Moj profil
Higijena namirnica – salmonela
Higijena namirnica – salmonela

Higijena namirnica – salmonela

2.5.2010.sanja

Da bi izazvale bolest kod čovjeka, hranom je potrebno unijeti više desetaka tisuća do više milijuna bakterija salmonele. Kako bi to izbjegli, spriječite nastanak uvjeta povoljnih za njihovo razmnožavanje i temeljito termički obradite hranu.

Toplo vrijeme često nas mami na aktivnosti i druženja u prirodi. Planiraju se vikendi na otvorenom i nezaobilazni roštilj. Da bi uživanje bilo potpuno, važno je naučiti osnovna pravila postupanja s namirnicama i kako spriječiti trovanje hranom koja je osjetljiva na visoke temperature.

Trovanje hranom često izazivaju bakterije u hrani kojom se nije rukovalo pravilno ili nije termički dobro obrađena. Takva hrana može imati normalan izgled, miris i okus, a ipak biti opasna za zdravlje. Posebno rizične skupine kod trovanja hranom su mala djeca, trudnice, starije osobe i osobe koje već boluju od neke bolesti.

Opasna salmonela

Iako su salmonele primarno paraziti crijeva životinja, one mogu iz crijeva prijeći u krv i rasprostraniti se po cijelom organizmu. Tako se mogu naći u različitim tkivima svoga domaćina, izlučivati se mlijekom, a kod peradi se mogu naći u bjelanjku i žumanjku jajeta. Za ljude su važne upravo one salmonele koje su paraziti životinja, a čije meso i druge proizvode koristimo za prehranu.

Neke vrste mesa, kao što su piletina i puretina, posebno su rizične. Istraživanja su pokazala da na pojedinim farmama može biti zaraženo 6-10% mesa svježih pilića. Osim toga, ako je mlijeko kontaminirano, salmonele se mogu naći u vrhnju, siru i ostalim mliječnim proizvodima.

Postoji više od 2 200 tipova salmonela. Nađu li se u dovoljno velikom broju, u probavnom traktu čovjeka izazivaju akutnu upalu tankog i debelog crijeva. Da bi izazvale bolest kod čovjeka, hranom je potrebno unijeti više desetaka tisuća do više milijuna bakterija. Možda zvuči nevjerojatno, ali jedna bakterija može se razmnožiti u više od dva milijuna bakterija za samo sedam sati, a za 24 sata nastane ih i do osam milijuna.

Prevencija zaraze

Vrlo je važno ne pružiti bakterijama uvjete pod kojima se one brzo razmnožavaju. Kako je bakterijama za razvoj potrebna vlaga, sušenjem određenih namirnica možemo usporiti ili zaustaviti razvoj bakterija, a time ih i sačuvati od kvarenja.

Treba voditi računa da hrana bude što kraće u zoni opasne temperature, između 4 i 70°C. Da bi se usporilo razmnožavanje bakterija, svježe namirnice potrebno je čuvati na temperaturi ispod 4ºC.

Termičkom obradom u najdubljim slojevima mesa mora se postići temperatura od 70ºC, barem u trajanju od pola sata. Stoga budite strpljivi i pecite meso na roštilju na umjerenoj vatri kako bi se ono u potpunosti ispeklo. Ovo se osobito odnosi na pileće meso s kostima.

Što ako ste se ipak zarazili?

Simptomi bolesti obično se javljaju 12 - 48 sati nakon konzumacije kontaminirane hrane. Prvi su simptomi zimica, vrtoglavica, bol u trbuhu i temperatura, koja naraste i do 40°C. Takva povišena temperatura može potrajati i do pet dana. Javljaju se mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev. Nakon razvitka simptoma bolesti, javlja se klonulost, žeđ, pospanost, a kod težih oblika bolesti bol u nogama i suhoća sluznica. Ti simptomi rezultat su upale sluznice probavnog sustava i gubitka tekućine i soli.

Strogim pridržavanjem uputa liječnika i propisane dijete, bolest prolazi za nekoliko dana, a najvažnije je što prije nadoknaditi izgubljenu tekućinu i soli.

Bolje spriječiti nego liječiti

Redovitim održavanjem higijene namirnica i prostora u kojem se one pripremaju izbjeći ćete trovanja, koja često mogu prouzročiti štetne posljedice na vaše zdravlje.

Pridržavajte se ovih pravila:

 • Izbjegavajte kupovati osjetljive namirnice u dućanima koji imaju loše hladnjake.
 • Namirnice kupujte u dućanima koji imaju visok stupanj čistoće i u kojima prodavači koji rukuju namirnicama istovremeno ne dotiču novac.
 • Nakon kupovine, namirnicu što prije pospremite u hladnjak jer se na visokim temperaturama može pokvariti i pri dužem transportu do kuće.
 • Pridržavajte se roka upotrebe i uputa o čuvanju namirnica.
 • Svježe meso ili ribu držite na dnu hladnjaka i ne dozvolite da dođu u kontakt s drugom hranom.
 • Dobro operite nož i dasku koju ste koristili za pripremu sirove hrane.
 • Osobito ljeti, izbjegavajte jela pripremljena od termički neobrađenih jaja.
 • Odmrznutu hranu odmah skuhajte i ne smrzavajte ponovno.
 • Potrebna je temeljita termička obrada hrane.
 • Hranu poslužite neposredno nakon kuhanja.
 • Ako nešto od obroka ostane, ostatke hrane što prije rashladite i spremite u hladnjak, a ukoliko stoji na sobnoj temperaturi, pripremljeno jelo potrošite za 2-3 sata.
 • Kod podgrijavanja jela mora se postići temperatura od 70°C i u njegovom najhladnijem dijelu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.