Moj profil
Fleksitarijanstvo ili vegetarijanstvo part-time
Fleksitarijanstvo ili vegetarijanstvo part-time

Fleksitarijanstvo ili vegetarijanstvo part-time

Fleksitarijanstvo je način prehrane u kojem se konzumacija mesa i ribe smanjuje na minimum. Neki za njih kažu da su – povremeni vegetarijanci!

Dolaze fleksitarijanci!

Zvuči kao naslov novog filma o izvanzemaljcima koji su sletjeli na Zemlju kako bi pokorili njezine stanovnike i naučili ih kako i što jesti!

Ništa od toga, fleksitarijanci nemaju antene, ni srebrne čizme, ni metalne glasove, već su sljedbenici trenda u prehrani ograničavanja konzumacije bjelančevina životinjskog podrijetla ili, bolje rečeno, pokušaja njihove zamjene onima biljnog podrijetla.

Fleksitarijanstvo nije vegetarijanstvo, ali nije ni svežderstvo. Najpreciznija definicija bila bi vegetarijanstvo part-time ili povremeno vegetarijanstvo.

Fleksitarijanstvo je praktični način da i nevegetarijanci potpomognu ekološku održivost Zemlje.

Istinski vegetarijanci zgrozit će se nad ovim oksimoronom i jednostavno odgovoriti da ne postoje „vegetarijanski kompromisi“, ili jedeš meso i ribu ili ne jedeš!

Volim misliti o fleksitarijanstvu kao o praktičnoj soluciji! Ne radi se o strogo zadanoj dijeti, više o načinu prehrane, potaknutom problemima s kojima se suočava čovječanstvo, a vezano za održivost planeta i količinu prirodnih resursa, danas, ali i u budućim desetljećima kada će nas biti osam, devet i više milijardi.

Ne smijemo smetnuti s uma da većina ljudi voli životinje, ali nema problema da neke od njih pojede, da postoje mnogi koji ne vole meso, ali ga jedu jer je „zdravo“, dok drugi pak baš vole i meso i ribu, pogotovo kada se nađe na obiteljskom stolu ili kad se roštilja, jer dio su naše tradicije kada se okupljamo i slavimo. Eto, fleksitarijanstvo je stvoreno za njih i za takve situacije!

Fleksitarijanci uglavnom jedu hranu biljnog podrijetla, ali katkad si priušte meso i ribu, netko jednom, netko dvaput tjedno. Ne postoje strogo zadane smjernice, svatko bira količinu namirnica životinjskog podrijetla po svojim mogućnostima.

U svojem originalnom obliku, engleska riječ flexitarian složenica je dviju riječi, flexible i vegetarian, što bi značilo fleksibilan vegetarijanac.

O fleksitarijanstvu prvi se put počelo govoriti prije nekoliko godina. No, njegova je popularnost naglo porasla kada ga je prihvatila guruica zdravog života Gwyneth Paltrow.

Treba spomenuti da je još daleke 2009. Paul McCartney, zajedno s kćerima, pozvao Engleze na „Meat free Monday“, nejedenje mesa jednom tjedno.

Da slavni vole povremeno mijenjati svoj način prehrane, a da o tome još više vole govoriti u javnosti, potvrđuje i slučaj Jay Z i Beyonce koji su prije nekog vremena odlučili biti vegani točno 22 dana i o tome izvještavali svoje fanove.

Bez obzira na to što s ironijom govorimo o zvijezdama koje nas izvještavaju o svakom zalogaju, ne smijemo zaboraviti velik utjecaj koji imaju na javnost. Sigurni smo da su ta 22 dana tisuće i tisuće običnih smrtnika dijelile s njima istu vegansku dijetu.

Zanimljivo je da se glavne postavke začetnice fleksitarijanske dijete, američke nutricionistice Dawn Jackson Blatner i njezine uspješnice „The Flexitarian Diet“, gotovo ne razlikuju od načina prehrane na našim prostorima od prije sto godina ili, da budemo precizniji, sličan način prehrane zadržao se sve do ekonomskog buma 60-ih godina prošlog stoljeća.

Narodi Sredozemlja oduvijek su jeli malo mesa, naravno više ribe te puno povrća, žitarica, mahunarki. To nam može potvrditi svaka baka koja se još sjeća kako se jelo prije Drugog svjetskog rata, pa i desetljeće nakon njega.

Mnogi će od nas reći kako se ovako hrane već godinama te nisu ni znali da su – fleksitarijanci!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.