Moj profil

Lutein – suplement za dobar vid

Lutein je jak antioksidans, koji organizam ne može sintetizirati, nego ga "importira" povrćem ili suplementima. Njegova je uloga štititi osjetljivu strukturu mrežnjače od fotooksidacije i napada slobodnih radikala.

Tek posljednjih desetak godina otkriveno je da žuta boja zelenog lisnatog povrća i kukuruza ima povoljno djelovanje na vid, tj. da sprječava makularnu degeneraciju mrežnjače (staračko sljepilo) koja je tako karakteristična za pozne godine života.

Za dobivanje odgovarajuće dnevne količine luteina bolje je kuhano nego sirovo povrće. Nakon kuhanja lutein postaje organizmu lakše "dohvatljiv".

To nikako ne znači da je ta boja iz obitelji karotenoida postala lijek. Kao i ostali karotenoidi, lutein je jak antioksidans. Organizam ga ne može sintetizirati, što znači da se mora "importirati" povrćem ili suplementima.

Kako djeluje

Dvije prirodne žuto-narančaste boje, lutein i zeaksantin, nalaze se u građi mrežnjače oka, ali lutein je od presudne važnosti za prevenciju oboljenja koje je poznato kao makularna degeneracija (ARMD).

Ako uzmemo u obzir njihovo pripadanje velikoj obitelji karotenoida, onda će nam biti jasnije što zapravo tamo rade. Dok karotenoidi u biljaka štite osjetljivi dio tkiva od fotooksidacije i tako omogućuju proces fotosinteze, kod životinja i čovjeka lutein štiti osjetljivu strukturu mrežnjače (makulu) od fotooksidacije i napada slobodnih radikala. Lutein djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake.

Jedna od studija utvrdila je da obožavatelji zelenog povrća umanjuju rizik za staračko sljepilo 57% u odnosu na kontrolnu skupinu koja ga ne voli! Dodavanje izoliranog luteina i zeaksantina u obliku tableta polučilo je iste rezultate pa se ovakvi suplementi mogu naći na tržištu. Nedostatak luteina u prehrani doveden je u vezu s nastankom katarakta.

Učinkovitost luteina nije bilo lako dokazati, tek je istraživanjima točno izmjereno da se tjedno mora konzumirati najmanje 5 obroka špinata da bi se osiguralo 6 mg luteina. To je istovremeno sasvim dovoljno da se rizik od makularne degeneracije mrežnjače reducira za 43%.

Doziranje i sporedni učinci

Naravno, kod iole raznovrsnije prehrane deficit luteina nije moguć, ali je utvrđeno da osobe koje konzumiraju veće količine zelenog lisnatog povrća (špinat, brokula, kukuruz) imaju manji rizik od makularne degeneracije mrežnjače.

Na temelju istraživanja količina konzumirane hrane bogate luteinom, istraživači su preporučili oko 6 mg luteina dnevno kao solidnu zaštitu vida. Slično kao kod likopena, radi bolje apsorpcije preporučuje se uzimanje luteina zajedno s obrocima hrane u kojima ima masnoće (juhe i variva).

Za dobivanje odgovarajuće dnevne količine luteina bolje je kuhano nego sirovo povrće. Naime, nakon kuhanja stanice povrća se otvore, a lutein je organizmu lakše “dohvatljiv”. Odmah, međutim, treba reći da se za preporučenu dozu od 6 mg luteina mora pojesti poprilična količina povrća. Sporedni učinci nisu do sada opisani, a s obzirom na druge karotenoide - taj problem ne postoji.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.