Moj profil
Grickalice i napete utakmice…
Grickalice i napete utakmice…

Grickalice i napete utakmice…

Pred TV nikad ne sjedajte gladni a s punim posudicama grickalica. Ukoliko ste kvalitetno jeli tijekom dana, spriječit ćete neobuzdanu želju za grickanjem. Pogrešno je preskakati ručak ili večeru kako bi se moglo opušteno uživati u gickalicama.

Pred nama su tjedni u kojima se "narodu nudi obilje igara". Sami ćemo se potruditi da osiguramo i mile, ukusne i "podmukle" grickalice. Sasvim je jasno da to dvoje ide zajedno. Višesatni užitak uz TV prijamnike ne bi bio potpun bez grickalica.

Uz napete utakmice, potrebno je nazdraviti i počastiti se. U tu svrhu najbolje su slane i slatke grickalice i prigodna "pićenca".

Flips je naša omiljena grickalica koju djeca obožavaju, stariji je koriste kao obrok u uredu, školarci za užine… i teško će se odreći valjčića koji hrskaju ispod zuba.

Slani štapići zaštitni su znak partyja i rođendana. Teško je zaključiti je li ugodniji okus ili pak pucketanje štapića koji se gricka.

Slani kikiriki poznat je kao neodoljiva grickalica, prava zaraza. U prilog tome govori i duhovita pitalica koja potvrđuje njegovu zaraznost, a glasi: Tko je karakterna osoba? Onaj tko se uspije zaustaviti nakon 5 pojedenih kikirikija.

Kokice nas podsjećaju na utakmice te ih rado imamo i u dnevnim boravcima kako bismo stvorili što poticajnije navijačko ozračje.

Zajedničko dosada navedenim grickalicama (a i onim drugima) jest visok sadržaj natrija i masti u njihovu sastavu. Tako na etiketama možemo pronaći podatak da grickalice na 100 g sadrže sljedeću količinu masti, i to: čips 30 g, slani pereci 3 g, prutići sa sirom 26 g, a kokice i do 30 g masti.

Na stolu će se naći čokolade, lješnjaci, bomboni, suho voće i druge mile i drage namirnice o kojima bismo malo više informacija mogli pronaći u prehrambenim tablicama.

Namirnice bogate natrijem znače i pojačanu želju za pijenjem. Žeđ gasimo pivom, Coca-Colom, sokovima i ledenim čajevima koji naprosto klize niz grlo uz spomenute grickalice i slastice te povišene ljetne temperature.

Kako nesmetano uživati, a ne ugroziti svoju tjelesnu masu

Gladni nikada ne sjedajte pred TV i pune posude s grickalicama. Ukoliko ste kvalitetno jeli tijekom dana, spriječit ćete neobuzdanu želju za grickanjem. Pogrešno je preskakati ručak ili večeru kako bi se moglo nesmetano i opušteno uživati u gickalicama.

Nasjeckajte i očistite voće i neka ono bude 50% predviđenog sadržaja za večernji i popodnevni užitak. Povrće je također zabavno za grickanje (mlada meka mrkva, kukuruz, krastavci...), a izvrsno se slaže sa slanim grickalicama.

Ukoliko grickate voće i povrće, potreba za pićem bit će manja jer je voda u najvećem postotku prisutna upravo u tim namirnicama, i to voda u kojoj su otopljene visoko vrijedne prehrambene tvari.

Koristite više manjih posuda, a kada se isprazne, nemojte ih nadopunjavati.

Piće (količinu) isplanirajte i u kući uvijek imajte dovoljne količine mineralne vode, izvorske vode koja je aromatizirana i primjereno ohlađena. Pri dugotrajnim boravcima ispred TV-a planski poslužite dovoljne količine svježe vode kako bi se što manje prostora ostavilo neadekvatnom piću koje nosi znatno veće količine kalorija.

Rezultat je neizvjestan i na njega ne možemo utjecati iz svog dnevnog boravka. Upravo iščekivanje radosti ili tuge daje draž igrama.

Ukoliko smo radosni, potrebno je nazdraviti i počastiti se. Ukoliko smo tužni, utoliko uz diskusiju s okolinom dolaze i neizostavne grickalice i "pićenca". Da ipak ne budete tužni pogledajte i pripremite naše zanimljive snack recepte.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.