Moj profil
Hrana bogova za dobro raspoloženje i zdravo srce
Hrana bogova za dobro raspoloženje i zdravo srce

Hrana bogova za dobro raspoloženje i zdravo srce

Kakao prah je i izuzetno bogat antioksidansima, točnije flavonoidima, koji su jedan od glavnih antioksidanasa u borbi protiv srčano-krvožilnih oboljenja.

Kakao prah dobiva se iz kakao zrna drva kakaovca (Theobroma cacao), a latinski naziv Theobroma doslovno znači "hrana bogova".  

Sam kakao prah bogat je visokovrijednim hranjivim tvarima od kojih je jedna fenetilamin, neurotransmiter koji se nalazi u mozgu te ima funkciju poboljšivača raspoloženja i prirodan je antidepresiv. Također se smatra da kakao prah može podići razine serotonina, neurotransmitera također odgovornog za podizanje raspoloženja. Od tuda potječe i mišljenje kako je čokolada odlična hrana u trenucima lošeg raspoloženja i tuge. 

Dolcelina kakao torta

Kakao prah je i izuzetno bogat antioksidansima, točnije polifenolima, koji su jedni od glavnih antioksidanasa u borbi protiv srčano-krvožilnih oboljenja. Smatra se da može sniziti vrijednosti kolesterola i krvnog tlaka te da suporava koagulaciju krvi. Najbolji je sirovi kakao prah budući da je on prošao najmanje tehnoloških procesa prerade.

Danas smo se nažalost poprilično odmaknuli od izvornog kakao praha budući da se on koristi kao glavna sirovina za proizvodnju čokolade gdje čini mali udio, a ostatak su dodaci poput šećera, maslaca, punomasnog mlijeka u prahu te ostalih dodataka za poboljšanje samog proizvoda.

Upravo ti sastojci su razlog zašto čokoladu smatramo ne-hranjivim proizvodom, bogatim energijom, a siromašnu hranjivim tvarima, a što je sadržaj kakao praha u čokoladi viši, to je čokolada bogatija hranjivim tvarima.

Za obogaćenje prehrane kakao prahom ne moramo samo konzumirati tamne čokolade, već kakao prah možemo koristiti kao zamjenu za čokoladu u prahu u brojnim jelima, kao napitak kako su ga konzumirale drevne Maye ili napraviti od njega puding umjesto od čokolade.

Kakao napitak

Budući da je sam po sebi gorak, takva jela možemo zasladiti medom ili sladovima od žitarica. Za još lakše obogaćivanje prehrane, jednostavno posipajte žličicu kakao praha po voćnoj salati ili žitaricama za doručak.

A za uživanje nakon napornog dana, povremena čaša crnog vina uz dva reda tamne čokolade učinit će puno za srce i krvožilni sustav, ali i dobro raspoloženje.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.