Moj profil
Paprika
Paprika

Paprika

28.8.2018.DoraBabic

Što je plod paprike veći, to sadrži manje kapsaicina (i obrnuto) – tvari koja je zaslužna za ljutinu ploda.

O paprici

Paprika (Capsicum annuum L.) je jednogodišnja biljka za čije je sazrijevanje idealna temperatura između 20 °C i 30 °C. Razlikujemo mnogo vrsta paprike, a s obzirom na izgled i boju ploda, najšire su rasprostranjene crvena i zelena paprika, no nerijetko nalazimo i žute i narančaste. Danas u svijetu postoji više od 500 različitih sorta paprike – različitih boja, izgleda, veličine i ljutine/slatkoće.

Priprema paprike za uporabu u kulinarstvu

Paprike možemo konzumirati u svježem obliku i termički neobrađene, kada još uvijek zadržavaju određene količine hranjivih tvari, i kao obrađene – kuhane, pečene, sotirane, kiseljene.

Prije pripreme svakako ih treba oprati pod mlazom tekuće vode (nikako ne namakati). Ako se ne konzumiraju svježe, najbolje ih je sotirati do 10 minuta jer tako zadržavaju većinu hranjivih tvari i okusa. Također se mogu peći kako bi im koža omekšala, a nerijetko se time i povećava ljutina same paprike. Ako ih kuhamo, najbolje ih je pripremati „al dente“ kako se ne bi prekuhale, a to će se najbolje osjetiti kada površina paprike omekša na dodir. Paprike se ne preporuča pripremati na pari jer mogu upiti previše vode i postati gnjecave.

Paprika se na našim područjima često upotrebljava u klasičnim mediteranskim jelima i s namirnicama ovisno o sezoni i podneblju, a naša tradicionalna zimska jela s paprikom uključuju one punjene, ajvar te sataraš ili jednostavno pečene kao prilog.

Odabir i čuvanje

Prilikom pravilnog odabira paprike najvažnije je da izvana imaju snažnu, zdravu boju i čvrstu, neoštećenu kožu. Paprika ne bi smjela izvana izgledati staro i oštećeno te svakako ne bi smjela imati mekane dijelove, dijelove kože koji se bojom razlikuju od drugog, „zdravog“ dijela ploda ili naborane dijelove. Također ih je dobro primiti u ruke prije odabira jer su oni teži plodovi često i zreliji i bolji za konzumaciju.

Ako se paprika neće konzumirati odmah nakon kupnje, važno ju je pravilno skladištiti jer nepravilnim čuvanjem može izgubiti 30 – 40 % hranjivih tvari, što naravno utječe i na okus same namirnice. Najbolje ih je cijele, nenarezane i neoprane spremiti u hladnjak u nepropusnoj plastičnoj vrećici kako bi se smanjila respiracija ploda i tako mogu izdržati otprilike tjedan dana.

Ako su ipak oprane i narezane, najbolje ih je sačuvati na prethodno navedeni način, uz preporuku da se konzumiraju unutar dan-dva jer ubrzano gube vitamin C.

Vrste jela

Paprika punjena nadjevom od quinoe
Za pripremu punjenih paprika najbolje ih je oprati pod mlazom vode, izdubiti te kuhati 10-ak minuta, a potom nadjenuti i peći u pećnici.

shimmer fallback

Grill paprika
Paprike pečene na roštilju, ako se poslužuju uz mediteranska jela/namirnice, najbolje je nakon pečenja oguliti od kože i sjemenki te marinirati začinima poput češnjaka i ulja.

shimmer fallback

Sataraš
Za pripremu sataraša svježa paprika se opere i nareže te pirja s lukom i ostalim sastojcima sataraša dok ne omekša.


shimmer fallback

Punjene kisele paprike
Kod kiseljenja paprika koriste se svježe paprike koje se, ovisno o želji, pune ili ne pune, režu ili ostavljaju cijele te slažu u staklenke i potom preliju prokuhanom mješavinom octa, vode i soli.

shimmer fallback

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.