Moj profil
Crni papar
Crni papar

Crni papar

Crni papar (lat. Piper nigrum) je začin koji nastaje kuhanjem, sušenjem i mljevenjem nezrelog ploda biljke papar. Papar je porijeklom iz južne Indije, a danas se intenzivno uzgaja u gotovo svim tropskim krajevima.

Mali savjeti za upotrebu

Dodajte papar pred sam kraj kuhanja ili serviranja kako bi se očuvao bolji okus jela, a pohraniti ga možete na dugo razdoblje jer prolaskom vremena ne gubi svoju kvalitetu i aromu ukoliko je u dobro zatvorenoj posudi.

Kada koristite ili meljete papar, budite oprezni jer udisanje praha može iziritirati vaše dišne puteve i dovesti do boli te "napadaja" kihanja.

Stari su Indijci pretpostavljali da ima snažna antibakterijska svojstva – služio im je za borbu protiv infekcija i ugriza insekata

Savršeno se slaže sa zbilja raznolikim jelima - svojim intenzivnim okusom mesu daje jačinu, jajima i gljivama naglašava okus, a morskim plodovima poboljšava aromu.

Ako slučajno pretjerate s crnim paprom prilikom pripreme jela, dodajte malo mlijeka ili jogurta kako biste razblažili njegov intenzitet i vjerojatno nitko ništa neće niti primijetiti.

A što kažu naši stari?

Vjerovalo se da se pomoću njega može očuvati i druga hrana pa je često korišten na brodovima dugih plovidbi. Primjerice, meso bi navodno ostalo dulje jestivo kad bi u njega bio utrljan crni papar.

Stari su Indijci pretpostavljali da ima snažna antibakterijska svojstva – služio im je za borbu protiv infekcija i ugriza insekata. Mravljeg su se otrova rješavali posipajući papar po pogođenom području.

U prošlosti je bio poznat i kao afrodizijak kojim se pokušavala izliječiti impotencija, no nije sa sigurnošću određeno je li u tome zapravo bio i uspješan.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.