Moj profil

Kraljica voća za vruće ljetne dane

Osim narezane na kocke ili kriške, sirovu lubenicu možemo koristiti u kombinaciji s drugim namirnicama u obliku salate, juhe ili osvježavajućeg deserta.

Lubenica je tradicionalno ljetno voće i jedna od najprikladnijih namirnica u vruće ljetne dane budući da sadrži oko 92% vode te stoga značajno može pomoći hidraciji organizma. Uz to, 100 grama lubenice sadrži svega 33 kcal te je izvrstan međuobrok za one koji žele pripaziti na unos energije.

Lubenica je i izvrstan izvor likopena, karotenoida koji može pomoći u smanjenju rizika od kardio- i cerebrovaskularnih bolesti, ali i od opeklina, posebice u ljetnim mjesecima kada smo najizloženiji djelovanju sunčeve svjetlosti.

Značajan je i sadržaj vitamina C i beta-karotena (prekursora vitamina A) u lubenici, koji također mogu djelovati zaštitno na organizam kada govorimo o bolestima srca.

Iako neki prilikom konzumacije lubenice izbjegavaju njezine koštice, koštice lubenice su zapravo poželjne u prehrani budući da i one sadrže važne hranjive tvari za organizam.

Oljuštene, gdje je uklonjena njihova crna kora, bolje su probavljive i sadrže više hranjivih tvari.

Prvenstveno je to magnezij koji može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, ali i vitamin niacin koji je važan za zdravlje kože.

Također su i bogate proteinima, posebice aminokiselinama koje kao i magnezij i likopen mogu pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Sadrže i određenu količinu masti, od kojih su najzastupljenije one "dobre" masti – nezasićene, za koje se pokazalo da mogu smanjiti razinu kolesterola, spriječiti upalne procese kao i rizik od bolesti srca i moždanog udara.

U usporedbi s drugim oljuštenim sjemenkama i orašastim plodovima, sadrže više proteina i nešto manje ugljikohidrata, međutim sadržaj energije im je sličan te stoga treba pripaziti s količinom prilikom njihove konzumacije.

Najbolje ih je konzumirati kao dodatak salatama, kašama od žitarica za doručak, smoothiejima ili voćnim salatama. 

4 ideje za konzumaciju lubenice:

  • Hladna "juha" od lubenice s češnjakom, đumbirom i limunom
  • "Pizza" od lubenice (na trokutaste kriške lubenice rasporedite različito voće i posipajte orašastim plodovima)
  • Hladna salata s lubenicom, feta sirom i balzamičnim octom
  • Sorbet od lubenice s limunovim sokom, bez šećera

Lubenicu je najbolje konzumirati sirovu, odnosno neprerađenu termički, budući da na taj način maksimalno zadržava sve prisutne hranjive tvari.

Međutim kao i kod ostalih namirnica, tako je i kod lubenice poželjno držati se općih preporuka za dnevnu konzumaciju unutar različitih skupina namirnica. Ona za skupinu voće za zdrave odrasle osobe oba spola iznosi 2-4 serviranja dnevno, a 1 šalica lubenice narezane na kockice čini jedno njezino serviranje.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.