Moj profil

Orašasto i puno potencijala

8.12.2019.DoraBabic

Glavnu hranjivu tvar orašastih plodova čine masti zbog čega su oni izuzetno kalorični i treba ih pažljivo konzumirati ukoliko se pazi na tjelesnu težinu.

Orašasti plodovi jedna su od najboljih vrsta hrana kada govorimo o nutritivnom profilu odnosno hranjivim tvarima, ali istovremeno i najopasnija zbog izuzetno visokog sadržaja kalorija.

Kod njih je vrlo važno razlikovati kako ona hrana koju smatramo „zdravom“ ne mora nužno značiti da pomaže u regulaciji tjelesne težine.

Benefiti i vrijednost orašastih plodova

Kada govorimo o njihovim benefitima i učincima na organizam, orašasti plodovi mogu izuzetno pozitivno djelovati budući da je uočeno da:

 • mogu smanjiti kolesterol i „loše masnoće“
 • mogu smanjiti rizik od srčano-krvožilnih bolesti
 • mogu djelovati pozitivno kod šećerne bolesti
 • mogu djelovati pozitivno kod metaboličkog sindroma
 • Glavni sastav orašastih plodova su masti, ali one koje smatramo „dobrima“ i koje je poželjno što više konzumirati.   Istovremeno je vrlo važno razumjeti kako su orašasti plodovi iznimno kalorični. Sto grama orašastih plodova sadrži između 500 i 600 kalorija što je otprilike dvije šake. Ukoliko cilj nije dobitak na tjelesnoj masi, s orašastim plodovima treba oprezno jer je vrlo lako na taj način unijeti i do pola dnevnih potreba za kalorijama.

 • To nikako ne znači kako bismo ih trebali ograničavati u prehrani, već naprotiv – što češće koristiti u jelima u manjim količinama, a ne samo kao šaku za međuobrok.
 • Maslaci od orašastih plodova Jedan od najjednostavnijih načina kako unijeti više orašastih plodova u organizam je korištenje različitih maslaca od orašastih plodova i to na nekoliko načina. Jedan način je staviti jednu čajnu žličicu u kaše za doručak (npr. zobena, heljdina, prosena itd.), dok je drugi jednostavno oplemeniti smoothie s „dobrim“ masnoćama. Najbolji smoothiji za orašaste plodove su oni na bazi banane ili biljnih mlijeka. Još jedan način za konzumaciju maslaca od orašastih plodova je namazati ih na krišku kruha ili jednostavno direktno „na žlicu“ bez ičega.
 • Orašasti plodovi mogu se samljeti i uvrstiti i u prehranu dojenčadi i male djece. Donedavno se smatralo kako ih treba što kasnije uvoditi u dječju prehranu jer se smatraju alergenom hranom, međutim nove smjernice preporučuju da ih se uvede što ranije. S obzirom da cijeli predstavljaju potencijalnu opasnost od gušenja najbolje ih je samljeti (npr. bademe, lješnjake) te umiješati u kaše za doručak ili koristiti kao sastojak palačinki. A jednako tako ih mogu konzumirati i odrasli.
 • Mljevene orašaste plodove je također dobro posipati po salatama ili tostirane/pečene i sitno narezane koristiti kao posip raznim tjesteninama i jelima na bazi žitarica. 
 • Iako su pored mnogih drugih biljnih ulja možda i zanemareni, ulja orašastih plodova su odlična i još jedan način kako obogatiti prehranu „dobrim“ masnoćama. Ulje kikirikija je odlično u jelima koja se zasnivaju na azijskoj kuhinji dok se ulje oraha pokazalo najboljim u salatama. Ulje lješnjaka je primjerice dobar sastojak u slasticama ili domaćim slatkim namazima.
 • A ukoliko nemate previše vremena za pripremu predloženih jela s navedenim verzijama orašastih plodova, a želite u svoj organizam unijeti kvalitetne nutrijente, jednostavno posegnite za šakom cijelih, ali nemojte zaboraviti – jedna je dovoljna.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Samo za čitanje! Opcije dodavanja recepata i ostalog sadržaja dolaze uskoro! :)

Saznaj više