Moj profil
Dimljena slatka paprika
Dimljena slatka paprika

Dimljena slatka paprika

Kao i kod „obične“ paprike, i dimljene paprike možemo imati nekoliko vrsta – slatku, blagu ili ljutu.

O začinu

Dimljena slatka paprika inačica je puno češće korištenije "regularne" slatke paprike koja se redovito dodaje u brojna jela radi arome, boje i okusa. Dimljena paprika može biti mljevena ili u obliku listića, međutim ipak se nekako češće koristi ovaj prvi oblik. Dobiva se dimljenjem na prirodnom dimu drveta i mljevenjem cijelih sušenih slatkih crvenih paprika s korom (na sitno ili krupno) kako bi poprimila poseban slatkasti okus dima te tako dodatno oplemenila jela u koja se dodaje.

Uporaba u kulinarstvu

Dimljena paprika se u kulinarstvu najčešće koristi za "egzotična" jela primjerice meksičke kuhinje, ali i mediteranska jela poput talijanskih i španjolskih (odakle se smatra da inicijalno potječe), dok je kod nas najčešći začin za mesna jela – posebice pečeno meso ili mesna variva i juhe.

Dimljena slatka paprika dobiva se dimljenjem na prirodnom dimu drveta i mljevenjem cijelih sušenih slatkih crvenih paprika s korom.

Također se može upotrebljavati umjesto obične slatke crvene paprike u jelima koja je zahtijevaju. Odlična je i kao zamjena za dimljene mesne proizvode u vegetarijanskim jelima ili pak kao dodatna aroma pekarskim proizvodima.

Jarko je crvene boje i jake "dimne" arome – slične one dimljenog mesa pa je potrebno paziti s njezinim dodavanjem u jela.

Čak i mala količina dimljene slatke paprike može dati izuzetno jaku dimnu aromu jelu pa je u početku, kada se tek počinje eksperimentirati s ovim specifičnim začinom, dovoljno započeti s pola čajne žličice, jelo kušati te potom dodavati dok se ne postigne željena aroma.

Vrste jela

Aromatizirani kruh
Kod pripreme pekarskih proizvoda, dimljena paprika se u principu koristi za dodatnu aromu koju je onda najbolje postići njezinim dodatkom u smjesu za premaz proizvoda prije pečenja.

Paprikaš
Kada se koristi u pripremi paprikaša i sličnih jela, najčešće to bude uz dodatak dimljenog mesa (iako vegetarijanske inačice mogu i bez), dodaje se s ostalim začinima na pirjano povrće prije dodatka vode i glavne namirnice.

Enchiladas MexMar
Za korištenje u mariniranju mesa, dimljena slatka paprika se gotovo uvijek utrljava na površinu mesnih komada zajedno s ostalim začinima te potom termički obrađuje ovisno o željenom jelu.

Smokey BBQ umak 

Ukoliko se pak umacima za meso želi dati dodatna dimljena aroma, dimljena paprika se dodaje zajedno sa svim ostalim začinima umaka kako bi se zajedno termički obrađivala i tako aroma prožela s ostalim sastojcima.

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.