Moj profil
Doza zdravlja iz aronije
Doza zdravlja iz aronije

Doza zdravlja iz aronije

Aronija pokazuje najjači antioksidativni kapacitet u odnosu na sve druge ispitivane namirnice te je stoga namirnica koja najviše može pridonijeti zdravlju organizma.

Današnje životne navike su takve da nam ne dopuštaju mnogo vremena za brigu o vlastitom zdravlju, pravilnoj prehrani te konzumaciju hrane visoke prehrambene vrijednosti.

Umor, nedostatak koncentracije i malaksalost stanja su organizma koja su nam svima dobro poznata, a primjerena hrana i namirnice trebale bi nam biti prvi odabir za poboljšanje stanja vlastitog tijela. Priroda se pobrinula da u brojne namirnice "upakira" obilje vrijednih tvari, a namirnica koja zasigurno u zadnje vrijeme dobiva najviše pažnje je aronija. I to ne bez razloga.
Plodovi aronije sadrže visoke koncentracije antocijana i procijanidina te su istraživanja utvrdila da aronija pokazuje najjači antioksidativni kapacitet u odnosu na sve ispitivane namirnice (borovnice, maline, ribiz, goji i acai sjemenke...) što je sigurno razlog da aroniju redovito konzumiramo u bilo kojem obliku u hrani.

Učinci aronije u organizmu

  • štiti jetru od nakupljanja teških metala
  • smanjuje utjecaj gotovo svih rizičnih
    čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti
  • smanjuje razinu glukoze u krvi
  • sprječava umnožavanje stanica raka
  • ublažava simptome prehlade i gripe
  • poboljšava opće stanje organizma.


Brojni su načini na koje možemo uživati u plodovima aronije. Osim konzumacije sirovih ili smrznutih plodova aronije, aroniju možemo pronaći kao sastojak u džemovima, sokovima, sirupima, čajevima, kao i koristiti za salatne preljeve, umake za divljač ili shakeove za doručak.

Vjerojatno najlakši način za obogaćivanje organizma antioksidansima aronije je šalica Podravka čaja od aronije i crnog ribizla. Ukoliko se čaju za doručak, večeru ili međuobrok doda kriška kruha od cjelovitih žitarica namazana Podravka džemom od aronije, organizam dobiva dodatan polet iz tvari koje mu pružaju zaštitu od stresa, pada imuniteta, virusa i bakterija te omogućuju "popravak štete" nastale neadekvatnom prehranom zbog ubrzanog stila života.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.