Moj profil
Dijete s niskim unosom masti
Dijete s niskim unosom masti

Dijete s niskim unosom masti

16.11.2017.DoraBabic

DASH dijeta već se godinama smatra jednom od najboljih i najpotpunijih dijeta za smanjenje rizika od bolesti i smanjenje tjelesne mase.

Dijete s niskim unosom masti osmišljene su tako da se smanji unos masnoća, posebice zasićenih masnih kiselina, i hrane bogate kolesterolom (namirnice životinjskog podrijetla) u svrhu smanjenja tjelesne mase, ali poglavito smanjenja rizika i sprječavanja pojave srčano-krvožilnih bolesti. Dijete s niskim unosom masti često su i dijete s nižim unosom kalorija s obzirom na to da 1 gram masti sadrži 9 kcal, dok 1 gram proteina i ugljikohidrata sadrži 4 kcal.

Kampanja niskomasne prehrane pokrenuta je još 70-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u kada se povećala proizvodnja tzv. light namirnica.

Ono što se pokazalo kao kontraefekt niskomasne prehrane jest činjenica da se izostavljanjem masnoća iz namirnica okus morao nadomjestiti te je došlo do povećanja količine jednostavnih šećera u hrani, posebice kukuruznog sirupa s visokim sadržajem fruktoze (engl. HFCS – high fructose corn syrup) te posljedično nije opažen veći postotak gubitka tjelesne mase.

No-FAD DIET

No-FAD dijetu osmislilo je Američko kardiološko udruženje kako bi promoviralo način prehrane koji smanjuje rizik od pojave srčano-krvožilnih bolesti. Želja im je bila da pojedinci na preporuke ne gledaju kao na vrstu dijete već da je prihvate kao novi, stalni način prehrane.

Vrlo je slična našoj mediteranskoj prehrani jer preporuča konzumaciju voća i povrća, bijelog mesa i ribe te hrane bogate složenim ugljikohidratima – žitaricama, grahoricama i legumoinozama – odnosno prehrambenim vlaknima.

Također preporuča nižu konzumaciju masti, posebice zasićenih masnih kiselina, odnosno od masnoća isključivo nezasićene masne kiseline kao one koje mogu blagotvorno djelovati na zdravlje. Glavni je problem ove dijete što se promoviranjem nemasnih proizvoda te niskomasnih mliječnih proizvoda ljude dovodi u rizik od povećane konzumacije šećera.

Pritkinova dijeta

Uvriježena pravilna prehrana pretpostavlja unos masti u rasponu od 20 do 30 %, dok Pritkinova dijeta, nazvana po njezinu utemeljitelju Nathanu Pritkinu krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, pretpostavlja unos masnoća od samo 10 %.

Zabranjuje se unos svih masti, a hladno prešana ulja dopuštena su u količini od dvije jušne žlice dnevno. Također se dopušta unos jednog bjelanjka dnevno te do 100 g nemasnog mesa ili ribe. Naglasak je na voću, povrću te složenim ugljikohidratima, a slatko i jednostavni šećeri su zabranjeni. Pića čine svježe pripremljeni sokovi i voda, dok su zaslađena i alkoholna pića također zabranjena.

Dijeta 80-10-10

Dijeta 80-10-10 smanjuje preporučeni unos masti i proteina na 10 % dnevnog unosa, dok je preporučeni unos ugljikohidrata 80 %. Zasniva se, međutim, isključivo na sirovim namirnicama, a najzastupljenija skupina namirnica je voće te se preporučaju monovoćni obroci, odnosno velike količine isključivo jedne vrste voća u obroku. Velike količine voća preporučene su kako bi se osigurao dovoljan energetski unos.

Kod unosa povrća preporuča se velika konzumacija sirovog zelenog lisnatog povrća (špinat, blitva, celer, salata), a masti, čak i one "zdrave" iz orašastih plodova i sjemenki, ograničene su na najmanju moguću razinu. Rizik ove dijete je možebitan nedostatan unos energije te esencijalnih hranjivih tvari, posebice cinka, ali i esencijalnih masnih kiselina i proteina.

DASH dijeta

DASH dijeta utemeljena je više kao medicinska i terapijska dijeta za oboljele od povišenog krvnog tlaka, a manje kao dijeta kojoj je svrha smanjenje tjelesne mase, što njezin naziv i govori (engl. "Dietary Approaches to Stop Hypertension"). Poglavito preporuča smanjenje soli u prehrani, ali i zasićenih masnih kiselina i općenito hrane bogate mastima. Zasniva se na konzumaciji voća, povrća i nemasnih mliječnih proizvoda, kao i nemasnog mesa i mesa peradi, orašastih plodova i ribe te je vrlo slična uvriježenim postulatima pravilne prehrane.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.