Moj profil

Delicija iz Jadranskog mora koja je osim zbog okusa dobra i za koncentraciju

Možete ju probati u različitim salatama, grilanu na roštilju ili svježu. Srdela će biti ukusan obrok i na šniti kruha s dodatkom vlasca. Osim zdravstvenih, ova riba rješava i probleme zaboravnih ljudi.  

Poznato je da se riba treba naći na tanjuru najmanje dva puta tjedno. Preporuka je to nutricionista koji proučavaju energetske i nutritivne vrijednosti. Iako nećete pogriješti izborom bilo koje vrste ribe, srdela je vrsta koje u Jadranskom moru ima na pretek pa možete biti sigurni kako će u vašu kuhinju ona stizati uvijek svježa i ravno iz Jadrana – jednog od najčistijih mora Europe.

Dodatan razlog za konzumaciju ove plave ribe je i blagotvoran učinak omega-3 masnih kiselina.

Srdela, ili ona u konzerviranom obliku, sardina, je vrsta ribe koja je odličan izbor namirnica za sve koji teže uravnoteženoj prehrani. Prednosti po zdravlje je zaista mnogo, a posebno blagotvorno djelovanje ima i na mozak.

Među najkvalitetnijim vrstama riba na svijetu

Kako Jadransko more obiluje srdelom, ova riba je dostupna tijekom cijele godine. Osim što obožavamo kupanje u našem kristalno čistom moru, moramo ga obožavati i zbog njegove biološke raznolikosti. Bogat podvodni životinjski svijet dokazuje koliko je Jadransko more nezagađeno, a naše more se može pohvaliti i činjenicom da je raznovrsnije životinjskim svijetom od brojnih drugih mora.

Kvaliteti Jadrana doprinose i brojne rijeke ponornice koje u Hrvatskoj izviru u najčišćim dijelovima zemlje, a svoj tok završavaju upravo u našem moru. Okusu i kvalitetnoj nutritivnoj vrijednosti ribe iz našeg mora pogoduje i temperatura te razina saliniteta koja je jedinstvena u svijetu.

Zašto je srdela zdravlje na tanjuru?

Imate li problema s tenom, pucanjem noktiju ili beživotnošću kose, možda vam u prehrani nedostaje plava riba. Nutritivne vrijednosti iz srdele rješavaju sve navedene nedostatke, a blagotvorno djeluju i na razna koštana oboljenja. Ova mala riba iz Jadrana obliluje vitaminom A, vitaminima B skupine, kalcijem i željezom. Također, sadrži i vitamin D koji u kombinaciji s kalcijem održava normalni krvni tlak, rad srca i pomaže u izgradnji kostiju zbog čega je konzumacija srdela ili sardina poželjna u svakoj životnoj dobi.

Dodatan razlog za konzumaciju ove plave ribe je i blagotvoran učinak omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju koncentraciju. Ako ste postali zaboravni ili vam se čini da s godinama možete precipirati manji broj informacija možda je krivac nedostatak omega-3 kiselina. Rješenje je jednostavno. Navedene kiseline ljudsko tijelo ne može samostalno sintetizirati pa je unos hranom neophodan. Unosom omega-3 kiselina čuvaju se moždane i živčane stanice pa se brzo vide rezultati u poboljšanju memorije i sposobnostima u učenju. Danas se već radi na istraživanjima koja su na tragu otkrića da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u kontroliranju razvoja Alzheimerove bolesti.

A tek obroci koje možete pripremiti s ovom plavom ribom!

Mali tekst koji opisuje sliku

Sada smo došli na zabavniji dio priče o srdeli, odnosno sardini. Sardina može biti ukusan, brz i lagan samostalan obrok. Sardinu možete pomiješati u različitim salatama, raditi umake,  a namirnice koje posebno pašu uz ovu ribu su maslinovo ulje, bijelo vino, luk, ružmarin.

Grčka slalata sa sardinama:

 • Eva sardine u biljnom ulju
 • 3 rajčice srednje veličine
 • 1 crveni luk
 • 1 krastavac
 • 1 zelena paprika
 • 12 crnih maslina
 • 200 g feta sira   
 • 1 žlica octa od crvenog vina
 • ¼ šalice maslinovog ulje
 • 1 žličica sušenog origana
 • sol

Priprema: Eva sardine usitnite po želji, dodajte nasjeckano povrće i feta sir te začinite. Sardine u kombinaciji sa slanim feta sirom – spoj je to koji vas smješta ravno na obalu Jadranskog mora. Dobar tek!

Autor: NovaTV content team


:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.