Moj profil

Pet tropskih voćki za vrući kolovoz

Tropsko voće karakteristično je za područja Južne Amerike i jugoistočne Azije, a danas je više-manje dostupno u cijelom svijetu.

Svima su nam poznati mango, ananas i papaja, tropsko voće koje danas više-manje možemo naći svagdje kod nas. Nekako se oni najčešće spominju kada govorimo o tropskim voćkama i njihovoj konzumaciji u našoj mediteranskoj ili kontinentalnoj prehrani. No, sve se više na policama naših trgovina pojavljuju i malo manje poznate voćke koje također pripadaju skupini tropskih pa zašto ih ne bismo i mi isprobali u našoj prehrani u vruće ljetne dane?

Zašto ne biste kušali ove tropske voćke?

Liči (Lychee)

Liči je tropsko voće koje potječe iz Kine, ali danas se može naći svagdje u svijetu. Okruglog je oblika, ružičastocrvenkaste boje kože, a kada se oguli, nalikuje na bijelo grožđe. Koža se najlakše guli noktima tako da se lagano zagrebe po površini i onda skine kružno. Prije konzumacije potrebno je ukloniti i središnju košticu, što je najlakše učiniti tako da se okrugli plod prepolovi.

Mali tekst koji opisuje sliku

Najčešće se konzumira samostalno, kao voćni međuobrok, ali može biti i sastavni dio voćnih salata, voćnih umaka ili sirupa za slastice.

Pitaja (Dragon fruit)

Pitaja je tropsko voće koje potječe iz središnje i Južne Amerike, a nalazimo je i u jugoistočnoj Aziji.Budući da je uglavnom slatkog okusa, tropsko se voće najčešće konzumira kao samostalan međuobrok ili kao sastojak voćnih salata i deserata.

Postoje tri različite vrste pitaje:

  • bijeli plod s ružičastom korom
  • ružičasti plod s ružičastom korom
  • bijeli plod sa žutom korom

Koža pitaje nije jestiva tako da ju je najbolje oguliti slično kao i avokado: raspoloviti i izdubiti jestivi dio ploda.

Mali tekst koji opisuje sliku

Hrskave je teksture i slatkog okusa pa se najčešće konzumira samostalno kao međuobrok ili kao sastojak voćnih salata i sokova. Također se može upotrebljavati kao dio umaka i sirupa.

Marakuja (Passion fruit)

Marakuja je još jedno egzotično tropsko voće, nama nešto manje poznato, a potječe iz Južne Amerike. Okruglog je oblika te izvana nalikuje na dinju, iako jestivi unutrašnji dio čine sjemenke nalik na nar, samo žute boje.

Mali tekst koji opisuje sliku

Jestivi dio dobiva se raspolavljanjem ploda, nakon čega se sjemenke jednostavno izdube (puno lakše nego odvajanje sjemenki kod nara). Sjemenke su slatkastog okusa pa se koriste u voćnim salatama, kao dodatak raznim desertima i jogurtima ili kao sastojak voćnih sokova. Također se često dodaju u negaziranu vodu kako bi ona dobila slatkasti okus.

Nangka (Jackfruit)

Tropsko voće nangka karakteristično je za područje Azije i smatra se najvećim voćnim plodom drveta na zemlji. Izvana je žućkaste boje te bodljikave površine, dok se unutrašnjost sastoji od plodova izgleda nalik na mahune, prilično ljepljive teksture.

Mali tekst koji opisuje sliku

Najlakše ju je pripremiti tako da se raspolovi i razreže na veće komade te kuha otprilike 30-ak minuta, a potom se uklone kora i sjemenke. Budući da je slatkog okusa, upotrebljava se u voćnim salatama i desertima, ali i u tipično azijskoj hrani kao što je curry.

Karambola (Star fruit)

Karambola je tropsko voće koje je karakteristično za područje jugoistočne Azije, pogotovo u zimskim mjesecima. Žute je boje i poprečno nalikuje na zvijezdu pa joj otuda i engleski naziv „Star fruit“. Karambola se priprema tako da se zareže uzduž svakog od pet „krakova“ te potom poprečno reže kako bi se dobili tanki zvjezdasti oblici. Sredina narezanih oblika sadrži sjemenke koje valja ukloniti.

Mali tekst koji opisuje sliku

Kao i ostalo tropsko voće, najbolje ju je upotrijebiti u voćnim salatama ili desertima, ali može se koristiti i kao sastojak voćnih sokova ili kao ukras raznim napitcima i slatkim jelima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.