Moj profil

Načini pripreme obroka za sebe i obitelj (2)

Priprema obroka u  vrijeme društvene distance ne mora biti stresna. Iskoristite situaciju kako biste s obitelji proveli kvalitetno zajedničko vrijeme, no vodite računa o unosu kvalitetnih namirnica. Nastavljamo s još nekoliko smjernica za pripremu obroka za sebe i čitavu obitelj.

Pazite na veličinu porcija

Možda može biti teško ispravno odrediti veličine porcija, pogotovo ako ste početnik u kuhanju. Boravak kod kuće duže vrijeme posebno ako se radi od kuće za računalom također može dovesti do prejedanja. Naravno da se veličina porcije razlikuje kod djece i odraslih, a za orijentir nam može poslužiti vlastiti dlan.

Vodite računa o unosu soli, šećera i masti

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje manje od 5 g soli dnevno. Da bi se to postiglo, prednost treba dati namirnicama sa smanjenom količinom ili bez dodane soli, a umjesto dosoljavanja hrane, za dodatan okus eksperimentirajte sa svježim ili sušenim biljem i začinima.

Kad vas uhvati želja za slatkim, radije posegnite za svježim ili sušenim voćem, a ako ipak poželite čokoladu ili sličan desert, neka bude u što manjim količinama i sa što manje šećera. 

Što se tiče masti, dobro se opredijeliti za metode kuhanja koje zahtijevaju manje masti ili uopće ne zahtijevaju masnoću, kao što su parenje, roštilj ili pirjanje umjesto prženja hrane te koristite male količine nezasićenih ulja poput repičinog, maslinovog ili suncokretovog.

Ovih dana mnoge obitelji provode više vremena kod kuće. Iskoristite priliku da mlađima budete uzor zdrave prehrane i jačanja obiteljskih odnosa.

Konzumirajte dovoljno vlakna

Vlakna doprinose zdravom probavnom sustavu i nude produženi osjećaj punoće, što pomaže u sprječavanju prejedanja. Kako bi se osigurao odgovarajući unos vlakana, treba nastojati u svako jelo uključiti povrće, voće, mahunarke i integralne žitarice.

Hrana od cjelovitih žitarica uključuje npr. zob, smeđu tjesteninu i rižu, kvinoju i kruh od integralnog zrna pšenice.

Za kraj, uživajte u obiteljskim obrocima

Ovih dana mnoge obitelji provode više vremena kod kuće. Iskoristite priliku da mlađima budete uzor zdrave prehrane i jačanja obiteljskih odnosa. Produljeno vrijeme kod kuće tijekom ovog razdoblja također može pružiti nove mogućnosti uključivanja djece u kuhanje zdrave hrane, što im može pomoći da steknu važne životne vještine koje mogu prenijeti u odraslu dob. Ako dijete odabere koje će povrće uključiti u obrok koji se priprema za cijelu obitelj, to ga može potaknuti da ga i jede za stolom. Kada se djeca uključe u kuhanje, važno ih je i poučiti o pravilnoj sigurnosti hrane (pranje ruku, čišćenje površina i izbjegavanje konzumiranja određenih sirovih sastojaka).

Tekst nastao u suradnji Coolinarike i sektora za  Istraživanje i razvoj, Podravka d.d.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.