Moj profil
Hrana za mozak
Hrana za mozak

Hrana za mozak

Dovoljnim unosom lecitina, selena, flavonoida i omega 3-masnih kiselina postižemo dobro funkcioniranje mozga, očuvanje njegove vitalnosti i smanjujemo izglede za pojavu brojnih bolesti.

Stručnjaci su zaključili kako bolesti krvnih žila pa tako i mozga mogu dovesti do moždanog udara, koji je vodeći uzrok djelomične paralize tijela i smrti u većini razvijenih zemalja. Upravo je neodgovarajuća prehrana jedan od uzroka velikog broja oboljelih.

Riba se preporučuje za djecu u razvoju jer povoljno utječe na razvoj mozga i njegove funkcije.

Pozornost znanstvenika usmjerena je na pronalazak čimbenika koji pospješuju dobru funkciju mozga. Opsežnim istraživanjima utvrđeno je kako izvjesne prehrambene navike znatno pridonose očuvanju zdravlja mozga i živčanog sustava.

Što mozak "voli"

Masti igraju važnu ulogu u prehrani. Ukoliko smanjimo unos zasićenih masti te povećamo unos nezasićenih masnih kiselina, zaštitili smo mozak i smanjili rizik od moždanog udara. Ekstra djevičansko maslinovo ulje obiluje omega 3-masnim kiselinama i klorofilom te vitaminom E i A. Vitamin E jedna je od komponenata zaslužnih za očuvanje stanice od degenerativnih promjena.

Riba se preporučuje za djecu u razvoju jer povoljno utječe na razvoj mozga i njegove funkcije. Djeci treba planirati jelovnike s ribljim mesom, npr. sendviče s tunjevinom, juhe s oslićem, škarpinom i drugom bijelom ribom po djetetovoj želji, pečenu pastrvu, bakalar s krumpirom, tjesteninu s lososom, pečenu oradu, zubaca, lokardu, srdelu, skušu i dr.

Povrće je bogato vitaminima, mineralima i biljnim pigmentima koji utječu na smanjenje homocisteina u organizmu. Zelenim povrćem (salatom, blitvom, kupusom) čovjekov živčani sustav dobiva dovoljno visokovrijednih nutritivnih tvari. Ujedno nam konzumiranje povrća jamči i optimalan unos dijetalnih tvari kojima je današnja prehrana najčešće siromašna. Sa šparogama, klicama, mladim špinatom i rotkvicama unosimo velike količine tvari dragocjenih za organizam.

Voće sadrži povoljne količine C vitamina koji je izvrstan antioksidans. Uz obilje vode u kojoj su otopljeni vitamini, minerali, voćne kiseline, polifenoli, eterična ulja... voće je izvrstan čuvar mozga. Za borovnicu, naranču i brojno drugo voće znamo da smanjuje demenciju te potiče dobro funkcioniranje mozga.

Fruktoza kao voćni šećer predstavlja izvanrednu energiju potrebnu za intelektualni i fizički rad pa zato redovitim dnevnim unosom voća imamo dovoljno kvalitetne radne energije. Dobar doručak su banane, avokado, dinje...

Mlijeko i mliječni proizvodi obiluju aminokiselinama i laktozom. Potrebni su za rast i razvoj djece. Mliječni proizvodi pridonose zdravlju, ugodan su i dijetalan obrok.

Voda je iznimno važna u održanju optimalnih funkcija i izmjeni tvari. Dolazak proljeća i ljetnih vrućina prilika je za pojačan unos vode (izvorske, mineralne, aromatizirane), soka i probranih visokokvalitetnih čajeva.

Svakodnevnom mješovitom prehranom bogatom dijetalnim vlaknima te obiljem sokova i vode osiguravamo poželjnu hranu za mozak. Dovoljnim unosom lecitina, selena, flavonoida i omega 3-masnih kiselina postižemo dobro funkcioniranje mozga, očuvanje njegove vitalnosti i smanjujemo izglede za pojavu bolesti.

Što mozak "ne voli"

Unos velike količine stimulativnih napitaka može utjecati na nepovoljne procese na mozgu. Neumjerenost u unosu kave, napitaka s kofeinom i teinom neprijatelj je organizma u cijelosti jer takvi napitci stvaraju osjećaj napetosti, smanjuju koncentraciju i remete kvalitetu sna koji je iznimno važan za oporavak mozga od svakodnevnih napora.

Opsežnim istraživanjima utvrđeno je kako izvjesne prehrambene navike znatno pridonose očuvanju zdravlja mozga i živčanog sustava.

Alkoholna pića polako i tiho uništavaju mozak. Čak i pasivno pušenje intenzivno šteti i povećava izglede za pojavu kancerogenih bolesti.

Velike količine natrija u prehrani znanstvenici su okarakterizirali kao jedan od važnijih čimbenika pri pojavi oboljenja krvožilnog i središnjeg živčanog sustava.

Gladovanje i selektivne dijete ostavljaju posljedice na mozak te se posebno apelira na mlade osobe da se suzdrže od rigoroznih dijeta koje smanjuju mentalne i intelektualne funkcije.

Savjet dijetetičara:

Započnite dan doručkom – mozak treba energiju za izvršenje svih zadataka koje od njega očekujemo!

Boravak u prirodi, smanjenje stresa i mješovita prehrana uz dovoljno voća, povrća, ribe, maslinova ulja, lecitina, omega 3-masnih kiselina i uz dovoljan unos tekućine čuvaju mozak za duboku i nenarušenu starost.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.