Moj profil

Kopar

Budući da sadrži eterična ulja, kopar se često upotrebljava kao sastojak u kozmetičkoj industriji.

O začinu

Kopar (Anethum graveolens) jednogodišnja je biljka podrijetlom iz Azije, a danas rasprostranjena diljem svijeta. Plod kopra zrije od ljeta do rane jeseni, a aroma mu je najsnažija netom prije samog cvjetanja. Lišće kopra je tanko i nalikuje na paprat, slatkog je okusa, dok je plod ovalnog oblika i smeđe boje. Okusa je sličnog kimu, ali puno blažeg, dok mu je miris puno intenzivniji.

Uporaba u kulinarstvu

U kulinarstvu kao začin možemo koristiti i listove i sjemenke kopra, oboje i u svježem i u sušenom obliku. Listovi se najčešće koriste u pripremi juha, variva, salata, ribljim i mesnim jelima i marinadama, a sjemenke uglavnom za pripremu zimnice.

Kod pripreme kremastih juha kopar se dodaje kao začin koji će intenzivirati aromu samog jela.

Kao i kod većine začina, svježi oblik ima intenzivniji okus, miris i aromu, ali i sušeni oblik začina sasvim će dobro poslužiti.

Prilikom odabira svježeg kopra važno je voditi računa o tome da su listovi mekani i paperjasti te intenzivno zelene boje. Najbolje ga je skladištiti u hladnjaku u vlažnom papirnatom ručniku, krpi ili u vrču s vodom, a čak i u takvom stanju može „preživjeti“ samo nekoliko dana. Sušeni kopar treba se skladištiti u zatvorenoj staklenoj posudi na suhom, hladnom i tamnom mjestu do isteka roka trajanja.Kopar se u gotovo sva jela dodaje nakon termičke obrade ili pri njezinu samom kraju kako bi se zadržala njegova aroma.

Vrste jela

Piletina u umaku od kopra
Kopar se u umacima vrlo često koristi s kiselim vrhnjem koji odlično odgovaraju uz meso peradi, pri čemu se kopar dodaje kiselom vrhnju, a potom kratko prokuhava kako bi se zadržali svi njegovi hranjivi sastojci.

Krem juha od cvjetače
Kod pripreme kremastih juha kopar se dodaje kao začin koji će intenzivirati aromu samog jela. Ne obrađuje se termički već se dodaje juhi na samom kraju pripreme, kao završna namirnica.

Nadjeveni krastavac


Kopar izvrsno može poslužiti i kao začin u nadjevenom povrću, pri čemu se on ne obrađuje termički. Može se dodati na samom kraju pripreme ili u smjesu za punjenje povrća, ovisno o željenom intenzitetu arome kopra u jelu.

Varivo od mahuna
Prilikom pripreme variva kopar se, kao i kod većine jela, ne obrađuje termički već se dodaje na samom kraju pripreme variva, nakon kuhanja, kao završni začin prije posluživanja.

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.