Moj profil

Kamuflaža slastica koje niti jedno dijete neće odbiti

Prilikom promjene dosadašnjih "slatkih" navika važno je da promjene ne uvodimo naglo i ne isključujemo slatke obroke iz prehrane, već ih pokušamo zamijeniti hranjivijim desertima koji ne sadrže isključivo kalorije i šećere.

Uz nekoliko pametno odabranih sastojaka djeca mogu uživati u dobro poznatim slasticama u "zdravijim" verzijama

Iako u nutricionizmu izbjegavamo koristiti pojam zdravog, često smo primorani upotrijebiti ga kako bismo naglasili prednost jedne hrane nad drugom što je slučaj osobito kod slastica, posebice ukoliko želimo one s većim sadržajem kalorija, šećera i zasićenih masti zamijeniti onima s povoljnijim profilom energije i hranjivih tvari. 

Istraživanja su pokazala kako se djeca rađaju s preferencijom za slatkim, što se dodatno pojačava tijekom dojenja zbog slatkog okusa majčinog mlijeka Navikavanje na zdravije slatko poželjno je započeti od najranije dobi djetetova života.međutim pravovremenim djelovanjem i pridavanjem pažnje uvođenju slastica prilikom uvođenja krute hrane moguće je stvoriti pravilne prehrambene navike djece od najranije dobi.

Prilikom uvođenja krute hrane u prehranu dojenčadi važno je slijediti globalne preporuke tzv. "Tablicu dohrane" koje jasno naglašavaju vremensko razdoblje uvođenja pojedinih namirnica. Nakon prve godine života, kada dijete već izražava želju za konzumiranjem istih obroka kao i odrasli, važno je uvoditi kvalitetnu "slatku" hranu kako se dijete ne bi naviklo na onu koja sadrži isključivo šećer, masti i kalorije.

Osim uvriježenih voćnih kaša u prehrani djece, domaći pudinzi s bobičastim voćem, domaći smrznuti jogurt ili žitni prutići s komadićima čokolade su izvrsna zamjena za kalorične slatkiše.

Nezdrave sastojke u slasticama lako je zamijeniti zdravima i pri tomu dobiti ukusnu i privlačnu slasticu

Ukoliko djeci koja imaju naviku često konzumirati slatko želimo promijeniti dosadašnje navike, ne smijemo to činiti naglo i isključivo. Važno je da dosadašnje slatke obroke bogate isključivo kalorijama i šećerima zamijenimo s onim zdravijima poput:

Prilikom pripreme zdravih slastica moguće je zamijeniti:

  • 100 g bijelog brašna sa 90 g integralnog
  • maslac ili ulje pireom od avokada u čokoladnim biskvitima (1:1) ili pireom od banana u drugim kolačima (1:1)
  • podloge za pite graham keksima ili Podravka popečcima sa žitaricama i sjemenkama
  • pola količine šećera čajnom žličicom vanilije ili 1 šalicom šećera s 2 čajne žličice stevije

Ove zamjene gotovo ne mijenjaju okus ili konzistenciju finalnog proizvoda, a bogatije su hranjivim tvarima, sadrže povoljniji profil hranjivih tvari, a nerijetko i manje kalorija. Na taj način i odrasli i djeca mogu uživati u dobro poznatim slasticama, ali ovaj put u "zdravijim" verzijama. Sve naravno umjereno. Zdrave će slastice djeci biti zanimljive ukoliko ih ukrasite šarenim ukrasima izrađenima od ticino mase ili pak naribanom tamnom čokoladom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.