Moj profil
Posude za čuvanje namirnica
Posude za čuvanje namirnica

Posude za čuvanje namirnica

Kako namirnicama koje svakodnevno koristimo u kuhinji smetaju toplina, vlaga, svjetlost, zrak i različiti mikroorganizmi, trebamo ih pravilo čuvati. Kruh držite zamotan u lanenu krpu, krumpir u košarici, rajčice u zemljanoj posudi, a meki sir u aluminijskoj foliji.

Namirnice koje svakodnevno koristimo u kuhinji vrlo su osjetljive prirode. Kako im primjerice smetaju toplina, vlaga, svjetlost, zrak i različiti mikroorganizmi, treba ih pravilno čuvati. Da bi ostale što duže svježe i hranjive, namirnice se mogu spremati u različite posude i folije od high-tech plastičnih materijala, ali i dobre stare staklenke, limenke i košarice te pamučne krpe.

Čuvanje namirnica na policama

Namirnice poput brašna, šećera, pahuljica, zrnja i tjestenine najbolje je držati u dobro zatvorenim staklenim posudama, zaštićenim od svjetla i topline u kuhinjskim elementima. Kavu i kakao uputno je nakon otvaranja premjestiti u posebne limene ili plastične vakuum posude, kako bi se sačuvala njihova aroma i zaštitile ostale namirnice.

Kruh držite zamotan u lanenu krpu, krumpir u košarici, rajčice u zemljanoj posudi, a meki sir u aluminijskoj foliji.

Na isti način treba čuvati i čaj koji nije u originalnim limenkama ili ako u kutiji svaka filtar vrećica nije posebno pakirana. Začini također moraju biti u dobro zatvorenim posudicama na suhom i tamnom mjestu. Ako su u staklenkama, obavezno se moraju čuvati u zatvorenom prostoru, dok se na otvorenim policama mogu držati samo u posudicama od keramike, porculana ili gline. Čokoladu je najbolje čuvati u kartonskoj kutiji na hladnom i tamnom mjestu, (nikako u hladnjaku!) zaštićenom od ostalih mirisa.

Kruh će najdulje ostati svjež i ukusan ako se čuva na suhom i zračnom mjestu u posebnoj drvenoj kutiji ili kamenoj posudi ili na način naših baka, u košarici, zamotan u pamučnu ili lanenu krpu. Manje količine povrća i voća kojima nije mjesto u hladnjaku kao što su krastavci, paprika, rajčica, krumpir, patlidžani, luk, tikvice te mango, papaja, ananas, banane, naranče i limuni najbolje je držati u košaricama ili drvenim kutijama na suhom, tamnom i zračnom mjestu. K tome, za luk i češnjak su idealne i kamene, a za rajčice zemljane posude.

Važno je znati da različite vrste voća i povrća treba obavezno spremati odvojeno. Primjerice, kako sastojci iz jabuke potiču dozrijevanje, one se ne smiju držati blizu drugog voća i povrća, posebno blizu krumpira i rajčice.

Čuvanje namirnica u hladnjaku

Da bi ostali svježi, prethodno pripremljeni hladni naresci, kuhana hrana ili ostaci hrane moraju se prekriti posebnom folijom ili premjestiti u specijalne posude za očuvanje svježine te držati u hladnjaku, do tri dana, ovisno o vrsti. Za kuhanje već narezano korjenasto povrće čuva se lagano pokapano limunom u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi, a narezani krumpir ili luk u vakuum posudi ili u plastičnoj vrećici iz koje je istisnut zrak.

Neobrađeno, svježe povrće najbolje je čuvati u pretincu za povrće, neoprano, u perforiranim plastičnim vrećicama (da bi ostalo dulje svježe, korjenastom povrću treba odstraniti zeleni dio!). Svježe začinsko bilje i salata se osim u plastičnim vrećicama može čuvati i lagano zamotano u vlažnu pamučnu krpu ili kuhinjski papir.

Svježe meso je do upotrebe najbolje držati (oslobođeno ambalaže!) na staklenom ili porculanskom tanjuru ili posudi pokriveno krpom ili folijom u najhladnijem dijelu, odnosno na temperaturi od 0 do 4°C. Tako čuvana svježa riba može ostati u hladnjaku isključivo jedan dan, meso i perad dan, dva, a mljeveno meso najviše osam sati prije upotrebe. Tvrdi sir se čuva pod staklenim zvonom ili zamotan u pamučnu ili lanenu krpu, a meki u aluminijsku foliju. Da sir ne bi dobio plijesan, treba ga po uputi naših baka čuvati s kockicom šećera. Sir nije uputno držati u plastičnim vrećicama ili plastičnim folijama jer one sadrže male količine štetnih sastojaka koji se otapaju u dodiru s masnoćom. Margarin, maslac i mast najbolje je čuvati u originalnom pakiranju, a jaja, s obzirom da upijaju mirise, u posebnom odjeljku ili u posebnoj kutiji. Usput, za upijanje različitih aroma bake su u hladnjak stavljale šalicu za kavu ispunjenu praškom za pecivo.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Najava redovnog održavanja 29.11.2023 od 22-02h