Moj profil
Kuhinjska sol u bojama
Kuhinjska sol u bojama

Kuhinjska sol u bojama

Jedna je od cijenjenijih soli na tržištu ona s Havaja. Zaista posebna, zahvaljujući jedinstvenim geološkim i klimatskim uvjetima, može se naći crvena, crna ili ružičasta.

"Koliko ste spremni platiti za sol s Marsa?" osvanulo je nedavno na stranicama New York Timesa, nakon što su NASA-ina istraživanja pokazala da je veliki dio južne hemisfere Crvenog Planeta prekriven kristalićima, koji nisu ništa drugo nego "kuhinjska sol". (Raz)očarani?

Izgleda da nam ubrzo one dvije staklenke, na kojima piše "krupna" i "sitna", neće biti dovoljne za najmudriji začin u kuhinji. Na policama američkih dućana (za ostale ne znam), kao i u sve većem broju restorana, kupcima i klijentima je ponuđen izbor više vrsta soli koje se razlikuju po obliku i boji, kao i po okusu. Havajska crna vulkanska i ružičasta, ružičasta peruanska, himalajska, siva bretanjska, dimljena danska.

Često se nježne nijanse okusa soli mogu osjetiti tek u obliku kristalića koji se tope na jeziku.

"Sol je novo maslinovo ulje", izjavio je Thomas Keller, chef restorana French Laundry iz Yountvillea, Kalifornija.

Nisam sigurna je li riječ o stvarno novim vrstama soli ili tek o još jednom rezultatu globalizacije, ali činjenica je da "slana moda" mijenja i način kuhanja. Brojni chefovi počinju sumnjati u uobičajna pravila i uvriježeno mišljenje, dio osnovne kuharske doktrine, da meso traba soliti tek trenutak prije spremanja. Eksperimentiranje sa soljenjem kao začinom i soljenjem kao dijelom procesa konzerviranja, uobičajeno je među današnjim chefovima.

Jedna je od cijenjenijih soli na tržištu ona s Havaja. Zaista posebna, zahvaljujući jedinstvenim geološkim i klimatskim uvjetima, može se naći crvena, crna ili ružičasta.

Pa'a kai na havajskom znači crvena sol ili na engleskom "Alaea Hawaiian Sea Salt". Zapravo, riječ je o morskoj soli koja se miješa s crvenom glinenom prašinom koje ima u okolici vulkana i bogata je željeznim oksidom. Ona običnoj morskoj soli, osim boje, mijenja i okus. Netko je opisuje kao punu mjehurića, prštavu. Koristi se u ceremonijama poput blagoslovljenja čamaca te u havajskoj narodnoj medicini.

Također je vrlo poznata i crna havajska sol ili "Hiwa Kai Hawaiian Sea Salt", koja se dobiva isparavanjem na suncu morske soli koja u sebi sadrži aktivni ugljen. Osim u kuhinji, koristi se za kupke. I bez straha, ako slivnik i kadu oboji u crno, spužvica i deterdžent sve sretno rješavaju.

Poput vina, i sol u svom okusu nosi obilježja mjesta i načina na koji nastaje. "Fumee de Sel" je najteža morska sol u kristalima. Tzv. "kavijar među solima" dolazi iz francuske regije Bretagne, uglavnom iz grada Guerande. Na suncu osušena sol stavlja se na dimljenje u bačve od hrasta koje su ranije služile za vino Chardonnay. Od dimljenih soli poznate su i one meksičke i danske koje treba pažljivo koristiti jer je njihov okus mnogo složeniji od obične i uobičajne morske.

"Kala Namak" ili crna indijska sol, zapravo je sivkaste boje i posebnog sumporastog okusa.

Peruanska ružičasta stiže s najviših vrhova Anda. Vrući izvori na svom putu prema ravnici ispiru kamenu sol.

Postoje soli kojima je kasnije dodana određena začinska biljka. Uglavnom se takve, prirodno ili umjetno, u smislu prirodnim putem ili djelovanjem čovjeka, dodaju jelima tek u trenutku iznošenja na stol. Naime, često se nježne nijanse okusa mogu osjetiti tek u obliku kristalića koji se tope na jeziku.

Izvor fotografije: Amazon.com

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.