Moj profil
Ekstrakt čaja – mudrost korištenja
Ekstrakt čaja – mudrost korištenja

Ekstrakt čaja – mudrost korištenja

15.8.2010.ikulier

Naziv "zeleni" dobio je stoga što je svjež, neobrađen. Čemu tolika popularanost? Neki od dobrih razloga zasigurno leže u mnogostrukom pozitivnom djelovanju koje ima na zdravlje organizma, a sve ostalo je u savršenom okusu.

Odavno je znano da slobodni radikali izvana i iznutra vrlo razorno djeluju oštećujući stanice tkiva i organa, dovodeći do degenerativnih oboljenja, pa i nekih oblika raka. Zbog toga se kao standardno sredstvo za prevenciju preporučuju jaki antioksidansi (E vitamin, likopen, C vitamin, beta-karoten).

Tek nedavno utvrđeno je da su polifenoli iz nekih biljaka još jači antioksidansi, a zeleni čaj došao je na glas kao napitak koji ima po jedinici za konzumiranje (šalica) najveću količinu polifenola ili, preciznije, epigalokatehina (300-400 mg). Naravno, pod uvjetom da je čaj dovoljno gusto pripremljen ili, stručnije rečeno, ako ima suhu tvar od 8-12%. Tako se na temelju epidemioloških studija relativno jednostavno i brzo došlo do zanimljivog otkrića da narodi koji piju mnogo zelenog čaja imaju najmanju stopu smrtnosti od pojedinih oblika raka i drugih suvremenih oboljenja. Kao što je poznato, zeleni je čaj list biljke zvučnoga naziva Camellia sinensis, koji nije fermentiran, tako da su sve aktivne tvari u njemu sačuvane. Naziv “zeleni” nije dobio po boji, nego po tome što je neobrađen. Teško da postoji biljni suplement o čijim je vrijednostima za zdravlje napisana tako bogata literatura.

Kako djeluje

Postoje zapisi da je zeleni čaj korišten u tradicionalnoj kineskoj medicini oko 3000 godina, i to za glavobolju, razne bolove, kod depresije, kod probavnih tegoba, bolne menstruacije itd.

Jedan iz skupine tih katehina nazvan EGOG osobito je učinkovit pa se smatra da može spriječiti pojavu nekih oblika raka (primjerice prostate), a može i poboljšati stanje kod već oboljelih osoba. Na koji način se to događa u organizmu nije dokraja poznato premda se zna temeljni princip njihova djelovanja. Enzim urokinaza, prisutan u svakom malignom bujanju tkiva, potiče stvaranje tumorozne tvorbe, a katehini blokiraju taj enzim. Ako nema urokinaze, tumor se "otapa", tj. polako nestaje. Ispitivanja se nastavljaju, a za to vrijeme su se na tržištu već pojavile i kapsule zelenog čaja. Prednost je katehina iz zelenog čaja što su topljivi i u vodi i u mastima, a to je preduvjet laganog prodiranja u sve tkivne strukture.

Pretpostavka je krajnje jednostavna: ako takve učinke ima napitak, zašto ne bi imao i sậm čaj? Ako za jednu šalicu čaja trebate jednu kavenu žlicu zelenog čaja, onda je to količina koja pospremljena u kapsulu treba imati iste učinke.

Opisano je i višestruko pozitivno djelovanje na srce i krvožilni sustav snižavanjem ukupnoga kolesterola i, posebice, spuštanjem krvnoga tlaka.

Pokusi da se iz zelenog čaja izdvoje samo epigalaktokatehini i da se njima postignu opisani učinci nisu uspjeli, što znači da je u pitanju kompleks od više tvari, među kojima je i kofein. Stoga je ekstrakcija zelenog čaja vrlo delikatan proces u kojem se najveća pozornost posvećuje režimu temperatura.

Opisano je, također, zaštitno (antibakterijsko) djelovanje katehina iz zelenog čaja. Mehanizam je tog djelovanja dvojak: slabljenje stanica bakterija i usporenje njihova umnožavanja. U oba slučaja radi se o blokiranju enzima kolagenaze, koji je, kao što je poznato, neophodan za progresiju infekcije.

Doziranje i toksični učinci

Da bi se došlo do približnih doza za korisne učinke zelenog čaja, ispitane su tipične navike kineskih i japanskih potrošača. Prosječno, oni piju 3 šalice napitka dnevno ili, preračunato, oni dobiju 240-320 mg katehinskih polifenola. Tipična šalica čaja podrazumijeva 1 čajnu žlicu zelenog čaja (oko 5 grama) i 250 ml vruće vode uz držanje od 3 minute pod poklopcem.

Tipična kapsula zelenog čaja sadrži ekstrakt EGCG koji može sadržavati i do 97% ukupnih polifenola (katehina) čija je protuvrijednost oko 4 šalice gotovog napitka. Općenito govoreći, zeleni čaj u bilo kakvom obliku nema sporednih učinaka, a ako se pretjera s količinom, može se pojaviti nesanica od kofeina.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.