Moj profil
Preparati željeza
Preparati željeza

Preparati željeza

10.12.2006.ikulier

Ukusno indijansko sjeme quinoa sadrži 8 mg željeza na pola šalice, a sjeme s padina Anda amarant 7, 5 mg na pola šalice. Sezamove sjemenke sadrže ipak najviše željeza (14, 5 mg/100 grama).

Premda su željezne soli samo suplementi u prehrani (jedan od minerala), javljaju se slično askorbinskoj kiselini i u formi lijeka. Tome se ne treba čuditi jer je njegov deficit u hrani vezan s ozbiljnim stanjem – anemijom, a to je ipak medicinski problem. Ima ga u više kemijskih varijanti i više oblika pa je za njegovo razumijevanje i uzimanje najbolje konzultirati liječnika. Budući da se suplementi željeza nalaze na tržištu, dužni smo ipak ovdje dati temeljne informacije.

Kako djeluje

Kao što je poznato, željezo je prisutno u strukturi krvnog pigmenta - hemoglobina koji ima jednu od najvažnijih funkcija u organizmu - prijenos kisika do svake stanice. Budući da se ništa ne može sintetizirati bez kisika, sasvim je jasno kako će se odraziti manji ili veći nedostatak željeza. Nema željeza, nema ATP-a, a to se vidi po brzom zamoru. Tko podcijeni problem nedostatka željeza, ugrožava samu srž svoga zdravlja. Ako ste kojim slučajem aktivni sportaš, onda i mnogo više od toga. Bez obzira što je željezo sastavnica antioksidativnog enzima katalaze, samo po sebi ipak nije antioksidans, nego sasvim suprotno - promotor oksidacije.

Željezo se stoga koristi kao nadopuna kod anemije sportaša (maratonci), anemije zbog deficita željeza, Crohnove bolesti, celijakije, menoragije, kod infekcija, vegetarijanaca-vegana i kod brojnih drugih stanja (primjerice, osoba koje stalno uzimaju aspirin).

Budući da se željezo ne apsorbira lako (5 - 15%), postoji realna opasnost da se, u želji za postizanjem optimalne razine, pretjera s količinama preparata. Izgleda da postoji opravdana bojazan kako željezo u suvišku može imati negativne posljedice za srce.

Za razumijevanje problema suplementacije željeza, trebalo bi znati da se crvene krvne stanice obnavljaju svaka 4 mjeseca. Ali, suprotno očekivanjima, s propadanjem crvenih krvnih stanica željezo se ne gubi, nego skladišti i ponovno koristi u produkciji novih stanica. Jedinu pravu sliku o količini željaza u svom organizmu dobit ćete krvnim nalazom.

Gdje se nalazi

Najprikladniji oblik željeza koji se lako apsorbira je "hem" željezo koje se nalazi u jetri, crvenom mesu, ribama i školjkašima. Drugi tzv. "non-hem" oblik nalazi se u osušenom voću, melasi, crnom vinu, zelenom lisnatom povrću itd. Kisela hrana kuhana u metalnom posuđu može biti dobar izvor željeza jer se postupno otapa u kiselom mediju. Ne treba zaboraviti da askorbinska kiselina (C vitamin) poboljšava apsorpciju željeza.

Ukusno indijansko sjeme quinoa sadrži 8 mg željeza na pola šalice, a sjeme s padina Anda amarant 7, 5 mg na pola šalice. Sjeme sezama sadrži ipak najviše željeza (14, 5 mg/100 grama). Ako se u domaćim uvjetima napravi brašno od ovih triju komponenti, dobiva se izvanredan suplement za osiguranje željeza.

Koje soli željeza dolaze u obzir za suplementiranje? Zbog lakše apsorpcije svakako dvovaljane soli (fero sulfat, fero laktat, fero glukonat). S obzirom na sadržaj željeza i bioraspoloživost, među njima je velika razlika. Naime, klasični fero sulfat i fero oksid inferiorni su u odnosu na fero fumarat ili fero picolinat. Postoji i "željezno vino", tj preparat u kojem su dvovaljane željezne soli odgovarajućim postupkom otopljene u sorbitnoj podlozi i prirodnom vinu.

Doziranje i toksičnost

Preporučena dnevna doza (RDA) je 10-12 mg za muškarce i 10-15 mg za žene.

Osobe koje osjete umor ne trebaju odmah (automatski) ići na suplementiranje željezom jer umor može biti posljedicom barem desetak drugih stanja, ali kada se jednom utvrdi deficit željeza, treba početi sa suplementiranjem. Institut dr. Colgana preporučuje 6 mg/1000 kcal/dnevno, što bi moglo biti 18 mg željeza. Doza od 20 do 25 mg gotovog preparata bila bi dovoljna. Mega doze željeza ne samo da nisu poželjne nego su toksične, pa čak i fatalne, a kod sportaša povećavaju rizik od infekcija.

Suplementiranje željezom kod nekih oboljenja (hemokromatoza, hemosideroza) nije indicirano. Standardni simptom kod osoba koje uzimaju željezo je zatvor (konstipacija). Kofein, hrana s visokim udjelom vlakana i suplementi kalcija usporavaju apsorpciju željeza. Neki lijekovi reagiraju sa željeznim solima reducirajući unos i jedne i druge strane (deferoksamin, penicilamin). Ako se uzima na prazan želudac, izaziva povraćanje, zbog čega je poželjno uzimanje nakon jela. Tamna stolica nakon uzimanja željeza ne treba brinuti korisnika jer se radi o neapsorbiranom željezu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.