Moj profil

Likopen – crvena boja rajčice

Potencijal likopena veći je od beta-karotena oko 4 puta. Prema epidemiološkim studijama, likopen uspješno štiti od infarkta i djeluje preventivno protiv raka. Osim rajčice, likopen sadrže i lubenica, ružičasti grejp i guava.

Od pirea za pripremu popularne juhe pa do vrijednog suplementa put je kojim je prošla crvena boja rajčice. Srodnik je karotenoida, s tim da ima oko četiri puta veći antioksidacijski potencijal od beta-karotena.

Vrlo je značajna uloga likopena u podizanju imuniteta. Utvrđeno da 15 mg dnevno kroz 12 tjedana podiže obrambenu staničnu aktivnost za 28%.

Da bi likopen mogao biti industrijski obrađen, trebalo je postići visok stupanj koncentracije ekstrakcijom, što su uspješno obavili izraelski istraživači.

Gdje ga ima

Od brojnih proizvoda na bazi rajčice, harwardska studija je pokazala da jedino sok od rajčice nema nikakvu aktivnost. Najveći aktivitet ima kečap, gusta juha od pirea rajčice (načinjena s maslinovim uljem) ili pizza.

Osim rajčice, likopen sadrže i lubenica, ružičasti grejp i guava.

Oni koji vole intenzivno crvenu juhu od rajčice i konzumiraju je više puta tjedno ne bi trebali biti zabrinuti. Talijani su spretno komercijalizirali pizzu kao "ljekovitu" upravo zbog preljeva od rajčice.

Doziranje i sporedni učinci

Na tržištu se nalaze tablete likopena (ekstrakt na nosaču) s po 10 mg aktivne tvari. S obzirom da harwardska studija pokazuje najbolje rezultate sa 6, 5 mg likopena dnevno, jasno je da se preventivno preporučuju tablete od 10 mg.

Do sada nisu primijećeni nikakvi sporedni učinci likopena niti interakcije s drugim lijekovima ili suplementima. Šteta što je ovaj suplement zbog kompleksnog tehnološkog postupka koncentriranja likopena, još uvijek prilično skup.

Kako djeluje

Za otkriće njegove uloge u pomaganju kod određenih bolesnih stanja, zaslužni su istraživači s Harwarda koji su istraživali odnose karotenoida i pojave raka prostate. Oni su, naime, utvrdili da od nekoliko stotina karotenoida jedino likopen pruža određenu zaštitu. U dobro kontroliranoj studiji oni su utvrdili da osoba koja dnevno prima 6, 5 mg likopena smanjuje rizik za pojavu raka prostate za 21% u odnosu na kontrolnu skupinu. Znanstvenici su analizirali tipove hrane, metode kulinarske obrade i druge relacije važne za procjenu učinkovitosti likopena pa su došli do zanimljivih otkrića. Za njegovo otapanje potrebna je masna komponenta pa ga je najbolje uzimati u masnoj juhi (koja tako postaje crvenkasta) ili u pizzi prelivenoj umakom od rajčice (koji je potom zapečen). Naime, tada je apsorpcija likopena maksimalna.

Harwardska studija pokazuje najbolje rezultate sa 6, 5 mg likopena dnevno, pa se preventivno preporučuju tablete od 10 mg.

U drugoj studiji utvrđeno je da čak 25% ljudi s najvećim unosom rajčice u prehrani imaju za 30 - 60% manje rizika od raka gastrointestinalnog trakta u odnosu na ljude koji ne koriste ili koriste male količine rajčice u prerađenom obliku (umaci, juhe, kečap i pizza). Istraživanje kod žena pokazalo je da 75% osoba koje spadaju u velike konzumente rajčice imaju 3, 5 - 4, 7 puta manji rizik od raka cerviksa u odnosu na kontrolnu skupinu. Čini se da kod toga likopen sprječava početnu fazu raka cerviksa, tzv. displaziju. Postoje indicije da likopen predstavlja zaštitni čimbenik i protiv raka dojke u žena. Vrlo je značajna njegova uloga u podizanju imuniteta. Naime, pokusima je utvrđeno da 15 mg dnevno kroz 12 tjedana podiže obrambenu staničnu aktivnost za 28%.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.