Moj profil

Proljetni umor nije bauk

Imate li osjećaj da vas proljetno sunce nije probudilo nego uspavalo? Predlažemo vam načine i metode kojima se možete boriti protiv proljetnog umora, a oni su prvenstveno bazirani na zdravoj prehrani i unosu neophodnih vitamina i minerala.

Dugo očekivane tople zrake sunca i rano proljeće mnogi pojedinci, osobito oni koji su podložniji utjecaju meteoroloških prilika na zdravlje i raspoloženje, dočekuju pod okriljem više ili manje izraženih neugodnih tegoba poput konstantnog umora, manjka koncentracije i energije te povećane potrebe za snom. Riječ je o sindromu proljetnog umora, zdravstvenom poremećaju koji udružen s pratećom razdražljivošću i bezvoljnošću, ponekad i depresijom, značajno smanjuje radnu sposobnost pojedinca.  Proljetni umor ne obara u postelju, ali utječe na kvalitetu života te slabeći obrambenu snagu organizma priprema teren za razvoj drugih bolesti, osobito respiratornih infekcija.

Uzrok proljetnom umoru valja potražiti prije svega u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina – prvenstveno vitamina C te minerala. Upravo zbog manjka vitamina C smanjenja je iskorištenost kisika u stanicama i tkivama, a istovremeno dolazi do slabljena imunološkog sustava organizma. Dobra je vijest da se protiv proljetnog umora možemo uspješno boriti kombinacijom pravilne prehrane, dovoljnog uzimanja tekućine, tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku.

Na tržnicu po vitamin C

Prvi korak u borbi protiv proljetnog umora je povećani unos vitamina C u organizam putem pomno odabranog lokalno uzgojenog voća i povrća. U rano proljeće to nije lak zadatak, osobito kada je riječ o voću jer najbolji predstavnici voća bogatog vitaminom C poput jagoda stižu na naše tržnice tek u svibnju. Srećom, dostupno nam je citrusno voće koje će vrlo učinkovito zadovoljiti povećane potrebe za ovim vitaminom.

Naranča

Naše tržnice ipak u rano proljeće nude mnoštvo namirnica s velikom moći obnove usporenog metabolizma organizma. Tako će simptomi proljetnog umora ubrzo nestati nakon što se u prehrani nađe zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata ili kelja zatim rotkvice, mlade artičoke i šparoge.

Energizirajući vitamini i minerali

Adekvatan unos vitamina B skupine sadržanih u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicima može biti od koristi u prevladavanju bezvoljnosti i melankoličnog raspoloženja povezanih s proljetnim umorom. Osim što pozitivno djeluju na raspoloženje, vitamini B skupine imaju važnu ulogu u oslobađanju energije iz hrane, a ujedno pridonose normalnoj funkciji živčanog sustava.

Od minerala čiji je adekvatan unos od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa valja istaknuti magnezij. Unosom mahunarki poput graha, graška ili soje, zatim integralnih žitarica, orašastog voća i čokolade s visokim sadržajem kakaovca organizmu ćete osigurati dovoljno magnezija za hvatanje u koštac sa simptomima proljetnog umora.

Kuhano povrće u umaku od tofua sa sezamom

U borbi protiv proljetnog umora i stimulaciji posrnulog imuniteta važnu ulogu ima željezo. Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza narušavaju tjelesne aktivnosti, uzrokujući umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije stoga je u prehranu poželjno uključiti namirnice bogate željezom poput mesa, ribe, mahunarki, ali i tamno zeleno lisnato povrće. Imajući na umu da blitva, kelj i špinat kao predstavnici tamno zelenog lisnatog povrća upravo u rano proljeće, ujedno sadrže i vitamin C neophodan za apsorpciju željeza, ono se uistinu može smatrati  pravim saveznicima u borbi protiv proljetnog umora.

Za energiju su potrebni ugljikohidrati

Kako biste otjerali umor i bezvoljnost prehranu biste trebali bazirati na ugljikohidratima. Pritom prednost imaju složeni ugljikohidrati kakve nalazimo u cjelovitim žitaricama i proizvodima od cijelog zrna žita, krumpiru, tjestenini jer uzrokuju dugotrajno povećanje razine šećera u krvi što znači i više energije. Prehrana koja obiluje ugljikohidratima podiže i razinu  hormona serotonina u organizmu. To je jamstvo za dobro raspoloženje i pregršt energije, a proljetni umor tada postaje stvar prošlosti.

Dodatno, prehrana koja se bazira na cjelovitim žitaricama, voću i povrću organizmu osigurava i prijeko potrebna prehrambena vlakna neophodna za pravilan rad probavnog sustava te rast tzv. dobrih crijevnih bakterija.

Dodacima prehrani protiv proljetnog umora

Ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za  prilagodbu organizma na promjenu godišnjeg doba iz zime u proljeće. To osobito vrijedi kod pojedinaca koji su inače češće izloženi prehrambenim propustima poput starijih osoba i kroničnih bolesnika te pojedinaca koje zbog konstantne izloženosti stresu poput poslovnih ljudi i studenata jednostavno imaju povećane potrebe. Proljeće je i doba kada je našem imunološkom sustavu nerijetko potrebna dodatna potpora, stoga se posezanje za kvalitetnim vitaminsko – mineralnih preparatima nameće kao praktičan i učinkovit način borbe protiv proljetnog umora. Ovi proizvodi, također, mogu poslužiti kao prva pomoć kada simptomi umora već nastupe.

Pareno povrće sa sirom od peršina i češnjaka

Koji proizvod odabrati?

Proizvod koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala, općenito, će dobro doći u stanjima umora, emotivne napetosti i stresa. Pritom je za najbolje rezultate protiv proljetnog umora poželjno odabirati proizvode koje sadrže prvenstveno vitamin C, ali i vitamine B skupine te magnezij i željezo. Nije naodmet da odabrani pripravak osigurava i adekvatne količine vitamina A i E te minerale selen i cink budući da ovi nutrijenti rade u službi jačanja imunološkog sustava.

Proljetni savjeti za vitalnost i borbu protiv proljetnog umora

Evo još nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u borbi protiv proljetnog umora:

  • Boja proljeća je šareno – stoga obogatite svoj jelovnik svim bojama s tržnice
  • Ne zaboravite na žitarice poput ječma i mahunarke poput leće koje su odlične za pročišćavanje organizma
  • Na tržnici potražite mladi luk i hren te mladi češnjak – snažne neprijatelje viroza i prehlada
  • Svakodnevno doručkujte jer će vam kvalitetan doručak dati energiju potrebnu za obavljanje dnevnih obaveza
  • Jedite lagano i malo, ali često
  • Pijte dovoljno tekućine, prvenstveno vodu i nezaslađene biljne čajeve
  • Povrće pripremajte što kraće kako bi vrijedne tvari ostale očuvane
  • Tople povrtne juhe su pravi način za podizanje energije, a pomoći će i sokovi od svježeg voća i povrća
  • Krećite se što više i dišite duboko.

Izvor: zdravobudi.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.