Moj profil
Idealno brašno za bezglutensku kuhinju
Idealno brašno za bezglutensku kuhinju

Idealno brašno za bezglutensku kuhinju

Niti bijelo niti smeđe rižino brašno ne sadrže gluten te imaju nizak sadržaj natrija i zasićenih masnoća.

Rižino brašno ne sadrži gluten

U modernom društvu gdje je učestalost proizvodnje i potrošnje pšeničnog brašna u odnosu na brašna drugih sirovina vrlo visoka, osobama oboljelima od celijakije vrlo je teško pronaći alternativu.

Na sreću, danas se sve više upotrebljavaju i ostale sirovine za proizvodnju visokokvalitetnih brašna od kojih je celijakičarima jedno od najpogodnijih rižino brašno.

Rižino brašno može se dobiti od bijele i od smeđe riže, a razlikuju se prema sadržaju hranjivih tvari, boji i okusu. Ne sadrže gluten te imaju nizak sadržaj natrija i zasićenih masnoća.

Glavni sastav hranjivih tvari čine složeni ugljikohidrati posebice netopljiva prehrambena vlakna koja mogu pomoći kod konstipacije te rezistentni škrob koji potiče stvaranje "dobrih" bakterija u debelom crijevu te na taj način može pomoći u reguliranju probave.

Smeđe rižino brašno u odnosu na bijelo ima veći sadržaj složenih ugljikohidrata, a budući da ljuska nije odstranjena od smeđe riže, smeđe rižino brašno bogatije je bjelančevinama, vitaminima i mineralnim tvarima, posebice kalcijem, cinkom te vitaminima B kompleksa.   

Jela s rižinim brašnom

Rižino brašno ima široku primjenu u kuhinji te se može koristiti za pripremu palačinki, kolača, pudinga, umaka i domaće tjestenine. Upija više vode od pšeničnog brašna, pa su pečeni proizvodi od rižinog brašna tzv. "pahuljastije" teksture.

Budući da ne sadrži gluten i nije istog sastava kao pšenično brašno, ne može se smatrati njegovom zamjenom pa je prilikom pripreme hrane s rižinim brašnom potrebno slijediti recepte specificirane za rižino brašno, a ne samo zamijeniti vrstu brašna unutar recepta.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.