Moj profil
Grahorice – zrnca koja život znače
Grahorice – zrnca koja život znače

Grahorice – zrnca koja život znače

Zbog nedostatka jedne esencijalne aminokiseline – metionina (sve grahorice izuzev soje) potrebno ih je kombinirati u obroku (a može i danu) sa žitaricama.

Grahorice, također poznate kao i mahunarke i leguminoze, biljke su koje se prvenstveno uzgajaju radi svog zrna u čije vrste između ostalog ubrajamo grah, grašak, leću, bob, slanutak i soju

Dijelimo ih na nezrele i zrele grahorice, od čega su gore navedene, nama poznatije zrele grahorice koje karakterizira to da su suha zrna, ali i znači da su bolji izvor hranjivih tvari od onih nezrelih.

Pa tako iako su sve grahorice izvor proteina, prehrambenih vlakana, vitamina B skupine, željeza, cinka, magnezija i kalija, zrele grahorice imaju izrazito visok sadržaj navedenih hranjivih tvari.

Namaz od slanutka

Od svih hranjivih tvari kojima su bogate, možda je najzanimljivija činjenica da su izvrstan izvor proteina pa su stoga i jedna od okosnica vegetarijanske i veganske prehrane. Manjkave su jedino u jednoj esencijalnoj aminokiselini – metioninu, pa ih je stoga potrebno u obroku kombinirati sa žitaricama kako bi se organizmu osigurale sve potrebne esencijalne aminokiseline.Jedina iznimka je soja koja osigurava sve esencijalne aminokiseline.

Grahorice su također i izvrstan izvor složenih ugljikohidrata i prehrambenih vlakana te su stoga hrana koja uzrokuje produljen osjećaj sitosti, a uz to su i cjenovno prihvatljiva namirnica.   

5 zdravstvenih pogodnosti grahorica

  • mogu poboljšati rad i zdravlje donjeg dijela probavnog sustava
  • mogu sniziti i održati nisku razinu glukoze u krvi
  • mogu sniziti kolesterol i doprinijeti zdravlju srčano-krvožilnog sustava
  • mogu doprinijeti održanju željene tjelesne mase
  • mogu djelovati zaštitno prema nekim vrstama raka

Obzirom na svoj sastav hranjivih tvari, mogu se u jelima koristiti na razne načine, poput namaza, variva, priloga ili glavnog jela, međutim budući da nije svaki organizam jednak, tako je moguće da konzumacija grahorica ne djeluje kod svih ljudi na isti način.

Varivo od graška i boba

Pri pretjeranom unosu odjednom ili prenaglom uvođenju prevelikih količina u prehranu, mogući su gastrointestinalni problemi u obliku plinova, migrene kao rezultat alergijske reakcije ili pojave gihta, pa ih je potrebno postepeno uvoditi u prehranu u manjim količinama (60 g suhih grahorica po obroku) ukoliko dosada nisu redovito bile na meniju.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.