Moj profil

Light proizvodima do ljepšeg stasa

Ako mislite da vam oznake light, sugar free, calorie free, fat free omogućavaju veću konzumaciju obožavanih namirnica, jako griješite. Uz uobičajeno označavanje, ističe se oznaka o proizvodu koji je osiromašen masnoćama i šećerima.

Proizvodi kojima su smanjene energetske vrijednosti a zadržane ostale karakteristike jesu light proizvodi. Vješti su se tehnolozi dosjetili i tako otvorili mogućnost nesputanog uživanja u hrani osobama koje žele kontrolirati tjelesnu masu. Zato i poručuju da se uz light proizvode može biti lagan i sit.

je oznaka na proizvodima koji imaju manje energije, masti ali i natrija, i to čak za 50% manje u usporedbi sa sličnim proizvodom.

Uz uobičajeno označavanje proizvoda, ističe se oznaka o proizvodu koji je osiromašen, i to uglavnom masnoćama i šećerima. Prosvijećeni potrošač, koji sam sebi (i svojoj obitelji) kreira uravnotežen jelovnik, odabire namirnice po kvaliteti.

Ciljevi light proizvoda

Light proizvodima žele se postići dva osnovna cilja:

  • smanjiti pretilost u populaciji (i s njom vezane bolesti )
  • omogućiti užitak u namirnicama osiromašenim kalorijama i uporabu namirnica zbog njihovih pozitivnih svojstava.

Pojedine namirnice naprosto obožavamo, ali u njima ne možemo nesmetano uživati jer bismo kao neželjenu posljedicu imali povećanje tjelesne mase. Kako bi donekle pomirili želje i potrebe, tehnolozi su se dosjetili te spornim namirnicama smanjili energetsku vrijednost.

Ukoliko na ambalaži imamo oznaku light, znači da se radi o proizvodu čija je energetska vrijednost smanjena za jednu trećinu te sadrži 50% manje masti u odnosu na slične neosiromašene proizvode.

Oznake na proizvodima

Ukoliko spomenutu oznaku protumačite kao poziv na konzumiranje bez ograničenja količine, jako ćete pogriješiti. Potrebno je znati da je čak i uz oznaku calorie free energija ipak sadržana, ali ne više od 5 kcal po serviranju. Niskoenergetski proizvodi imaju oznaku low calorie, a sadrže do 40 kcal po jedinici serviranja. Sugar free znači da proizvod sadrži manje od 0, 5 g šećera po jedinici serviranja. Oznaka fat free odnosi se na proizvod koji ima manje od 0, 5 g masti po jedinici serviranja.

Uz uobičajeno označavanje proizvoda, ističe se oznaka o proizvodu koji je osiromašen, i to uglavnom masnoćama i šećerima.

Light je oznaka na proizvodima koji imaju manje energije, masti ali i natrija, i to čak za 50% manje u usporedbi sa sličnim proizvodom. Natrij se smatra odgovornim za povećan krvni tlak tako da uz pretilost čini dodatni problem te se udio natrija u proizvodima smanjuje kako bi ga mogle konzumirati osobe s kardiovaskularnim poteškoćama.

U proizvode koji imaju svoju light verziju ubrajamo mlijeko, sireve, jogurte i pudinge, margarine, maslac s kikirikijem, salamu, marmelade, kekse, sokove i gazirana pića, sladoled, kolače...

Zašto se hraniti light

Potrošači žele light proizvode kako bi sa što većom količinom hrane u organizam unijeli što manje kalorija. Glad i potreba za jelom ogroman su problem osoba na redukcijskoj dijeti, a pobijede li glad koja ih okupira, može se očekivati uspjeh dijete.

Potrošači žele light proizvode kako bi očuvali i poboljšali svoje zdravlje. Velike količine masnoće u dnevnom obroku znače povećanje rizika od stvaranja naslaga na stijenkama krvnih žila, otežanu probavu i povećanje rizika od karcinoma.

Namirnice koje imaju malu kalorijsku vrijednost su: blitva, kupus, rotkvica, salata, radič, špinat, luk, repa, brokula, cvjetača, paprika, krastavac, tikvica, patlidžan, celer, cikla... Kažemo da su prirodno light. Ujedno su bogate vlaknima koja pokupe višak masnoća. Izvrstan su primjer kako se može biti sit-vitak-zdrav-mlad (makar nešto duže mlad).

Pri termičkoj obradi jela masnoće igraju važnu ulogu. Daju hrani svojstven okus i izgled. Užitak je u jelu tim veći, a jela su postojanija (važno je kako za restoransku tako i za kućnu prehranu). Suvremeni proizvođači posuđa postigli su maksimalno kvalitetnu pripremu jela uz minimalno korištenje masti i ulja.

I sve to kako bismo laki, sretni i zdravi bili!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.