Moj profil
Hranimo se po biološkom ritmu
Hranimo se po biološkom ritmu

Hranimo se po biološkom ritmu

Na sebi svojstven način stari su Kinezi već prije 3000 godina protok vremena, smjenjivanje dana i noći držali iznimno važnim. Danas pouzdano znamo da su mudri Kinezi s pravom poštivali ritmove kojima se prilagođava ljudski organizam.

Kronobiologija je svoju revoluciju doživjela kada su znanstvenici otkrili SNC – suprachiasmatični nukleus veličine zrna riže. Znanstvenik Till Roenneberg tvrdi da je upravo SNC glavni dirigent kompleksnog orkestra čitavog našeg organizma.

Kronobiologija pomaže iznalaženju odgovora na brojna pitanja, kao što su:

Poštujući kronobiologiju postajemo osoba koja pliva nizvodno dok su višesatno gladovanje i kasni obilni obroci, plivanje uz rijeku.

  • Zašto se ljeti i zimi spontano ne budimo u isto vrijeme?
  • Zašto nas glad hvata u isto doba dana?
  • Kada se rađa najviše djece?
  • Kada se najviše griješi na poslu?
  • Zašto katkad imamo pojačanu želju za slatkišima?
  • Kada se najintenzivnije vodi ljubav?
  • Kada je optimalno konzumirati određenu vrstu namirnica?

Slušamo li naš biološki sat i ritam smjene dana i noći?

Suvremeni način života nameće svoja pravila čije su zakonitosti racionalnost i brzina, dok se ne odazivamo na taktove unutarnjeg sata.

Nutricionisti ističu veliku važnost ritma hranjenja i predlažu najpovoljnije vrijeme za pojedine namirnice, a podlogu za preporuke pronalaze upravo u moćnoj kronobiologiji.

U jutarnjim satima predlaže se konzumiranje ugljikohidrata – tijelo ima najvišu razinu inzulina i najveću potrebu za energijom te su dobar odabir žitarice i proizvodi od žita te voće.

Popodnevni sati vrijeme su kada je poželjno jesti namirnice bogate bjelančevinama. Stoga su dobar odabir meso, riba, jaja, sir, mlijeko i drugi mliječni proizvodi, kao i proizvodi sa sojom.

Iza 19 sati nije poželjno konzumiranje hrane.

Povrće možete jesti tijekom cijelog dana, voće najkasnije do 17, odnosno 18 sati.

Vodu piti tijekom cijelog dana, i to najmanje 1, 5 l vode dnevno. Ne zaboravimo osam čaša vode dnevno – za to nam treba najmanje vremena i truda.

Plešimo ali i jedimo u dobrom ritmu!

Poštujući kronobiologiju postajemo osoba koja pliva niz rijeku dok su višesatno gladovanje i kasni obilni obroci plivanje uz rijeku. Plivamo protiv prirodnog ritma te iznenađeno postavljamo pitanje zašto nam se prehrambeni poremećaji događaju.

Suvremeni način života nameće svoja pravila čije su zakonitosti racionalnost i brzina, dok se ne odazivamo na taktove unutarnjeg sata.

Kronobiolozi dokazuju da se svaki naš organ u različito vrijeme ponaša drukčije. Kada govorimo o kronodijetetici, naglašavamo osnovno načelo po kojemu je potrebno uskladiti ritam i vrstu obroka s neuroendokrinim ritmom organizma, čime se postiže sklad između hrane i izlučivanja hormona, tj. cikličnog pojavljivanja određenih tvari u krvi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.