Moj profil
Prehrana po bojama
Prehrana po bojama

Prehrana po bojama

Kako biljni pigmenti različito djeluju na naš organizam, voće i povrće za svakodnevnu prehranu birajte ne samo po vrstama, nego i po bojama. Zelena salata će ojačati imunitet, a crvena rajčica potaknuti na aktivnost.

Voće i povrće moraju svakodnevno biti na našem jelovniku. No, da bi prehrana temeljena na voću i povrću bila zdrava mora biti raznovrsna i to ne samo po vrstama nego i po bojama.

Prirodne boje voća i povrća ne predstavljaju samo ukras na našem tanjuru i doživljaj za naše oči, već djeluju blagotvorno na naš organizam, ali i na našu psihu.
Upravo stoga što prirodni biljni pigmenti imaju različite pozitivne utjecaje na naše zdravlje, stručnjaci preporučuju da voće i povrće treba birati i po bojama. Stoga za optimalan omjer hranjivih tvari treba dnevno izabrati i pojesti pet obroka voća, odnosno povrća u narančastoj, crvenoj i zelenoj, te još dvije boje po vlastitom izboru.

Narančasto voće i povrće, svojom poticajnom bojom djeluju protiv depresije.

Crveno štiti od raka i potiče na aktivnost

Crvene sorte voća i povrća, rajčica, paprika, malina, jagoda, višanja i jabuka su zahvaljujući crvenim biljnim pigmentima karotenoidima, posebno likopenu, snažni antioksidansi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale koji uništavaju stanice našeg organizma, te tako štite od kancerogenih oboljenja.

Osim toga crveno voće i povrće snižava kolesterol i potiče optok krvi, te smanjuju rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila, primjerice ateroskleroze i koronarne bolesti srca. Ono potiče izmjenu tvari, štiti vezivno tkivo i djeluje protuupalno, te utječe na zdravlje prostate i štiti kožu oštećenu sunčanjem. Crvena boja djeluje pozitivno i na našu psihu, te nas potiče na aktivnost i stvaralaštvo.

Narančasto štiti od štetnog UV-zračenja i depresije

Narančasto, ali i žuto voće i povrće, mrkve, naranče, ananas, bundeve, breskve, žute paprike, kruške i jabuke također obiluje karotenoidima, posebno beta-karotenom. Narančasto i žuto povrće i voće osim što štiti organizma od razornog djelovanja slobodnih radikala te tako i zloćudnih oboljenja, jača imunološki sistem i štiti kožu od štetnog utjecaja UV-zračenja, a organizam od srčanog infarkta. Ono posebno pogoduje zdravlju naše kože čije stanice štiti od prijevremenog starenja.

Narančasto voće i povrće, svojom poticajnom bojom djeluju protiv depresije, osnažuje živce i pomaže vratiti narušenu emocionalnu ravnotežu, a žuto pogoduje mišljenju i koncentraciji pa se preporuča primjerice prije ispita.

Zeleno jača imunitet

Zeleno voće i povrće, brokula, špinat, salata, grašak, mahune, kelj, jabuke i kruške, obiluje zelenim klorofilom, koji također štiti od kancerogenih oboljenja, posebno onih hormonalnih vrsta. Zeleno je povrće bogato i folnom kiselinom koja je neobična važna za rast i regeneriranje stanica. Stoga je ovo voće i povrće važno u prehrani trudnica jer uvjetuje zdrav i pravilan razvoj živčanog sustava djeteta.

Zeleno voće i povrće jača imunitet, pozitivno djeluje na funkcioniranje žlijezda, smanjuje upalne procese te pogoduje zdravlju probavnih organa. Ujedno pozitivno djeluje na našu psihu, smiruje i opušta te smanjuje nervozu i razdražljivost. K tome, zeleno ublažava ljubavne boli te daje snagu i nadu za nove početke.

Ljubičasto štiti srce i smiruje

Ljubičasto, ali i plavo te crno voće i povrće (patlidžani, grožđe, borovnice, svježe smokve, ribiz i šljive) između ostalih biljnih pigmenata sadrže i bioflavonoide, čiji je pozitivan utjecaj na zdravlje našeg organizam također mnogostruk i značajan. Ljubičaste i plave vrste ne samo da su snažni antioksidanti već snižavaju kolesterol i krvni pritisak, potiču protok krvi i funkciju krvnih kapilara te značajno štite od bolesti srca i krvotoka. Djeluju antibakterijski i protuupalno, potiče proizvodnju inzulina u krvi i smanjuje izlučivanje histamina.

Ljubičasta i plava boja sočnog i zrelog voća i povrća relaksira i potiče unutarnju ravnotežu te smiruje, posebno u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.