Moj profil
Diet Code
Diet Code

Diet Code

Diet code novi je životni i prehrambeni stil koji njeguje strast prema ukusnoj hrani, hedonizam i gurmanstvo, a osigurava dobro zdravlje, osjećaj zadovoljstva i idealnu težinu. Uz sve to, diet code u vaše živote ponovno vraća kruh.

South beach, Atkinsova, zona, raw food dijeta i dijeta prema krvnim grupama - zvuči poznato? E, pa ovih su dana suvremene dijete dobile ozbiljnog konkurenta, alternativu u novom-starom mediteranskom načinu prehrane i života.

Stephen Lanzalotta, autor dijete i knjige, za sebe kaže da je slikar, glazbenik, pekar, , da obrađuje drvo i da je renesansni čovjek.

Diet code, životni i prehrambeni pokret i način, svoju komparativnu prednost osigurava pred drugim redukcijskim dijetama njegujući strast prema ukusnoj hrani, gurmanstvo i hedonizam, a oslanja se na pravilno kombiniranje prave hrane. Autor knjige daje obećanje kojemu, predviđamo, mnogi neće odoljeti – uz dobru hranu, zdravlje i zadovoljstvo moguće je postići idealnu težinu.

Dijeta po kodu temelji se na unosu 52% ukupnih kalorija iz ugljikohidrata, 28% iz masnoća i 20% iz proteina, odnosno zlatnog omjera namirnica, do kojeg je autor došao proučavajući metaboličke procese, nutricionističke postavke, kao i druge dijete. Diet code je hommage renesansi, Italiji 15. stoljeća, toskanskim brdima, ponovnom buđenju i procvatu ljudskih vrijednosti, kulture, umjetnosti i znanosti. Zasniva se na hrani kakvu su, pretpostavlja se, jeli i u doba renesanse – svježoj, lokalnoj, cjelovitoj, punoj nutritivnih sastojaka, bez antibiotika i pesticida.

Jer i sam je Da Vinci, koji je bezbroj puta odredio kanone ljepote i djelima pomicao granice realnosti, svoj ručak zasnivao na kruhu, siru i vinu.

Živjeli ugljikohidrati, živio kruh

Zaboravite ono o čemu ste slušali ili čitali posljednjih godina, jer Stephen Lanzalotta, autor knjige Diet Code, tvrdi i u svojoj knjizi od 300-ak stranica argumentira da su nam ugljikohidrati, uz pravi odabir, omjer i kombinaciju, veliki prijatelji. Dakle, svi vi kojima je nazmisliv život bez tjestenine, krumpira, pizze i, naravno, kruha, možete dobrote bogate ugljikohidratima vratiti na stol i to u omjeru od 52%.

Ukoliko ste prihvatili činjenicu da nas uz pravi odabir i količinu ugljikohidrati ne debljaju, evo još jedne podjednako ohrabrujuće – ni masnoće, uzevši u obzir iste čimbenike, našem organizmu nisu neprijatelji. Kozumirate li omega-3 i mononezasićene masnoće, vašem ste tijelu učinili veliku uslugu.

Sjećate li se one poznate uzrečice raskošne Sophie Loren: "Everything you see, I owe to pasta." ili "Sve što vidite dugujem tjestenini."? Stephen Lanzalotta bi to isto mogao tvrditi za kruh, s kojim je i započeo svoj zlatni biznis. Sa svojom knjigom autor najavljuje veliki povratak kruha, citirajući staru talijansku poslovicu "Senza il pane tutti divento orfano." – "Bez kruha smo svi siročići".

Kruh kojeg Lanzalotta nudi inačica je kruha kakvog poznaju naši preci iz 15. stoljeća, uz dodatak soli kako bi bio sličniji kruhu na kakvog smo navikli. Svoj savršeni kruh Lanzalotta kreira na idealnom omjeru brašna, vode i soli, koristeći pritom numerologiju, geometriju i matematiku. Tako Lanzalottov kruh ima 1, 618% soli u odnosu na količinu brašna. Autor je za svoj kruh dizajnirao i posebnu peć prema principima zlatnog omjera, a kruh prodaje u svojoj pekarnici ''Sophia'' (grč. mudrost), te ga nudi u svom restoranu u sklopu "Da Vinci plates".

Malo matematike

Zlatni omjer će vam vjerojatno ponajprije biti poznat iz primjene u dizajnu, ali ga možete pronaći i na brojnim mjestima u prirodi. Phi ili zlatni omjer tako ispisuje spirale i krivulje, objašnjava rast i pokret. Ima ga posvuda, od puževe kućice, rasporeda kostiju u kralježnjaka, rasporedu grana stabala, načinu na koji lete ptice, plivaju ribe, u obliku valova i kretanju galaksija.

Idealan omjer hranjivih tvari koje bi trebali unositi u svoj organizam je: 1/2 ugljikohidrata, 1/5 bjelančevina i 1/3 masti.

Za nas je ipak najvažnija teorija da zlatni omjer upravlja strukturom našeg tijela. Zlatni omjer je proporcija niza brojeva poznatih kao Fibonaccijev niz (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, ...). Svaki broj iz te serije, podijeljen s prethodnim brojem iz tog istog niza, daje približno isti rezultat. Primjerice, 34 podijeljeno s 21 je 1, 619, broj 55 podijeljen s 34 iznosi 1, 6176, a 89 podijeljeno s 55 je 1, 6181. Kako serija raste i brojevi postaju veći, količnik, kao rezultat dijeljenja dva susjedna broja, postaje manji i bliži vrijednosti 1, 618 ili phi. Phi je, dakle, beskonačna vrijednost.

Leondardo je, istražujući zlatni omjer i Fibonaccijev niz, osvježio drevnu ideju posuđenu iz arapskog i vedskog sustava. Tako je Leonardo zlatni omjer vidio u egipatskim piramidama, oblinama Stradivarijeve violine i pročelju Notre Dame. Zlatni omjer stoji i iza Mona Lisina osmijeha, a u njegovim slikama određuje skladnost ljudske figure.

Slijedeći načela zlatnog niza, Stephen Lanzalotta je phi stavio u središte svoje dijete, prilagođavajući prehranu načinu na koji smo građeni i čineći je sukladnom čovjeku. Želite li jesti onako kako ste građeni?

Odabir hrane i kombinacija

Diet code je izbalansiran, zdrav, cjelovit i ispunjavajući način prehrane, koji prati vaš ukus i prilagođava se vašem organizmu. Kako bi postigli optimalne rezultate prehranom, potrebno je hranu ispravno odabrati, kombinirati, porcionirati i prilagoditi induvidualnim metaboličkim potrebama. Idealna težina svakog pojedinca ovisi o metabolizmu i brzini potrošnje unesenih kalorija.

Dobrim odabirom hrane i kombinacijom ubrzajte metabolizam i usporite život i proces starenja. Osnova ovog uravnoteženog, ni po čemu ekstremnog prehrambenog stila jesu ugljikohidrati i umjerena količina bjelančevina i "korisnih" masnoća. Iako nas ni jedna grupa hrane ne čini debelima, već tek naš odnos prema njoj i životni stil, idealan je omjer hranjivih tvari koje bi trebali unositi u organizam: 1/2 ugljikohidrata, 1/5 bjelančevina i 1/3 masti. Pritom neka 3/4 ukupnog dnevnog unosa kalorija potječu od biljnih, a 1/4 od namirnica životinjskog porijekla.

Dakle, prema diet codeu, konzumacijom kruha, ribe, sira, povrća, mesa, orašastih plodova i vina i prateći principe dijete, može se postići i održati optimalna linija i odličan zdravstveni status. Pritom se odabire lokalna hrana, sezonska, a obroci se konzumiraju u društvu.

Pet osnovnih dnevnih obroka sastavlja se iz sljedećih skupina namirnica: žitarica (kruh, tjestenina, cjelovite žitarice i pahuljice), povrća i voća, masnih proteina (sirevi, orašasti plodovi, sjemenke, masline, avokado), nemasnih proteina (riba, perad, meso, svježi kravlji sir, jaja) i škrobnih proteina (krumpir, grah, grašak, kukuruz, jogurt).

Kombiniranje namirnica je podjednako važan proces kao i odabir namirnica i njihova količina. Iz svake od gore navedih skupina namirnica formirajte parove (primjerice, kruh i sir, palenta i kadulja, rajčica i bosiljak itd.). Bitno je samo da je u jednom obroku samo jedna namirnica bogata ugljikohidratima. Kako bi kreirali tri veća dnevna obroka, odaberite namirnice iz 3 grupe namirnica.

Bez čega nema diet codea:

 • punovrijednog kruha
 • zobene kaše
 • mahunarki
 • luka
 • svježeg peršina
 • sjeckane rajčice
 • jabuka
 • limuna
 • grožđica
 • tune ili sardine iz konzerve
 • maslinovog ulja
 • sira
 • jaja
 • jogurta.

Učenik, šegrt ili stručnjak

Svi sljedbenici diet codea nalaze se na jednoj od 3 razvojne stepenice. Učenici, stažom najmlađi među diet-codašima, uvode se u diet code prehrambeni i životni stil. U toj se fazi usredotočuju na pravilan odabir hrane i porcije. Šegrt svoj odabir hrane i porcioniranje nastoji učiniti rutinom, dok stručnjak sasvim spontano, jer je već usvojio sva potrebna znanja i ima iskustvo, živi prema načelima diet codea. Stručnjak, kao vrhunac koji možete postići slijedeći načela diet codea, ujedinjuje matematiku i emocije, pravilo i okus, spontanost i znanje, mjerenje i značenje, kako bi u konačnici dobio precizne, konstatnte, predvidljive i kontrolirane rezultate.

." – "Bez kruha smo svi siročići.

Na putu od učenika do stručnjaka vodit će vas stručne smjernice, ciljani jelovnici i 80-ak izvrsnih autorskih recepata. Nabavite li knjigu (za sada je dostupna samo na engleskom jeziku) i odlučite li se pozabaviti izvedbom recepata, od pomoći vam može biti Coolinarikin cook kalkulator za pretvorbu mjernih jedinica, jer je količina namirnica uglavnom izražena u uncama i funtama. Dijeta je izvrsno primjenjiva u vegeterijanskoj i veganskoj prehrani, pogodna i za one koji se vole osladiti sočnim odreskom, a njena vrlina je i mogućnost prilagodbe svačijem ukusu.

Kritika

Stephen Lanzalotta, autor dijete i knjige, za sebe kaže da je slikar, glazbenik, pekar, chef, da obrađuje drvo i da je renesansni čovjek. Njegova dijeta ne donosi ništa spektakularno, ne otkriva revolucionarne nutricionističke spoznaje, već se oslanja na principe mediteranske prehrane i neka opće poznata načela uravnotežene prehrane.

Knjiga i dijeta lansirane su i namijenjene prije svega američkom tržištu zatrpanom fast foodovima, gotovom hranom, problemom pretilosti, nedostatku bio-uzgoja, običaju kupovanja i prehrane na veliko i jedenju ''s nogu'', što za posljedicu ima stroge redukcijske dijete, koje djelomično ili potpuno izbacuju s jelovnika namirnice ili cijele skupine.

Stoga želimo da ova dijeta, ali više način prehrane i života ponovno okupi ljude za stolom, vrati tri glavna i dva međuobroka, doručak te raznovrsne i sezonske namirnice na stol. Da, da, i dobri stari kruh.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.