Moj profil
Crveni delišes
Crveni delišes

Crveni delišes

1.10.2006.andreja

Ništa nas ne podsjeća na jesen više nego slatka, kisela, hrskava i sočna jabuka. Od internacionalnih austrijskih, američkih i francuskih... recepata do onih domaćih regionalnih, od jednostavnih dječjih jela do super sofisticiranih gozbi, malo je voća, koje se može upotrijebiti na toliko raznih načina u kuhinji kao jabuka.

Da su jabuke ljudi, itekako bi bile zavidne svojoj kolegici, jabuci sorte crveni delišes za koju su čak i kanadski znanstvenici dokazalida sadrži više antioksidansa nego sedam drugih sorti. Ove rezultate su objavili u Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Prema riječima istraživača, ako vam je okus prihvatljiv, dobro je odabrati onu sortu jabuke koja ima veći udio polifenola zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka. Ako ste nešto izbirljiviji i konzumiranje bilo kakve sorte jabuke bit će puno bolje nego nikakvo.

Već iz mnogih napravljenih istraživanja poznato je da su jabuke prepune antioksidansa koji štite od slobodnih radikala i preventivno djeluju protiv mnogih teških bolesti: raka, srčanih i Alzheimerove bolesti...

Postoji više vrsta antioksidansa, a polifenoli su glavni izvor slobodnih radikala u jabuci. U jabukama se nalazi i antioksidans imenom quercetinkoji štiti stanice mozga od slobodnih radikala.

Ako bi ih poredali po udjelu polifenola, rang lista bi izgledala ovako:

  • crveni delišes (eng. Red Delicious)
  • Northern Spy
  • Idared(eng. Ida Red)
  • Kortland (eng. Cortland )
  • McIntosh
  • Zlatni delišes (eng. Golden Delicious)
  • Mutsu
  • Empire

Najviše antioksidansa ima jabuka crveni delišes, i to ni manje ni više, nego šest puta više nego Empire sorta.

Ipak kada se sve u jabuci zbroji, među mnogobrojnim sortama ne postoji loša jabuka, a sama kora jabuke je ta koja sadrži puno više antioksidansa nego mesnati dio. Znači, bolje je pojesti cijelu jabuku s korom (naravno, prethodno dobro opranu), a u skladu s onom „An apple a day keeps doctor away“ bilo bi poželjno svaki dan pojesti jednu jabuku, radije bilo koje sortenego nikakvu.

Izvor: http://health.aol.com/

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.