Moj profil
Povrće u octu
Povrće u octu

Povrće u octu

14.11.2004.omartinic

Nutricionisti ističu kako konzumiranjem povrća konzerviranog uz primjerene količine alkoholnog octa, u danima kada na tržnicama nema svježeg povrća, u organizam unosimo dovoljno vitamina. U probranom ukiseljenom povrću mogu uživati i djeca.

Najstariji načini pripreme voća i povrća za zimu očuvali su se do danas.

Od voća su se ukuhavanjem pripremale marmelade, džemovi i sokovi. Uz slatka jela kojima su se dodavali med i suho grožđe, a mnogo poslije i šećer, očuvao bi se višak namirnica za dugu zimu.

Ocat

Zreli i zdravi plodovi povrća već se tisuću godina pripremaju u razrijeđenom octu. Posljednjih desetljeća kvaliteta i aroma octa znatno je usavršena. Tako razlikujemo ocat po stupnju kiselosti, po vrsti namirnice od koje potječe te po aromatičnom bilju kojim je oplemenjen.

Alkoholni ocat među najpoznatijim je kada je riječ o konzerviranju povrća. Odgovarajuća količina alkoholnog octa dodaje se vodi u kojoj kuhamo ili blanširamo povrće kako bi se postigla sredina nepovoljna za razvoj gljivica, bakterija i plijesni.

Dijetetičari ističu važnost octa u razgradnji ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Jela s octom potiču apetit i stimuliraju rad žlijezda slinovnica.

Aromatizirani ocat dodaje se u salate i gotova jela i sprečava rast nepoželjnih mikroorganizama u probavnom traktu. U octu otopljena eterična ulja djeluju protuupalno i stimuliraju rad žuči te utječu na bolju probavljivost.

Koje povrće možemo konzervirati?

Konzerviranje alkoholnim octom i usoljavanjem najstarije su metode kojima se produljuje upotrebljivost pojedinih namirnica. Soljenje ribe i mesa te kiseljenje povrća načini su konzerviranja koji su se očuvali do danas, a usavršili su ih suvremeni tehnolozi.

U otopinu octa uranjamo krastavce (narezane i cijele) koji se beru tijekom ljeta, a potom jedu cijele godine. Savršena su salata i ukras uz brojna jela.

Kiselimo paprike svih boja i veličina. Paprike se kisele sa sjemenkama, ali i očišćene te oblikovane po želji. Snaga i ljutina paprike (prisutnost ljute paprike) određuju i koncentraciju alkoholnog octa pri konzerviranju.

Kiseliti možemo i zelene rajčice, mrkvu te naribani kupus.

Kisele gljive mogu se očuvati nekoliko tjedana u primjerenim uvjetima, izvrstan su dodatak jelima, ali i nezaobilazan sastojak brojnih zimskih salata.

Kiseli luk (kapulica) i ljutika posebno su cijenjeni u Dalmaciji. Manje glavice ploda crvenog luka ili ljutike s tamnom pokožicom koju ne treba odstraniti poslože se u odgovarajuću staklenku te zaliju bijelim ili tamnim vinskim octom. Staklenku sa sadržajem treba nekoliko dana izložiti na sunce. Nakon nekoliko mjeseci dobije se kiseli luk i ljutika koji su odličan prilog uz kuhanu i pečenu mladu janjetinu.

Miješane salate također se pripremaju s alkoholnim octom. Moguće je miješati nekoliko vrsta povrća koje je potrebno ravnomjerno usitniti kako bi se postigla optimalna mekoća okusa.

Kada nema svježeg povrća

Nutricionisti ističu kako konzumiranjem povrća konzerviranog uz primjerene količine alkoholnog octa, u danima kada na tržnicama nema svježeg povrća, u organizam unosimo dovoljno vitamina. Povrće konzervirano u octu svježe je i ugodne arome, a sadrži i dovoljne količine potrebnih vitamina.
U probranom ukiseljenom povrću nesmetano mogu uživati i djeca.

Važno je da se i tijekom zimskih mjeseci uživa u kiselkastim salatama koje jamče dobar nutritivan unos. Alkoholni ocat daje svojstven okus i aromu povrću te dugo čuva njegovu svježinu.

Ne zaboravite da se povrće konzervirano u octu ne preporučuje za kuhanje i pečenje te se predlaže oprez kod osoba s pojačanim lučenjem kiseline u želucu. Tako konzervirano povrće treba temeljito sažvakati i usitniti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.