Moj profil
Ostanite doma i ostanite fit
Ostanite doma i ostanite fit

Ostanite doma i ostanite fit

Duži boravak u kući uslijed trenutne situacije dovodi do pojačanog sjedilačkog ponašanja, poput prekomjerne količine vremena provedenog sjedeći i ležeći.

Svakodnevnica se svima drastično mijenja, manje se krećemo i energetske potrebe pojedinca također su manje. Posljedično, smanjeno kretanje može dovesti do povećanog rizika od kroničnih nezaraznih bolesti te potencijalnog pogoršanja istih kod već oboljelih osoba. Također, javlja se rizik od prekomjernog nakupljanja kilograma, gubitka mišićne mase i snage, a samim time i rizik od gubitka imunosne sposobnosti. Zbog toga je jako važno i u ovim uvjetima, radi zdravlja općenito, biti tjelesno aktivan.

Primjeri vježbi kod kuće

Kako biste se barem donekle održali u formi, preporučaju se vježbe snage, ravnoteže, istezanja i kombinacija istih. Neki od primjera kućnih vježbi su hodanje po kući, podizanje i nošenje namirnica, naizmjenični iskoraci, penjanje stepenicama, ustajanje i sjedanje sa i na stolac, čučnjevi uz stolac, trbušnjaci i sklekovi. Prakticiranje joge također je prikladno za zatvoreni prostor.

U nedostatku ideja, vrlo kvalitetni sadržaji za vježbanje mogu se lako pronaći na Internetu, a upravo ovi alati mogu pridonijeti održavanju tjelesne funkcije i mentalnog zdravlja tijekom ovog kritičnog razdoblja. 

Primjer vježbi za početnike koje se mogu raditi u vlastitom domu jer ne zahtijevaju puno prostora niti posebnu opremu:

Mnogi sada rade i od kuće, što nas je dodatno prikovalo za stolce i računala te ujedno produljilo radno vrijeme za čak do 3 sata. Ono što možete napraviti je raditi kratke pauze od 2-3 minute svakih sat vremena tijekom kojih se treba istegnuti pomoću par kratkih vježbi, popiti vodu.

Smanjeno kretanje može dovesti do povećanog rizika od kroničnih nezaraznih bolesti te potencijalnog pogoršanja istih kod već oboljelih osoba, stoga je jako važno i u ovim uvjetima, radi zdravlja općenito, biti tjelesno aktivan.

Osim tjelesne aktivnosti, za snažan imunitet važan je i kvalitetan san te redovito opuštanje. Stalna izloženost stresu, bilo da je riječ o rokovima na poslu ili zabrinutost zbog trenutne situacije zbog prisutnog koronavirusa, aktivira našu HHA (hipotalamus-hipofiza-nadbubrežne žlijezde) osovinu, zaduženu za reakciju na stres. HHA os uspješno se nosi sa kratkoročnim stresom, međutim, konstantan i dugotrajan stres suprimira rad HHA osi te se kao jedna od posljedica javlja smanjeni rad imunološkog sustava. Stoga je uz prehranu, redovitu umjerenu tjelovježbu i dovoljno sna, svakodnevna relaksacija od ključne važnosti za snažan imunitet.

Važnost provjetravanja i ovlaživanja prostora 

Provjetravanje prostoraima ulogu eliminirati viruse i bakterije nakupljenih u prostoriji. To je od naročite važnosti u koliko u prostoriji boravi bolesna osoba. Potrebno ga je provoditi svakih sat-dva u trajanju od 10-tak minuta, najbolje sa široko otvorenim prozorima. Time se ujedno iz prostora eliminira vlažni zrak, a ulazi suhi i svježi. Osim provjetravanja, važno je održavati vlagu u prostoru, ona pomaže održavanju vlažnosti sluznice i omogućiti joj borbu protiv virusa. Stoga je dobro često piti vodu, par gutljaja svakih nekoliko minuta, isparavanje vode na štednjaku, namočiti ručnik, prebaciti ga preko radijatora ili žice za sušenje rublja itd. 

Tekst nastao u suradnji Coolinarike i sektora za  Istraživanje i razvoj, Podravka d.d.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.