Moj profil

Lovor

Smatra se da iznimno moćno djeluje na dišni sustav pa se nerijetko dodaje u kipuću vodu radi inhalacije.

O začinu

Lovor (Laurus nobilis) zimzeleno je stablo iz porodica lovoriki koje prema navodima potječe iz Azije te se obalnim putem proširilo na mediteranske zemlje poput Španjolske, Italije, Hrvatske i Grčke. U prošlosti je imao važnu ulogu i bio je jedna od vrjednijih biljaka i začina jer se darivao pobjednicima kao najviši oblik časti.

Uporaba u kulinarstvu

U kulinarstvu koristimo i svježe i sušeno lišće lovora za pripremu najrazličitijih jela, poglavito mediteranskih, poput juha, variva, umaka te pečenja, marinada i sušenog mesa, ali ga dodajemo i u konzervirano povrće.

Smatra se da lovor iznimno moćno djeluje na dišni sustav
pa se nerijetko dodaje u kipuću vodu radi inhalacije.

Svježe lišće lovora nakon što se ubere još uvijek nema intenzivan miris i aromu već se oni pojačavaju stajanjem i sušenjem lišća. Kada dosegnu svoj vrhunac arome, listovi lovora su gorkog i ljutog okusa.

Osobe koje bi se svakako trebale kloniti lovora su trudnice jer on može izazvati pobačaj.

Prilikom dodavanja lovora jelima važno je ne pretjerivati s količinom jer mu je aroma vrlo intenzivna (posebice ako se koristi sušeni lovor). Otprilike se gleda da se uzima jedan list lovora na kilogram mesa ili ribe. Ako se dodaje prilikom konzerviranja, može se dodati i više.

Mali tekst koji opisuje sliku

Kod nas se lovorov list najčešće cijeli dodaje u jelo, najbolje bi bilo u drugoj polovici kuhanja jela, a kako aroma ne bi bila preintenzivna, trebalo bi ga ukloniti prije posluživanja. Drugi je način da se lovorov list prokuha u litri vode te da se ta voda doda u jelo.

Vrste jela

Vinski gulaš
Lovor se najčešće koristi za „jela u loncu“, osobito za gulaš. Dodaje se nakon što se luk propirjao te meso ispeklo, u drugoj polovici termičke obrade, te dalje pirja/kuha dok svi sastojci ne omekšaju.

Mali tekst koji opisuje sliku

Kokoš na brodet
Lovor je odličan začin i u pripremi brodeta pa se tako dodaje u „mješavinu“ za brodet zajedno s ostalim začinima i povrćem kako bi se sastojci sljubili prije dodatka mesa.

Pappardelle i ragu Contadino
Kao i kod gulaša, lovor se

često koristi za pripremu umaka i ragua gdje se, slično kao i kod brodeta, dodaje zajedno s ostalim začinima te potom pirja prije dodatka pasirane rajčice.

Čaj od lovora
Za pripremu čaja od lovora dva-tri suha lista se natrgaju i preliju s 2 ili 3 dcl vode te kuhaju 10-ak minuta. Nakon završetka kuhanja lovor odstoji u čaju još 10-ak minuta, a potom se procijedi i spreman je za konzumaciju.

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.