Moj profil

Leća

Zbog sadržaja folata i mangana odlična je namirnica u borbi protiv srčano-žilnih bolesti.

O leći

Leća (povrtna ili jestiva leća) (Lens culinaris) jednogodišnja je biljka iz porodice mahunarki podrijetlom s Bliskog istoka gdje je i danas jedna od glavnih namirnica u prehrani. Ime je dobila po svojem sjemenu koje čini jestivi dio biljke, a izgledom je nalik na leću. Razlikujemo nekoliko vrsta jestivih leća, uglavnom prema boji, pa tako možemo birati između crvene, zelene, crne, smeđe i žute. Nutritivno gledano, leća je jedna od proteinima najbogatijih namirnica biljnog podrijetla, zbog čega je nezaobilazan dio vegetarijanske i veganske prehrane.

Priprema leće za uporabu u kulinarstvu

Za razliku od većine drugih sirovih mahunarki, leću prije kuhanja odnosno termičke obrade nije potrebno prethodno namakati (iako se može) pa se tako s njezinom pripremom može početi istog dana kada je planiramo konzumirati.

Prije termičke obrade poželjno je probrati sjemenke leće kako bi se uklonile oštećene, sitne ili sjemenke nepravilnog oblika. Potom je preporučljivo sjemenke isprati u cjedilu kako bi se uklonili eventualno prisutni kamenčići.

Nutritivno gledano, leća je jedna od proteinima najbogatijih namirnica biljnog podrijetla

Za kuhanje, općeniti omjer leće i vode je 1:3, pri čemu su na jednu šalicu leće potrebne otprilike 3 šalice vode. Uvijek je bolje leću staviti kuhati u vodu koja već ključa jer je tako probavljivija ljudskom organizmu nego kada se stavi u hladnu vodu odnosno kada se nalazi u vodi u trenutku kada ona proključa.

Različite vrste leće i različite svrhe njezine uporabe u jelima zahtijevaju i različita vremena termičke obrade. Tako se zelena leća kuha najdulje (otprilike 45 minuta), potom crna i smeđa (između 30 i 45 minuta) te najkraće crvena i žuta (15–20 minuta).

Ako se leća koristi za konzumaciju u salatama ili primjerice umjesto tjestenine u juhi, ipak treba biti nešto tvrđa pa se vrijeme kuhanja skraćuje za otprilike 5–10 minuta. Ako se  pak želi dobiti nešto mekša konzistencija leće, za primjerice pire od leće, vrijeme kuhanja se produljuje za dodatnih 10–15 minuta.

Odabir i čuvanje

Leća se najčešće kupuje ili u već unaprijed industrijski pripremljenim pakiranjima sirove leće ili u tzv. rinfuzi, pri čemu se samostalno može odabrati količina i vrsta. Prilikom odabira važno je voditi računa o tome da leća nije bila izložena vlazi te da nema vidljivih oštećenja.

Najbolje ju je skladištiti u posudi bez zraka na tamnom, hladnom i suhom mjestu gdje se može čuvati otprilike godinu dana. Ako je leća već termički obrađena, može se čuvati u hladnjaku nekoliko dana uz samo jedno naknadno grijanje.

Vrste jela

Juha od leće i špinata
Ako se leća koristi za pripremu juha, može se koristiti na dva načina: (1) kuhati nešto kraće nego što je uobičajeno za vrstu leće ako se želi dobiti bistra juha ili (2) kuhati leću dulje nego inače do konzistencije pirea kako bi se dobila krem juha.

Mediteranska maneštra od leće
Kod pripreme variva leća se kuha uobičajeno vrijeme za vrstu leće zajedno sa svim ostalim povrćem i željenim začinima variva.

Salata od leće i šunke
Za pripremu salata u kojima je leća jedna od namirnica, leća se kuha nešto kraće od uobičajenog te dobro procijedi i ohladi prije nego što se doda ostalim sastojcima salate.

Pire od leće
Kada se od leće želi dobiti pire, leća se kuha nešto dulje od uobičajenog sve dok toliko ne omekša da cijeli sadržaj posude ne poprimi izgled pirea. Potom se mogu dodati začini i ulja poput maslinovog kako bi se smanjila vlaknasta konzistencija pirea.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.