Moj profil
Đumbir ublažava “jutarnju mučninu”
Đumbir ublažava “jutarnju mučninu”

Đumbir ublažava “jutarnju mučninu”

21.2.2007.andreja

Prema jednom australskom istraživanju, trudnice koje su uzimale suplemente đumbira imale su ublažene simptome "jutarnjih mučnina".


Da običan začin kao što je đumbir može ublažiti jutarnju mučninu kod trudnica i smanjiti povraćanje, pokazalo je i jedno australsko istraživanje, objavljeno u časopisu Obstetrics and Gynecology.

Dr. Caroline Smith s južnoaustralskog Sveučilišta u Adelaidu, zajedno sa svojim suradnicima, vodila je istraživanje o "jutarnjim mučninama" od kojih, prema statističkim podacima, pati preko 80% trudnica u prva tri mjeseca trudnoće. Inače, đumbir se od davnina, najčešće kao čajni napitak, koristi kao sredstvo za ublažavanje mučnina, ali njegovo djelovanje na trudničke mučnine nedovoljno je istraženo.

Rezultati istraživanja temeljeni na kontroliranom, slučajno odabranom uzorku od 291 trudnice pokazuju da đumbir može biti dobar prirodni "lijek" za ublažavanje trudničkih mučnina i povraćanja. Trudnice su tijekom tri tjedna svakodnevno uzimale suplemente đumbira (1, 05 g) ili B6 vitamina (75 mg) koji također ublažava mučnine i povraćanja. Trudnice koje su uzimale suplemente đumbira imale su u jednakoj mjeri smanjene simptome mučnina i manje povraćanja, kao i one koje su uzimale B6 vitamin. Općenito je u obje grupe nešto više od 50% trudnica imalo poboljšanja.

Dok ni đumbir ni vitamin B6 nemaju dokazano popratne efekte, ipak uvijek postoji zabrinutost da đumbir eventualno može štetiti fetusu. S obzirom da je ovo istraživanje bilo manjeg opsega, rezultati drugih sličnih istraživanja pokazali su da nema negativnih nuspojava, naime nije zabilježeno povećanje slučajeva preklampsije, krvarenja, prijevremenog poroda, fetalne smrti ili porođajnih oštećenja... kod konzumiranja količine od oko 1 g đumbira dnevno. Veća količina od te se ne preporučuje. U nekim slučajevima zabilježene su samo blaže nuspojave kao što je glavobolja, dijareja, pospanost ili žgaravica.

Izvor: Numarkpharmacist.com

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.