Moj profil
Obroci za poboljšanje koncentracije i pamćenja
Obroci za poboljšanje koncentracije i pamćenja

Obroci za poboljšanje koncentracije i pamćenja

13.10.2013.DoraBabic

Brojni jednostavni obroci sadrže tvari koje poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, a smanjuju stres, što je prijeko potrebno aktivnim ljudima kada nemaju vremena za gotov obrok.

Užurbani način života i sve manje vremena za obavljanje niza dnevnih zadataka dovodi do preopterećenja organizma, stresa i pada koncentracije pri čemu nam postaje sve teže optimalno obaviti sve aktivnosti.

Srećom, priroda se pobrinula da nam olakša jer brojna hrana sadrži bioaktivne komponente koje djeluju na mozak na način da pospješuju koncentraciju i pamćenje, a moguće ih je konzumirati gotove ili uz minimalnu pripremu, što ih čini idealnim obrocima u nedostatku vremena.

Borovnice, masna riba, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, 100%-tni voćni sokovi i kadulja hrana su koja na organizam djeluje na način da pospješuje rad živčanog sustava te pritom djeluje na kognitivne funkcije. Glukoza iz 100%-tnih voćnih sokova glavni je izvor energije mozgu za pravilan rad.

Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi (poglavito tuni) i orašastim plodovima smanjuju stres uzrokovan preopterećenošću i nedostatkom vremena te poboljšavaju pamćenje, dok konzumacija cjelovitih žitarica, posebice za doručak, pomaže u održavanju koncentracije dugoročno i boljem pamćenju tijekom dana.


Borovnice pak sadrže snažne antioksidanse koji smanjuju oksidativan stres i time omogućavaju dulje održanje koncentracije, a esencijalno ulje u lišću kadulje sadrži ketone od kojih brojni pospješuju koncentraciju i pažnju te ubrzavaju reakciju mozga na zadatak. 

Obroci za poboljšanje funkcija živčanog sustava:

Uvođenje ove hrane u svakodnevnu prehranu omogućuje mozgu da pravilno funkcionira budući da su mu osigurane sve hranjive tvari potrebne za normalan rad. Ovi obroci zahtijevaju minimalnu pripremu što je idealno u trenucima kada nedostaje vremena za pripremu gotovog obroka, a i najpotrebniji su organizmu tada, budući da je mozak tijekom takvih dana najopterećeniji.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.