Moj profil
Lupini je nova, vrijednija soja
Lupini je nova, vrijednija soja

Lupini je nova, vrijednija soja

Sjemenke prekrasne cvjetnice lupini ukrasa naših vrtova bogatstvom svojih hranjivih sastojaka osvajaju tanjure vegetarijanaca, vegana, sportaša i svih poklonika zdrave prehrane.

Lupini je hranjivija od soje

Primjerice, lupini sjemenke sadrže čak 50 % vrijednih proteina, vrlo malo kalorija i masnoća i imaju vrlo niski glikemijski indeks. Ne sadrže laktozu, gluten i kolesterol te na naš organizam djeluju alkalno, odnosno neutraliziraju njegovu kiselost. K tome, lupini je bogata i esencijalnim masnim kiselinama, mineralima, kalcijem, magnezijem, željezom, kromom i cinkom.

Može se pohvaliti i antioksidantima, beta karotenom i vitaminom E te važnim vitaminom B12, a što je još važno za razliku od soje, ne proizvodi se genetski modificirana. No, iako je „nova“ super hrana, te je tek krenula u osvajanje polica trgovina zdrave prehrane i naših tanjura, ona nam je sve samo ne nepoznata.

Lupini sjemenke jedu se na salatu

Naime, biljka lupini, grmolika cvjetnica odavna nas u našim vrtovima osvaja ljepotom svojih velikih uspravnih cvjetova prekrasnih boja. No, osim za ukras, lupini se uzgajala i za prehranu stoke i ljudi, pa se iako rijetko još i danas njeni plodovi mogu kupiti na tržnicama duž obale i na otocima.

Lupini je grmolika cvjetnica koja osvaja ljepotom svojih velikih  cvjetova prekrasnih boja, a uzgaja se za prehranu.

K tome, jestive lupini sorte se baš kao i soja, koriste i u prehrambenoj industriji kao zamjena za meso, sir, jaja i mlijeko, pa i kavu.

U trgovine zdrave hrane lupini dolazi kao brašno, protein u prahu ili tabletama te mlijeko, tofu ili jogurt, ali i u mnogim drugim oblicima, poput vege suhomesnatih proizvoda, namaza, pašteta, sladoleda, kruha, keksa, pudinga i slično.

Lupini brašno za kruh, kekse i kolače

Sastojcima bogato lupini brašno vrlo je jednostavno za upotrebu te se njime može zamijeniti 15% brašna u bilo kojem receptu za kekse, palačinke, vafle, tjesteninu, kruh, peciva, kolače i slično. Zanimljivo je da lupini brašno tijesto dodatno čini rahlim i prozračnim, ali i trajnijim.

Brašno se, kao i lupini proteini u prahu može umiješati u sve vrste zdravih napitaka, mueslije, kaše i slično. Kuhane lupini sjemenke koje nalikuju na kuhane sjemenke kukuruza jedu se kao grickalice i pašu u povrtne salate, a dobrodošle su i kao zamjena za ostale grahorice, grah, grašak ili slanutak. No, ipak lupini grah nije za sve, pa njegovu konzumaciju trebaju izbjegavati osobe sklone alergijama na hranu, posebno na soju i kikiriki.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.