Moj profil
Čišćenje organizma sokovima
Čišćenje organizma sokovima

Čišćenje organizma sokovima

6.3.2011.omartinic

Organizam raspolaže mehanizmima za obranu i uspostavljanje ravnoteže. Unošenjem prirodnih i kvalitetnih sokova pomažemo organizmu u obrani, doprinosimo boljem radu probavnog sustava i potičemo rad jetre i žuči.

Zdrav život i zdrava prehrana postali su predmet posebnog interesa suvremenog čovjeka. Nove spoznaje donose i brojne savjete i preporuke vezane uz blagotvornost određenih prehrambenih proizvoda.

Dva su pripravka iznimno cijenjena po snažnom (pozitivnom) učinku u organizmu. To su sokovi i čajevi, čija je uloga osnažiti i oporaviti organizam. Jednako su aktualni danas kao i stoljećima prije.

"Prirodni tonici" su pripravljani po starim provjerenim recepturama. Mudro su čuvani najdragocjeniji sokovi prirode, koji su u odgovarajućim okolnostima (stanjima organizma) pokazivali svu snagu. Danas nimalo ne gube na popularnosti.

Prirodno bogatstvo sokova

Sokovi nastaju odvajanjem vodenog od celuloznog dijela biljke. Najčešće cijedimo zrele plodove voća i povrća. Dakle, dobiva se tekućina u kojoj su otopljeni vitamini, minerali, kiseline, fitokemikalije. Pojmom fitokemiklije obuhvaćene su stotine biološki aktivnih spojeva pronađenih u biljkama.

Među najznačajnije grupe fitokemikalija ubrajamo:

  • flavonoide
  • karotenoide
  • fenole
  • izoflavone
  • spojeve aliuma.

Spomenute spojeve raznovrsne strukture unosimo hranom, a organizam ih treba u vrlo malim količinama. Danas znamo da je moć sokova stvarna budući da osiguravaju unos brojnih tvari koje su važne za odvijanje bioloških funkcija.

"Onečišćenje" organizma

Čišćenje organizma podsjeća na odbacivanje otpada - čišćenje u svakodnevnom životu. Proces odbacivanja i eliminacije suvišnih i štetnih tvari iznimno je koristan. Upravo gomilanje toksina stvara veće izglede za nastanak i razvoj bolesti. Potrebno je razložiti postupak "onečišćenja" kako bismo uspješno realizirali proces regeneracije i čišćenja.

Od 1956. godine razvijena je teorija o slobodnim radikalima i modelima njihovih neutralizacija. Suvremeni stil života popraćen je i saznanjima o visokim količinama konzumiranih šećera, masnoća, soli i namirnica animalnog porijekla. Upravo je hrana (neuravnotežena) jedan od faktora koji utječu na onečišćenje organizma.

Vidljive posljedice ostavlja stres (rad i nedostatak odmora), zrak i okoliš (meteorološki stres), tjelovježba i dr. Boravak u zatvorenim prostorima, radna okruženja prepuna tehničke opreme, uz neuravnoteženu prehranu, dovode do stvaranja velike količine slobodnih radikala i toksina u tijelu.

Organizam raspolaže mehanizmima za obranu i uspotavljanje ravnoteže. Unošenjem prirodnih i kvalitetnih sokova pomažemo organizmu u obrani i oslobađanju toksičnih nakupina. Doprinosimo boljem radu probavnog sustava, regeneraciji crijevne flore, potičemo rad jetre i žuči. Krajnji je cilj stanice i tkiva opskrbiti korisnim vitalnim tvarima, a sekrecijom i izlučevinama odstraniti toksične tvari. Tako možemo izbjeći njihovo destruktivno djelovanje, prevenirati brojne bolesti i usporiti procese starenja.

Po redovitom slijedu stvari, nakon odrastanja (rasta i razvoja), procesi u organizmu znatno su sporiji, ali se procesi obnavljanja stanica nastavljaju. Odumrle stanice želimo zamijeniti zdravima i vitalnima. U velikoj smo mjeri sami odgovorni za njih, što potvrđuju i najnovija istraživanja (teorija telomera, 1982.godine).

Koje sokove pripremati?

Sa stajališta nutricionizma, širi spektar namirnica jamči veći unos nutritivnih tvari. Citrusni sokovi obiluju karotenoidima, vitaminom C, folnom kiselinom, te kalijem.

Sok od rajčice ili crvenog grejpa obiluje likopenom, dok luteina ima u zelenim listićima špinata.

Uz svevremenu i moćnu jabuku, koja je osnova većine sokova, biraju se dijelovi svježeg i očuvanog voća i povrća, a okus se kreira po želji.

Vrlo ukusne kombinacije su:

  • jabuka + cikla + naranča
  • jabuka + mrkva +limun
  • jabuka + mrkva + naranča + listić selena
  • kruška + mrkva + listić peršina
  • kruška + jabuka + mrkva

Ukoliko sami pripremate sokove, u iscijeđenu količinu soka dodajte izvorsku vodu. Možete dodavati aromatiziranu vodu i hladan čaj. Preporučljivo je piti svježe pripravljen sok u prijepodnevnim satima. Isto tako, vrlo su kvalitetni sokovi renomiranih proizvođača, koji spajaju mudrost prirode i znanje tehnologa.

Osobe optimalnog zdravlja povremeno mogu dnevni obrok planirati isključivo sa sokovima. Dakle, piti primjerene količine soka tijekom dana prilika je za osvježenje organizma i oslobađanje akumuliranih štetnih tvari.

Sok je izvrsna namirnica za djecu, rekonvalescente i osobe izložene velikim naporima. U želji očuvanja baršunaste puti i sjaja kose, dame jutro započinju čašom omiljenog soka. Uz to, sokovi doprinose boljem raspoloženju!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.