Moj profil

Ljekovitost čajeva

Čajevi sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno djelovanje peroksida u organizmu. Popularno se kaže kako su čajevi čuvari zdravlja i "lovci" na slobodne radikale.

Čajevi su, uz vodu, najrasprostranjenije piće, a susrećemo ih u bezbroj oblika. Čajevi su prvotno imali ulogu sredstava za liječenje. Poznato je kako su čajevi preteče lijekova i da je Hipokrat ostavio zapise o 400 ljekovitih biljaka te njihovoj primjeni u liječenju. Osim povijesnih i iskustvenih pokazatelja, vjerovanje u ljekovitost čaja potječe od njegova učinka na organizam. Ljeti hladi, zimi grije, bolesne oporavlja, umorne okrjepljuje, tužne umiruje...

Moglo bi se reći da je na tisuće vrsta čajeva za tisuće prilika. Kultura pijenja čaja usvajana je tijekom povijesti te prilagođavana utjecajima raznih prostora. Tradicija uživanja čaja, kao i rituali pripreme, prenosi se s koljena na koljeno.

je čaj vrlo ljekovitih svojstava koji ne sadrži kofein pa opušta i relaksira, smanjuje trbušne tegobe i pridonosi dobrom raspoloženju.

Odgovarajući dijelovi biljke skupljaju se u točno planiranim fazama razvoja te se brižljivo prerađuju kako bismo sačuvali okus, miris i aromu za cijelu godinu. Zahvaljujući tehnolozima, danas nesmetano uživamo u brojnim pomnjivo odabranim čajevima koji posebnu popularnost doživljavaju u suvremenome svijetu nakon znanstvenih dokaza o njihovim doprinosima u očuvanju zdravlja. Čajevi sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno djelovanje peroksida u organizmu. Popularno se kaže kako su čajevi čuvari zdravlja i "lovci" na slobodne radikale.

Pravi čajevi

 • Indijski čaj vrlo je rasprostranjen i ističe se po velikom broju podvrsta. Potiče kreativnost, održava budnost, snaži um i tijelo. Pije se u umjerenim količinama i često poslužuje u kombinaciji s mlijekom. Smatra se da izbor čaja pridonosi mudrosti i druželjubivosti.
 • Zeleni su čajevi najbolji odabir za rekonvalescente i sve osobe koje žele biti i ostati fit. Odiše snagom, osvježava i krijepi. Optimistična boja i decentan okus čine zeleni čaj vrlo prihvatljivim, a njegova vrijednost u očuvanju zdravlja poznata je i poželjna svim naraštajima.

Biljni čajevi

 • Kamilica je u svakom domaćinstvu prvi pomoćnik pri brojnim poteškoćama. Možemo reći da je to tradicionalno prvi čaj bebama na našim prostorima. Pomaže kod probavnih tegoba i bolova u trbuhu, smanjuje nadutost, pospješuje probavu. Čaj od kamilica olakšava disanje i osvježava organizam te smanjuje upalne procese. Jednako je cijenjena i u kozmetici pa kažemo da organizam ozdravljuje iznutra i uljepšava izvana.

Odgovarajući dijelovi biljke skupljaju se u točno planiranim fazama razvoja i brižljivo prerađuju kako bi sačuvali okus, miris i aromu.

 • Šipak je vrlo prihvaćen čaj u konvencionalnim jelovnicima te je čest napitak uz prvi obrok. Grije, krijepi i potiče budnost. Dobar je i s dodatkom limuna i meda. Češće je čaj užitka i odmora negoli oporavka iako obiluje polifenolima i flavonoidima dragocjenima za organizam.
 • Metvicu mnogi drže kraljicom čajeva. Nezamjenjiva je pri nesanici, menstrualnim tegobama, pri povišenim razinama stresa kod djece i odraslih, smanjuje probavne tegobe i bolove u trbuhu, čistač je urinarnog trakta, pospješuje zacjeljivanje organizma, umanjuje klimakterijske poteškoće, povoljno rehidrira, nezamjenjiva je okusa i mirisa.
 • Lipa je izrazito nostalgičan i postojan čaj. Olakšava disanje i smanjuje upalne procese respiratornog trakta. Osobe pod stresom odabiru je zbog umirujućeg učinka, dok stariji vjeruju u mudrost predaka koji su brižno skupljali mirišljive cvjetove lipe.
 • Hibiskus je čaj egzotičnoga mirisa i zavodljive arome. Bogat je flavonoidima i njegova je uloga u oporavku organizma velika. Nameće se intenzivnom aromom i potiče budnost. Radi se o biljci poznatoj po ljekovitosti i zavodljivosti.
 • Rooibos je čaj velikih ljekovitih svojstava koji ne sadrži kofein te je primjeren djeci, trudnicama, starijim osobama i osobama izloženim stresu. Opušta i relaksira, smanjuje trbušne tegobe i pridonosi dobrom raspoloženju. Čuva krvožilni sustav i jača koncentraciju. Prijatnog je okusa, karakteristične boje i mirisa.
 • Ciciban – dječji čaj (čaj od plodova komorača, kamilice, majčine dušice i lipe) koji je kombinacija najljekovitijega bilja. Veliko olakšanje mamama i bebama. Izrazito ugodan i osvježavajući. Neagresivan je i primjeren djeci svih dobi. Povoljan je i za osobe u starijoj životnoj dobi koje trebaju poticaj i pomoć organima za probavu. Smanjuje nadutost i umiruje san.

Voćni čajevi

 • Voćni čaj je osvježenje i relaksacija. Nude se nesmetani užici u cvjetovima i mirisima dragog voća. Poticajan je prikladan za konzumiranje u uredima, kafićima i domaćinstvima. Voćni je čaj svevremenski i vrlo omiljen.
 • Voćni čaj okusa jagode s vanilijom razigrana je kombinacija koja donosi užitak, samostalno ili uz slastice. Svojim sladoledastim okusom plijeni, a kombinacija je jamstvo povoljnog učinka ovog čaja na organizam.
 • Voćni čaj s okusom limuna ugodno je kiselkastog okusa koji djeluje okrjepljujuće. Krasi ga punoća i karakterističan okus koji se odlično slaže s medom. Zanimljiv je i snažan, što je izrazito povoljno za rekonvalescente i nakon napornoga fizičkog i mentalnog angažmana.
 • Voćni čaj s okusom višnje optimističan je čaj bogat mirisima i aromama svojstvenim višnji. Daje doživljaj svježeg voća, a jednako je ukusan rashlađen i topao. Svojom snažnom bojom sugerira dinamičnost potrebnu i organizmu u brojnim prilikama.
 • Voćni čaj okusa marelice decentan je ali ugodan čaj umirujućeg djelovanja. Čuva probavni sustav i maštovit je prilog paleti voćnih čajeva.

Mali savjeti za kraj

 • Čajevi se pripremaju u porculanskim posudama. Potrebno je pozorno oprati posudu i osloboditi je svih mirisa.
 • Važno je za svaku vrstu čaja pripremiti vodu odgovarajuće temperature. Najčešće se prokuhana voda ohladi do oko 80°C. Nakon predviđenog vremena (3, 5 ili 10 minuta) čaj treba procijediti i prepustiti se užitku.
 • U dijetetici čajevi imaju vrlo važno mjesto, a nutricionisti diljem svijeta predlažu pijenje čajeva renomiranih proizvođača, pri čemu treba voditi računa o zdravstvenom stanju i starosti osobe.
 • Ne zaboravite na prvotnu ulogu čaja kao lijeka – pretjerano konzumiranje čajeva može imati i neželjene posljedice!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.