Moj profil

Rajčica za zdravlje i ljepotu

Rajčica je bogata C vitaminom, vitaminima B skupine te vitaminom A. Dobro je poznat i likopen kojim obiluje ovo slavno povrće, a znanstvenici ga drže vrlo važnim u prevenciji karcinoma. Uz veliku antioksidacijsku moć, rajčica je pravi čistač organizma.

Energetska je vrijednost 100 g rajčice svega 14 kcal. Ukoliko ste na dijeti, možete se nesmetano prejedati rajčicama jer u cijelom kilogramu ima samo 140 kcal, što potvrđuje pretpostavku da takva dijeta nije i gladovanje.

Uz veliku antioksidacijsku moć i obilje karotena, rajčica je pravi čistač organizma pa se sve češće primjenjuje u pripremi prirodnih maski za tijelo.

Ujedno je dobro naglasiti da se rajčica slaže s većim brojem povrća te mladim i mekim sirevima, što jamči dobar i niskokaloričan obrok. Tako možete biti i siti i lijepi.

Ljepota dolazi od obilja vitamina i minerala te ostalih ljekovitih tvari koje su pohranjene u plodu crvene rajčice.

Ljekovitost rajčice

Rajčica je bogata C vitaminom, vitaminima B skupine te vitaminom A. Dobro je poznat i likopen kojim obiluje ovo slavno povrće i znanstvenici ga drže vrlo važnim u prevenciji karcinoma.

Rajčica obiluje i mineralima te se drži poželjnom za dobar rad mišića. Pravi je rudnik kalija, bogata je kalcijem, a sadrži i poželjne količine cinka, magnezija, fosfora i bakra te druge dragocjene elemente.

Uz veliku antioksidacijsku moć i obilje karotena, rajčica je pravi čistač organizma. Primjenjuje se u pripremi prirodnih maski za tijelo te umiruje upalne procese.

I zato rajčica naprosto ozdravljuje.

Jela od rajčice

Zavodljivu rajčicu svrstavamo u povrće zajedno s paprikama, patlidžanima, tikvicama i dr. Jela od rajčice vrlo su raznovrsna te se govori o stotinama načina uporabe tog rasprostranjenog povrća koje nas prati tijekom cijeloga ljeta.

Rajčica se slaže s većim brojem povrća te mladim i mekim sirevima, što jamči ukusan i niskokaloričan obrok.

Rajčicu koristimo svježu, konzerviranu, ukuhanu, koncentriranu za juhe, glavna jela, samostalna i složena, te za pripremu sokova i umaka.
Gotovo je nemoguće zamisliti obiteljsku kuhinju bez sveprisutnog kečapa. Važna pizza i miris kečapa svima izmamljuju osmijehe na licu.

Rajčicu koristimo radi poboljšanja okusa i boje jela te je smatramo "domaćom" u brojnim kuhinjama. Uspijeva u toplim krajevima i jedan je od važnih elemenata mediteranske kuhinje.

U literaturi se nalazi podatak kako stanovništvo Mediterana rajčicu priprema s maslinovim uljem, što potiče djelovanje vrlo dragocjenog i ljekovitog likopena koji je topljiviji u uljima nego u vodi.

Bliži se španjolski festival rajčica kada se stanovnici gađaju prezrelim plodovima rajčice. Ma koliko praskav prizor po ulicama ostavljaju, nakon festivala rajčice koža i kosa zablistaju.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.