Moj profil
Mandarine za zdravlje i ljepotu
Mandarine za zdravlje i ljepotu

Mandarine za zdravlje i ljepotu

Ako ste tijekom tjedna izloženi stresu, neprimjerenoj prehrani i poteškoćama u probavnom sustavu, predlažemo "vikend" detoksifikaciju organizma uz mirisne mandarine.

Namirnice koje doprinose boljem zdravlju i ljepoti u punom sjaju su citrusi. Kao posljedicu ograničenja vezanih za neke bolesti, dijetetičari iz prehrane bolesnika moraju isključiti namirnice koje nisu primjerene za određeno stanje kako bi se postigla nutritivna ravnoteža. Upravo su limun, naranča, mandarina i sl. vitalne namirnice kojima se postiže mineralno vitaminski optimum.

Sok od mandarine sadrži dosta kalija, kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i bakra, uz obilje antioksidativnih fitokemikalija.

Mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči. U 100 g mandarine ima 30 mg vitamina C (naranča na istu količinu ima 50 mg C vitamina), a tu su i vitamini B skupine, minerali kalcij, magnezij, cink, pa čak i 160 mg kalija, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca.

Općenito, agrumi imaju vrlo malu energetsku vrijednost - 100 g mandarine imamo samo 34 kcal. Valja naglasiti i obilje vlakana, koja mandarinu svrstavaju u namirnicu povoljnu za poticanje probave.

Najvažnije fitokemikalije mandarine su flavonoidi i terpeni, a žućkasta boja potječe od ksantofila. Mandarina, dakle, u svom sastavu ima beta-karotene, a razgradnjom beta-karotena sisavci sintetiziraju vitamin A, koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu.

Jutarnji sok

Svježe iscijeđen sok mandarine savršen je odabir za fresh početak dana. U 100 g soka od mandarine ima 180 mg kalija, 18 mg kalcija, 8 mg magnezija, 14 mg fosfora, a tu su i željezo, cink i bakar, uz obilje antioksidativnih fitokemikalija.

Ako ste tijekom tjedna izloženi stresu, neprimjerenoj prehrani i poteškoćama u probavnom sustavu, predlažemo "vikend" detoksifikaciju organizma uz mirisne mandarine.

Započnete li subotu, nedjelju i ponedjeljak napitkom po našem savjetu, u novi radni tjedan možete krenuti potpuno spremni.

Citrus cocktail

  • 2 naranče
  • 2 mandarine
  • ½ limuna
  • grančica svježe mente

Oguljenim narančama i mandarinama uklonite koštice i iscijedite ih u sokovniku, zajedno sa svježom mentom.

Ukoliko nemate svježu mentu, sok možete razrijediti s 50 ml Čaja od mente Podravka, koji ste prethodno ohladili, a priprema se tako da se u 50 ml vrele vode uroni jedna filter vrećica Čaja od mente Podravka.

Napomena: djeci i starijim osobama uvijek planirajte napitak od pola količine soka i isto toliko vode.

U svježim mandarinama i soku od mandarina može se nesmetano uživati bez straha od povećanja tjelesne mase, a uz jamstvo unosa obilja dragocjenih nutritivnih tvari.

Mandarine za zimu

Važno je koru mandarine - ne bacati. Ukoliko se radi o neprskanom plodu, oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tijekom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak.

Mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči. Bogata je vitaminom C, a tu su i vitamini B skupine, te kalcij, magnezij, cink, kalij...

Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Eterično ulje mandarine, između ostalog, ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.

Kora mandarinu čuva od propadanja, tako da mjesecima možemo konzumirati mandarine za zdravlje i ljepotu. Ukoliko su primjereno skladištene, mandarine mogu sačuvati svoju aromu i nutritivne tvari koje su savršene za očuvanje zdravlja, ali i za uspješan i brz oporavak ukoliko nas zimske viroze i gripa ne zaobiđu.

Mandarinama posebno ugodno u jesen miriše dolina Neretve. Optimalna klima, velika vlažnost i bogato tlo potaknuli su stanovnike na uzgoj mandarina na velikim plantažama, na kojima su mandarine upravo dospjele za berbu. Uz plasman svježih plodova, izdvajaju se mandarine za sok ili pak marmeladu od mandarine, koja je čest dodatak brojnim slasticama.

Budite originalni...

Mandarine se izvrsno slažu s jabukama, kruškama, narančama, orašastim voćem (sjeckani bademi i orasi), ali i brojnim čajevima. Umak od ploda mandarine može se poslužiti uz meso divljači i uz jela od tijesta.

Moderne egzotične salate, koje su svojevrstan kolaž povrća, bijelog mesa i tjestenine, vrlo dobro prihvaćaju i nasjeckane komadiće mandarine, koja jelima daje svježinu.

Prijedlog: istražujte neke nove kombinacije te izmijenite iskustva s nama. Eto, kušala sam kuhanu ciklu s nasjeckanom mandarinom uz nekoliko kapi limuna i maslinovog ulja. Iskustvo je bilo krajnje pozitivno i pored velike predostrožnosti pri pripremi i kušanju istog. Upravo je mandarina ublažila okus cikle, a cikla je, pak, istaknula slatkoću raskošne mandarine.

Za manje hrabre - koristite neke manje neobične kombinacije ili jednostavno uživajte u berbi mandarina za druge.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.