Moj profil
Čuvanje namirnica
Čuvanje namirnica

Čuvanje namirnica

Promjena mirisa, boje i okusa hrane znak je kvarenja, čiji su najčešći uzročnici bakterije. Kako bi to spriječili, namirnice je potrebno pažljivo birati kod kupnje, provjeriti im svježinu, donijeti do kuće u što boljem stanju i pravilno uskladištiti.

Organizacija i ritam današnjeg života traže od nas unaprijed smišljenu nabavku namirnica nekoliko dana unaprijed. Namirnice treba pažljivo birati, provjeriti svježinu i kvalitetu, donijeti do kuće u što boljem stanju i pravilno ih skladištiti. Uz malo spretnosti i znanja, ormar, hladnjak ili zamrzivač pomoći će održati namirnice duže ispravnima.

Pečeno pile i drugu vruću hranu kupujte kada ste pri kraju s kupovinom i držite ju odvojeno od ohlađene ili zamrznute hrane.

Naročito se lako kvare morski plodovi, meso i mesni proizvodi, mliječni proizvodi, jaja, kuhana riža i tjestenina i različite pripremljene salate. Najčešći uzročnici kvarenja su bakterije, koje su i u normalnim uvjetima prisutne u hrani. Držimo li namirnice u uvjetima povoljnima za razvoj bakterija, one se razmnože do nevjerojatnog broja i uzrokuju različite promjene na hrani. Mijenja se miris, boja i okus hrane. A pojedemo li i mali dio takve namirnice, može doći do probavnih smetnji i trovanja.

Savjeti za kupovanje namirnica

Pažljivo birajte kada kupujete hranu. Čak i ako su se proizvođači i prodavači hrane pridržavali zakona o zaštiti od kvarenja, na kvalitetu i valjanost hrane možete utjecati i vi, kao potrošač koji rukuje tom hranom. Kada kupite hranu, valjanost te hrane postaje vaša obaveza.

 • Kupujte hranu samo od renomiranih dobavljača, čije su prostorije čiste i uredne.
 • Provjerite rok trajanja i etikete, te izbjegavajte hranu kojoj je istekao rok upotrebe.
 • Izbjegavajte proizvode u oštećenim, prignječenim, napuhnutim ili napuklim konzervama, kutijama i drugim vrstama ambalaže.
 • Izbjegavajte hranu koja djeluje kao da je pokvarena, kao što su pljesnivi proizvodi ili proizvodi koji su promijenili boju.
 • Provjerite koristi li osoblje koje poslužuje hranu posebne štipaljke za razne vrste hrane.
 • Kupujte samo jaja u kartonskim kutijama na kojima se vidi ime proizvođača i izbjegavajte uzimati napukla ili prljava jaja.
 • Izbjegavajte ohlađenu i smrznutu lako pokvarljivu hranu koja stoji izvan hladnjaka ili zamrzivača.
 • Izbjegavajte toplu hranu koja nije vruća.
 • Izbjegavajte gotovu hranu koja stoji u otkrivenim posudama na pultu.
 • Ohlađenu i smrznutu hranu kupujte kada ste pri kraju s kupovinom.
 • Pečeno pile i drugu vruću hranu treba također kupovati kada ste pri kraju s kupovinom i držati tu hranu odvojeno od ohlađene hrane.

Hranu što prije donesite kući:

 • Toplu, ohlađenu ili smrznutu hranu trebate što prije donijeti kući.
 • Kada je jako vruće ili kada putujete do kuće duže od pola sata, dobro je koristiti izoliranu kutiju ili vreću za hlađenje s ledenim blokovima kako bi se ohlađena ili smrznuta hrana hladila.
 • Dobro je staviti toplu hranu u izoliranu posudu ili aluminijsku foliju ako putovanje traje duže od pola sata.
 • Kada stignete kući, ohlađenu i smrznutu hranu odmah stavite u hladnjak i zamrzivač.

Imajte na umu da temperatura u hladnjaku treba biti 0-5ºC, a u zamrzivaču -18ºC ili niža.

Pravilno čuvanje namirnica

Ovisno o vrsti i trajnosti namirnice, odlučite se za pohranu na hladnom mjestu, u hladnjaku ili zamrzivaču. Na hladnom, prozračnom i suhom mjestu treba držati konzerviranu i suhu hranu.

U hladnjaku možete pohraniti namirnice nekoliko dana, a za dužu pohranu koristite zamrzivač. Uvijek označite datum zamrzavanja i pazite da hrana ne stoji predugo u zamrzivaču.

Važno je hranu držati u čistim i dobro zatvorenim posudama prikladne veličine. Prije stavljanja namirnica u hladnjak ili zamrzivač, rashladite prethodno kuhanu hranu. Imajte na umu da je u dnu hladnjaka niža temperatura i tamo držite meso, mesne proizvode i morske plodove. Posebno pazite da:

 • ostatke hrane držite u hladnjaku.
 • ne ostavljate hranu u otvorenim konzervama.
 • jednom odmrznuto meso više ne stavljate u zamrzivač.

Hrana izvan kuće

U hladnjaku možete pohraniti namirnice nekoliko dana, a za dužu pohranu koristite zamrzivač. Jednom odmrznuto meso više ne stavljate u zamrzivač.

Uživate li u dobrom zalogaju na izletu, jelu na otvorenom ili nosite lunch-paket na posao, budite jako pažljivi kada pripremate i ostavljate hranu da stoji.

 • Stavite sirovo meso i lako pokvarljivu hranu na dno izolirane kutije za hlađenje i držite ih odvojeno od hrane koja je spremna za jelo.
 • Izbjegavajte pakirati hranu koja je još topla, ohladite ju preko noći prije pakiranja.
 • Stavite dosta blokova s ledom oko ohlađene hrane. Smrznuti napici mogu poslužiti kao ledeni blokovi, osobito u kutijama za ručak.
 • Ne stavljajte hranu spremnu za jelo u posude u kojima ste držali sirovu hranu prije nego što te posude dobro operete i osušite.

Čuvanje namirnica bez hladnjaka

Ukoliko se uputite na duža putovanja ili ste strastveni zaljubljenik u jedrenje, a nemate hladnjak koji je stalno u pogonu, ne brinite. Nećete umrijeti od gladi ukoliko pažljivo pročitate sljedeće savjete za čuvanje pojedinih namirnica.

Maslac je najbolje držati u plastičnoj posudi s hermetičkim poklopcem u kojoj je pitka voda (ali može i morska), tako da maslac pliva. Ovako se maslac može jako dugo održati, a uvijek je mekan, pa se lako razmazuje.

Meso će se najduže održati ako se prelije s masti ili stavi u posudu, pa zatim prelije uljem tako da zrak ne dolazi s njim u kontakt. Ovaj način čuvanja je pogodan za već izrezane odreske ili meso izrezano na manje dijelove. Ako nije previše vruće, može se održati i nekoliko dana.

Jaja je najbolje premazati voskom.

Tvrdi sirevi najbolje se drže u ulju u staklenki. Tako bez frižidera mogu ostati i par mjeseci. Kako bi ih bilo lakše jesti, dobro ih je izrezati na komade dostatne za jedan obrok. Polumeki sirevi se vrlo brzo kvare, ali ako su vakumirani, ostaju duže upotrebljivi.

Panceta, pršut, buđola traju dugo ako su dobro osušeni, ali se znaju prosušiti. Svježinu odlično zadržavaju ukoliko su vakumirani. Najbolje je kupovati manje vakumirane komade dovoljne za jedan obrok.

Salame, sve osim tvrdih, loše se održavaju. Najbolje ih je nabavljati u količinama dostatnim za dan, dva. I u ovom slučaju, ako su vakumirane, duže ostaju upotrebljive.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.