Moj profil
Naučite kako prepoznati i spriječiti dehidraciju tijela
Naučite kako prepoznati i spriječiti dehidraciju tijela

Naučite kako prepoznati i spriječiti dehidraciju tijela

Osobito za vrijeme ljetnih vrućina i dugog izlaganja suncu, ljudski je organizam izložen povećanom gubitku vode i elektrolita iz tijela. Utvrđeno je da gubitak samo desetine ukupne vode prisutne u tijelu uzrokuje nemogućnost stajanja i hodanja.

Za svaki stupanj povišenja tjelesne temperature, treba dodatno unijeti 10 grama vode po kilogramu tjelesne mase.

Ljudsko tijelo sastoji se od 60% vode, neophodne za normalno održavanje svih vitalnih funkcija. Voda je tijelu potrebna za održavanje volumena krvi i ostalih tjelesnih tekućina, kao i za održavanje normalnog krvnog tlaka. Jednako tako, organizmu su potrebni i elektroliti prisutni u tjelesnim tekućinama i stanicama.

Gubitkom veće količine vode i elektrolita iz tijela dolazi do dehidracije organizma. Povećani gubitak vode nastaje uslijed povišene temperature tijela, proljeva, povraćanja i povišene temperature okoline.

Zeleni čaj s đumbirom

Voda u našem tijelu

Voda je glavni pokretač izmjene tvari u organizmu koja se obavlja kolanjem krvi od srca do pluća i bubrega. Bez vode čovjek ne može izdržati duže od 4 dana. Dovoljna količina vode znači i normalnu gustoću krvi, normalni dotok kisika do mozga, mišića i ostalih organa. Smanjenjem količine vode u organizmu smanjuje se i izlučivanje otpadnih tvari iz tijela.

Nažalost, mehanizam za žeđ ne govori nam na vrijeme da trebamo nadoknaditi tekućinu. Osjećaj žeđi označava početak dehidracije pa su ljudi koji obično piju malo tekućine izloženi dugotrajnom riziku od bolesti bubrega, poremećaja mentalnih funkcija, probavnog sustava i čak problema sa srcem.

Tijelo gubi tekućinu mokraćom, fekalijama, disanjem i znojenjem, što u normalnim uvjetima iznosi do 2, 5 litre dnevno. Ukoliko taj gubitak ne nadoknadimo, vrlo je vjerojatno da ćemo dehidrirati. Utvrđeno je da gubitak samo desetine ukupne vode prisutne u tijelu ima kao posljedicu nemogućnost stajanja i hodanja.

U stanju hipertermije znojenjem se mogu izgubiti i do 3 litre vode na dan.

Simptomi

Na samom početku dehidracije najčešće nisu prisutni nikakvi simptomi, ali se mogu javiti suhoća u ustima i žeđ. U sljedećem stupnju javljaju se suhoća i povišena temperatura kože, umor, vrtoglavica, grčenje u nogama i rukama. Kako se dehidracija povećava, javljaju se:

 • crvenilo lica
 • smanjena proizvodnja urina
 • urin tamnožute boje
 • udubljenost očiju
 • izostanak suza
 • mučnina i povraćanje
 • ubrzani rad srca
 • ubrzano plitko disanje
 • razdražljivost.

U teškim slučajevima, dehidracija može dovesti i do smrti.

Ananas u čaši

Spriječite dehidraciju

Voda je tijelu potrebna za održavanje volumena krvi i ostalih tjelesnih tekućina, kao i za održavanje normalnog krvnog tlaka.

Kako bismo spriječili dehidraciju, potrebno je unositi vodu prije nego osjetimo žeđ. Dobro je imati na umu:

 • Unosite najmanje 2 litre vode na dan i kad ne osjećate žeđ.
 • Sportski napici često se lakše piju od čiste vode jer su aromatizirani, ali izbjegavajte one s puno šećera, jer umjesto da ju gase, oni izazivaju žeđ.
 • Izbjegavajte napitke s kofeinom i alkohol jer sadrže tvari koje izazivaju dehidraciju.
 • Gazirani napici izazivaju osjećaj punoće pa mogu spriječiti adekvatnu konzumaciju vode.
 • Konzumirajte što više voća i povrća, a izbjegavajte tešku i masnu hranu.

Tijekom ljetnih mjeseci, kada vladaju nepodnošljive vrućine, preporuča se unositi najmanje čašu i pol vode svakih pola sata. Ako se bavite sportskim aktivnostima, potrebno je unijeti čašu i pol vode 20 do 30 minuta i prije vježbanja.

Rješenje je piti tekućinu u malim količinama tijekom cijeloga dana. Najbolje je vodu držati nadohvat ruke, čime ćemo potaknuti refleksno pijenje.
Ukoliko primijetite osobu koja izgleda zbunjeno i bunca, ima suhu i crvenu kožu, ubrzani puls, a koža je na dodir hladna i znojna, potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć, jer se ta osoba nalazi u velikoj opasnosti.

Voće u Studenoj

Djeca i starije osobe

Djeca nemaju dovoljno razvijen osjet za žeđ. Što je dijete mlađe, to su metabolički procesi brži, pa dijete dnevno treba unijeti vodu u količini otprilike 10-15% njegove tjelesne mase. Ako zbog povišene temperature, proljeva ili povraćanja gubi tjelesnu tekućinu, dnevna potreba za vodom se povećava. Za svaki stupanj povišenja tjelesne temperature, treba dodatno unijeti 10 grama vode po kilogramu tjelesne mase.

Dojenčetu koje se hrani isključivo dojenjem nije potrebno dodavati tekućinu, jer majčino mlijeko sadrži dovoljno vode, dok je dojenčetu koje se hrani isključivo mliječnim formulama potrebno dodati vodu kako bi se izlučili nepotrebni minerali i produkti metabolizma.

Kod starijih osoba mehanizam osjećaja za žeđ smanjuje se s godinama. Simptomi dehidriranosti brzo se pojavljuju, pa prije nego što se javi osjećaj žeđi, treba redovito piti vodu, hladne i tople napitke i konzumirati juhe.

SOS napitcima i namirnicama spriječite dehidraciju

Efekt hidratacije tijela osim ispijanjem vode poželjno je pojačati namirnicama s velikim udjelom vode. Na popisu takvih prednjače sezonske ljetne namirnice koje sadrže 80-95% vode, lubenica, rajčica, krastavac, dinja i grejp. Ove SOS zalogaje najbolje je konzumirati svježe ili kao dodatak u napitcima ili salatama.  

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.