Moj profil

Mrkva

Mrkva je jedan on najboljih biljnih izvora α-karotena i ß-karotena, prekursora vitamina A koji nam je važan u očuvanju vida.

O mrkvi

Mrkva (Daucus carota) dvogodišnja je biljka čiji rod obuhvaća više od stotinjak vrsta. U kulinarstvu su, međutim, najpoznatije ona narančasta i nešto malo manje poznata žuta mrkva. Podrijetlom je iz Azije, ali zbog svoje raznolike primjene kroz stoljeća do danas se rasprostranila po cijelom svijetu.

Priprema mrkve za uporabu u kulinarstvu

U kulinarstvu mrkva nam je jedna od glavnih namirnica jer je gotovo uvijek temelj juha, umaka i variva. Također može biti izvrsno predjelo kao finger-food, salata ili pire kao prilog glavnom jelu, ali i jedan od sastojaka torti, kolača i sokova.

Mrkva je jedan on najboljih biljnih izvora α-karotena i ß-karotena, prekursora vitamina A koji nam je važan u očuvanju vida.

Prilikom pripreme mrkva se najprije mora dobro isprati pod mlazom tekuće vode, što je mnogo bolja opcija od namakanja u vodi jer će se tako maksimalno očuvati hranjive tvari.

Iako nije nužno da se mrkva prije uporabe oguli, nekako je uvriježeno i preporučljivo da se to ipak učini jer kora katkad može biti gorkasta, što je u suprotnosti sa slatkim okusom mrkve, a i zadržava mikroorganizme i eventualne pesticide pa ju je bolje ukloniti.

Mrkva se potom reže po želji, po mogućnosti na komade iste veličine kako bi se ravnomjerno mogla termički obraditi. Za sirovu uporabu mrkva se često i nariba ribežom.

Odabir i čuvanje

Najbolje mrkve su one koje izgledaju relativno ravno, „svježe“ su narančaste ili žute boje te su čvrste na dodir, bez vidljivih oštećenja. Također je dobro pogledati vrh mrkve gdje se spaja s lišćem jer je i ta boja indikator starosti mrkve. Što je vrh svjetlije boje, to je mrkva svježija. Jačina narančaste boje mrkve indikator je njezina sadržaja karotenoida s obzirom na to da su upravo oni zaslužni za boju mrkve.

Najbolji način za skladištenje mrkve nakon kupnje je u hladnjaku jer će se tako usporiti njezino „disanje“ te što dulje održati njezina svježina. Nikako nije preporučljivo mrkvu prati prije skladištenja ako se neće odmah konzumirati jer je vlažna sklona razvoju mikroorganizama. Također bi idealno bilo prije pospremanja u hladnjak staviti je u plastičnu vrećicu te iz nje maksimalno istisnuti zrak.

Vrste jela

Neobična juha od naranče i mrkve
Ako je mrkva jedna od glavnih namirnica krem juhe, kako bi se skratilo vrijeme kuhanja i ona poslije što bolje propasirala, dobro ju je prvo naribati te takvu kuhati s ostalim sastojcima jela.

Gratinirani špageti
Mrkva se često koristi kao temeljna namirnica s lukom za pripremu umaka za tjestenine pa se u tom slučaju narezana ili naribana pirja s lukom dok ne omekša, a potom dodaju ostali sastojci.

Karoti torta
Kada se mrkva koristi kao namirnica torti i kolača, gotovo se uvijek nariba prije dodatka sastojcima kako bi se što lakše termički obradila.
Za njezin dodatak ostalim sastojcima torti i kolača u pravilu se slijede recepti jer ima zaista brojnih varijacija.

Povrtni napitak od mrkve i jabuke
Sirova se mrkva, kada se dodaje kao sastojak u sok ili smoothie, može koristiti na više načina. Za gušći smoothie možemo koristiti onu narezanu na komade ili naribanu te razrjeđivati po želji dodatkom tekućina, a ako imate sokovnik, sok od mrkve vrlo je jednostavno napraviti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.