Moj profil

Bioflavonoidi

Atraktivne boje voća (flavonoidi), koje se kreću od žute do narančaste, bioaktivne su tvari koje pomažu u sprječavanju srčanog i moždanog udara a pokazuju čak i antitumorozno djelovanje. Ponajviše su prisutni u citrusnim plodovima...

"Reci mi u kakvom su ti stanju krvne žile pa ću ti reći koliko si zdrav", izreka je dobro poznata u narodu. Aludira na dvije najsmrtonosnije bolesti – srčani i moždani udar, a obje nastaju zbog začepljenja malih krvnih žilica u srcu ili mozgu. Problem se javlja uslijed preobilne konzumacije masne hrane životinjskoga podrijetla, a nedovoljne konzumacije voća, osobito onog citrusnog (limun, naranča, grejp). Atraktivne boje voća (flavonoidi), koje se kreću od žute do narančaste, smatraju stručnjaci, bioaktivne su tvari koje itekako pomažu.

Dokazano je da od ukupno oko 4 000 flavonoida iz voća i povrća a čak njih 22 u laboratorijskim pokusima pokazuju jasno antitumorsko djelovanje.

Pomažu toliko da u eksperimentalnim radovima pokazuju čak i antikancerozno djelovanje. Objavljeno je da od ukupno oko 4 000 flavonoida iz voća i povrća, njih 22 u laboratorijskim pokusima pokazuju jasno antitumorsko djelovanje. Svi su prirodno prisutni u citrusnim plodovima, osobito naranči i mandarini. Pokazana je učinkovitost u odnosu na rak grla, prostate i melanom. Sintetski preparati koji imitiraju prirodne flavonoide bili su učinkoviti i u odnosu na stanice raka kolona. Upravo na temelju ovih nalaza, američko društvo za borbu protiv raka objavilo je preporuku za dnevno konzumiranje 5 obročnih dijelova voća i povrća.

Otkako je sintetiziran vitamin C, bilo je postavljano uvijek isto pitanje. Što je bolje – tableta iz bočice ili limun? Odgovor je dugo vremena bio kako je to kemijski potpuno identična tvar i sasvim je svejedno što uzeli. Ali, danas više ne mislimo tako jer se sada zna da u limunu pored C vitamina ima i drugih tvari (flavonoida) koje mnogo bolje djeluju zajedno s C vitaminom, nego kad se daju odvojeno. Da bi se došlo do te spoznaje, morale su proći godine i trebalo je napisati stotine znanstvenih radova širom svijeta. Svaki vitamin bolje djeluje ako se daje u prirodnom kontekstu pa se sada radi C vitamin s bioflavonoidima i aromom acerole (u aceroli ima najviše askorbinske kiseline).

Hesperidin, rutin, quercetin

Pažljiva analiza gotovih pripravaka vitamina C koji dolaze preko Atlantika (Tweenlab Liquid C) pokazuje da takav preparat uvijek sadrži smjesu bioflavonoida ili neke od njih (rutin i hesperidin). Posljednja dva dodaju se u količini po 10 mg na čajnu žlicu. Zašto? Zato što se smatra (a za to postoje argumenti) da se vitamin C bolje apsorbira uz prisustvo ovih tvari. Sudjelujući u građi vezivnog tkiva, one jačaju kapilare i osiguravaju od propustljivosti, dakle od potkožnog krvarenja. Ako su kapilare elastične, lakše će podnijeti sve životne stresne situacije. Ne smijemo zaboraviti da strah, tjeskoba, žalost i druge jake emocije djeluju na tonus krvnih žilica u smislu naglog stiskanja, što se u ponovljenim situacijama može završiti i fatalno. Quercetin je koncentrirani oblik bioflavonoida iz limuna koji se pokazao učinkovitim kod varikoznih vena.

Bilo je izvješća da je mutagen i karcinogen, ali je to kasnije demantirano. Zabunu je izazvao quercetin izoliran iz paprati koji se koristi za provociranje raka na mjehuru pokusnih štakora. Naringenin iz naranče ima “in vitro” antitumorsko djelovanje. Sve u svemu, utvrđeno je antihistaminsko, antiupalno i antiviralno djelovanje bioflavonoida. Djelujući na zdravlje kapilara, indirektno djeluju zapravo na sve funkcije. Istraživanjem pojedinih frakcija (rutin, hesperidin, quercetin) utvrđeno je da nikada nemaju takve učinke kao kada su u smjesi iz različitih izvora. Posebno se uklapaju u kombinaciji s vitaminom C.

Pokazalo se da su bioflavonoidi korisno pomoćno sredstvo kod pucanja kapilara (osobito kod osoba koje su prisiljene svakodnevno konzumirati aspirin), protiv kronične venske insuficijencije, kod manjih sportskih povreda gdje je nužna brza rehabilitacija, kod manjih ili većih modrica nastalih zbog udaraca tupim predmetima, kod dijabetesa, katarakta, retinopatije, otoka i upale zubnog mesa. Utvrđeno je, nadalje, da osobe s kontinuirano visokom razinom bioflavonoida u prehrani, imaju značajno manji rizik od pojave raka.

Gdje ih ima?

Tamno obojeno voće (grožđe, borovnica, kupina), citrusno voće, čaj i crno vino, soja i razni drugi obojeni plodovi sadrže bioflavonoid.

Doziranje i toksičnost

Kao ekstrakti prirodnih sirovina, bioflavonoidi, naravno, nisu toksični kada se koriste u preporučenim granicama. Smatra se da 1 000 mg citrusnih bioflavonoida i 400 mg quercetina dnevno predstavljaju optimum bez ikakva rizika.

Novijim radovima karcinogenost quercetina nije potvrđena, nego je, naprotiv, utvrđeno da blokira promotore raka i razvitak karcinogenih stanica.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.