Moj profil
Hrana za mozak
Hrana za mozak

Hrana za mozak

17.10.2010.omartinic

Dovoljnim unosom lecitina, selena, flavonoida i omega 3-masnih kiselina postižemo dobro funkcioniranje mozga, očuvanje njegove vitalnosti i smanjujemo izglede za pojavu brojnih bolesti.

Stručnjaci su zaključili kako bolesti krvnih žila pa tako i mozga mogu dovesti do moždanog udara, koji je vodeći uzrok djelomične paralize tijela i smrti u većini razvijenih zemalja. Upravo je neodgovarajuća prehrana jedan od uzroka velikog broja oboljelih.

Pozornost znanstvenika usmjerena je na pronalazak čimbenika koji pospješuju dobru funkciju mozga. Opsežnim istraživanjima utvrđeno je kako izvjesne prehrambene navike znatno pridonose očuvanju zdravlja mozga i živčanog sustava.

Što mozak "voli"

Masti igraju važnu ulogu u prehrani. Ukoliko smanjimo unos zasićenih masti te povećamo unos nezasićenih masnih kiselina, zaštitili smo mozak i smanjili rizik od moždanog udara. Ekstra djevičansko maslinovo ulje obiluje omega 3-masnim kiselinama i klorofilom te vitaminom E i A. Vitamin E jedna je od komponenata zaslužnih za očuvanje stanice od degenerativnih promjena.

Riba se preporučuje za djecu u razvoju jer povoljno utječe na razvoj mozga i njegove funkcije. Djeci treba planirati jelovnike s ribljim mesom, npr. sendviče s tunjevinom, juhe s oslićem, škarpinom i drugom bijelom ribom po djetetovoj želji, pečenu pastrvu, bakalar s krumpirom, tjesteninu s lososom, pečenu oradu, zubaca, lokardu, srdelu, skušu i dr.

Povrće je bogato vitaminima, mineralima i biljnim pigmentima koji utječu na smanjenje homocisteina u organizmu. Zelenim povrćem (salatom, blitvom, kupusom) čovjekov živčani sustav dobiva dovoljno visokovrijednih nutritivnih tvari. Ujedno nam konzumiranje povrća jamči i optimalan unos dijetalnih tvari kojima je današnja prehrana najčešće siromašna. Sa šparogama, klicama, mladim špinatom i rotkvicama unosimo velike količine tvari dragocjenih za organizam.

Voće sadrži povoljne količine C vitamina koji je izvrstan antioksidans. Uz obilje vode u kojoj su otopljeni vitamini, minerali, voćne kiseline, polifenoli, eterična ulja... voće je izvrstan čuvar mozga. Za borovnicu, naranču i brojno drugo voće znamo da smanjuje demenciju te potiče dobro funkcioniranje mozga.

Fruktoza kao voćni šećer predstavlja izvanrednu energiju potrebnu za intelektualni i fizički rad pa zato redovitim dnevnim unosom voća imamo dovoljno kvalitetne radne energije. Dobar doručak su banane, avokado, dinje...

Mlijeko i mliječni proizvodi obiluju aminokiselinama i laktozom. Potrebni su za rast i razvoj djece. Mliječni proizvodi pridonose zdravlju, ugodan su i dijetalan obrok.

Voda je iznimno važna u održanju optimalnih funkcija i izmjeni tvari. Dolazak proljeća i ljetnih vrućina prilika je za pojačan unos vode (izvorske, mineralne, aromatizirane), soka i probranih visokokvalitetnih čajeva.

Svakodnevnom mješovitom prehranom bogatom dijetalnim vlaknima te obiljem sokova i vode osiguravamo poželjnu hranu za mozak. Dovoljnim unosom lecitina, selena, flavonoida i omega 3-masnih kiselina postižemo dobro funkcioniranje mozga, očuvanje njegove vitalnosti i smanjujemo izglede za pojavu bolesti.

Što mozak "ne voli"

Unos velike količine stimulativnih napitaka može utjecati na nepovoljne procese na mozgu. Neumjerenost u unosu kave, napitaka s kofeinom i teinom neprijatelj je organizma u cijelosti jer takvi napitci stvaraju osjećaj napetosti, smanjuju koncentraciju i remete kvalitetu sna koji je iznimno važan za oporavak mozga od svakodnevnih napora.

Alkoholna pića polako i tiho uništavaju mozak. Čak i pasivno pušenje intenzivno šteti i povećava izglede za pojavu kancerogenih bolesti.

Velike količine natrija u prehrani znanstvenici su okarakterizirali kao jedan od važnijih čimbenika pri pojavi oboljenja krvožilnog i središnjeg živčanog sustava.

Gladovanje i selektivne dijete ostavljaju posljedice na mozak te se posebno apelira na mlade osobe da se suzdrže od rigoroznih dijeta koje smanjuju mentalne i intelektualne funkcije.

Savjet dijetetičara:

Započnite dan doručkom – mozak treba energiju za izvršenje svih zadataka koje od njega očekujemo!

Boravak u prirodi, smanjenje stresa i mješovita prehrana uz dovoljno voća, povrća, ribe, maslinova ulja, lecitina, omega 3-masnih kiselina i uz dovoljan unos tekućine čuvaju mozak za duboku i nenarušenu starost.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.