Moj profil
Postoji li zamjena u prehrani za svježe voće
Postoji li zamjena u prehrani za svježe voće

Postoji li zamjena u prehrani za svježe voće

Iako ih je zasigurno najbolje jesti kao svježe plodove, sokovi citrusa su odlična zamjena kao i izvrstan način da prehrana bude što raznovrsnija.

Citrusi su skupina voća koja je poznata po svojoj aromi, poglavito zbog visokog sadržaja limunske kiseline. Plod im je bogat sokom, a neke od namirnica uključuju naranče, limun, limetu i grejpfrut.

Osim što su poznati po sadržaju vitamina C, sadrže i značajne količine prehrambenih vlakana, vitamina A, kalcija, kalija i folata, a za njihove pozitivne učinke najzaslužniji je spoj hesperidin. 

Iako ih je zasigurno najbolje jesti kao svježe plodove, sokovi citrusa su im odlična zamjena.

Narančin sok s đumbirom

Sokove citrusa možemo pripremati na dva načina: pomoću citrusete ili sokovnika. U oba slučaja poželjno je da plodovi citrusa budu sobne temperature kako bi dali maksimalnu količinu soka, a nije loše ni lagano ih pritisnuti i kotrljati po kuhinjskoj površini kako bi im iz stijenki dodatno iscijedili sok.

Ukoliko sokove pripremamo pomoću citrusete, količina suhe tvari koja će dospijeti u sok će biti puno manja nego kada ih pripremamo prešanjem u sokovniku. U tom slučaju, poželjno je pokupiti ostatke suhe tvari s citrusete i pojesti odmah sa žličicom ili umiješati u iscijeđeni sok, budući da su bogati prvenstveno prehrambenim vlaknima, ali i ostalim navedenim hranjivim tvarima.

Ukoliko sokove pripremamo prešanjem u sokovniku, prilikom guljenja citrusa poželjno je pripaziti da ostavimo što veću količinu bijele kože citrusa za pripremu soka. Iako je ona gorkastog okusa, sadrži prehrambena vlakna i brojne hranjive tvari te doprinosi njihovom pozitivnom učinku.

Džem od naranči

 Dokazani pozitivni učinci sokova citrusa

  • mogu sniziti dijastolički krvni tlak
  • mogu dovesti do pozitivnih promjena u ekspresiji gena
  • mogu poboljšati endotelijalnu funkciju
  • poboljšavaju apsorpciju željeza iz biljnih namirnica bogatih željezom
  • mogu smanjiti rizik za pojavu raka želuca.

Dnevna preporuka za unos voća iznosi 2-4 serviranja dnevno što je ekvivalent 2-4 naranče ili 1,5–3 čaše voćnog soka. Pripremom sokova citrusa postižemo raznovrstnost u prehrani, pogotovo u djece budući da ona često nisu sklona svježim voćnim plodovima, a na ovaj način im možemo osigurati dnevne potrebe. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.