Moj profil
Energetske pločice – pro i contra
Energetske pločice – pro i contra

Energetske pločice – pro i contra

5.6.2011.ikulier

Energetske pločice su idealne za maratonce, alpske skijaše i plivače, a energetski gelovi za bicikliste. Ukratko, ja sam za njihovo selektivno korištenje ovisno o poslu kojim se bavite ili disciplini u sportu.

Energetske pločice su specijalni proizvodi namijenjeni prvenstveno sportašima. Temeljna svrha je unijeti značajnu kalorijsku vrijednost u minimalnom volumenu koja se nakon konzumiranja mora što prije pretvoriti u energiju. Tehnološki je to zahtjevan proizvod koji mora zadovoljiti cijeli niz parametara tako da je počevši od sirovine, dodataka i pakiranja cijeli postupak vrlo napregnut. 

Temeljna sirovina su posebno obrađeni šećeri koji se apsorbiraju u roku 15-20 minuta, a to su smjese glukoznih polimera, dekstroze, proteina, masti, vitamina i raznih dodataka među kojima se u pravilu nalazi pasta guarana (kofein). Zbog specifičnog izgleda i pakiranja, energetske pločice nazivaju i "džepna" energija.

Kada sam bio na jednom velikom prehrambenom sajmu u Londonu  koji je između ostalog "pokrivao" i sportsku prehranu, nisam mogao nabrojati koliko proizvođača i raznih varijanti pločica (energy bars) ima. Danas nakon 5 godina ponuda je daleko veća pa se postavlja jedino pitanje oko izbora. Prvobitno namijenjene kao "gorivo" za trening, sada su postale popularne kao snack između obroka. Nesumnjivo, stvorena je nova navika i to je velika motorna snaga koju treba iskoristiti. Zašto bi se kod kuće mučili s miksanjem i nošenjem bočica kad ovdje sve stane u jedno zgodno pakiranje? Naravno kod izbora energetskih pločica ima i nekih pravila koje ovdje donosimo:

  1. Pročitajte deklaraciju i vidite koje su sirovine korištene i jesu li prirodne. To se prije svega odnosi na eventualno prisustvo palminog ulja ili ulja palminih koštica koje nisu poželjne. Nema problema ako su pločice na bazi soje.
  2. Odlučite se za visokougljikohidratne ili visokoproteinske pločice, što naravno ovisi o vašoj disciplini i načinu treninga. Primjerice, ako meso konzumirate u malim količinama pa vam nedostaje proteina, naravno da ćete se odlučiti za visokoproteinske pločice (10-15 grama po komadu). Ako ste pak veliki ljubitelj mesa, onda izaberite pločice s 5 grama proteina.
  3. Odlučite se za eventualni ekstra sadržaj vaše pločice kao što su aspirin, ginseng, echinacea, ekstrakt zelenog čaja, antioksidansi i slično (Thinkbar ili Powerbar su marke koje i to rade). Osobno nisam pobornik istih, jer lijekove i ljekovite trave treba jasno odijeliti od hrane.

Ako se već odlučite na upotrebu energetskih pločica, nastojte ih koristiti na pravilan način. Naime, nije svejedno kako i koliko ih konzumirate. One su prije svega značajne kao izvor ugljikohidrata; jednostavno zamislite da ih koristite umjesto tanjura špageta tj. kao sredstvo za reguliranje razine glukoze u krvi. Energetske pločice treba uzeti 20 minuta prije treninga ili natjecanja (ovisno o individualnoj podnošljivosti). Ako se radi o izuzetno napornoj aktivnosti, pločice se mogu uzeti i 60 minuta prije aktivnosti. Jedna energetska pločica i 1 čaša vode su standard, a sve ostalo ovisi o osobnoj procjeni. Više pločica može značiti probavne tegobe jer se radi o koncentriranoj namirnici za posebne svrhe.

Naravno, postavlja se i pitanje i koju vrstu pločica izabrati. Ona koja se lako probavlja i koja sadrži malo proteina i masti, a puno ugljikohidrata. Preciznije, takva pločica mora sadržavati više od 35 grama ugljikohidrata dok na sadržaj proteina i masti ukupno otpada oko 5%. Tipična energetska pločica sadrži samo 7 grama proteina, 18 grama ugljikohidrata i 5 grama masti. Glavne sastavnice ovakve pločice su: visokofruktozni sirup, maslac od usitnjenog prženog kikirikija, kukuruzni sirup, glazura (smeđi šećer), djelomično hidrogenizirano ulje pamuka i sojino ulje), zatim izolat sojinog proteina, koncentrat proteina sirutke, rogačevo brašno, lecitin, brašno kikirikija, obrano mlijeko u prahu, rižino brašno, kalcij kazeinat, prirodne boje, vitaminsko-mineralna smjesa i aroma.

Kada zavirimo u strukturu proteinskih pločica, dobivamo jasnu sliku što to upravo konzumiramo. To je prije svega smjesa proteina (kalcij kazeinat, hidrolizirani mliječni protein, izolat proteina sirutke), zatim čokolada bez šećera, sredstva za presvlačenje (glazura) koja se sastoji od maltitola, frakcioniranog biljnog ulja, kakaa u prahu, lecitina i sukraloze, zatim je dodan glicerin, voće u prahu, glukoza, zobene pahuljice, biljno ulje, fruktoza, limunska kiselina, obrano mlijeko u prahu, ksilitol i vitaminsko-mineralna smjesa.

Osim pločica i tableta, postoje i gelovi tj. oblik energetskog sirupa koji je pakiran slično šamponima za kosu tako da se istiskuju direktno u usta. Gelovi su i praktični jer se mogu držati u džepovima tako da su uvijek nalaze na dohvat ruke.

Energetske pločice su idealne za maratonce, alpske skijaše i plivače, a energetski  gelovi za bicikliste. Ukratko, ja sam za njihovo selektivno korištenje ovisno o poslu kojim se bavite ili sportskoj disciplini.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.