Moj profil
Rumeno osvježenje: jagoda i trešnja na slamčicu
Rumeno osvježenje: jagoda i trešnja na slamčicu

Rumeno osvježenje: jagoda i trešnja na slamčicu

19.5.2019.coolinarika

Jagoda i trešnja, simbol su toplih proljetnih dana. Volimo ih svježe i u desertima, a neizostavne su i u brojnim osvježavajućim napicima na slamčicu!

Jagoda i trešnja – crvene su slatke voćkice koje vežemo uz topliji dio proljeća i početak ljeta. Najradije ih jedemo svježe, ali inspiriraju i za ukusne deserte te brojne osvježavajuće napitke.

Trešnje – voće sreće na dobrom glasu

Trešnje su od davnina bile na dobrom glasu, čak su ih proglašavali voćem sreće. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za neke tegobe do hrane za dobar san. U sirupu od trešnje zadržat ćete ono najbolje od okusa, a voćke koje ostanu od pripreme možete iskoristiti za pripremu deserata.

U Japanu ljubljeni trešnjin cvijet simbol je duha samuraja, nalazi se na brojnim predmetima i u umjetničkim djelima. Na našim prostorima omiljeni su plodovi – kao simbol neopterećenosti i ležernosti dovoljno je staviti naušnicu od duple trešnje.

U sezoni trešanja pokušajte pripremiti liker od trešanja. Kada dođu hladni dani, jedna čašica vratit će vas u raspoloženje neopterećenosti i topline.

Iako su i dobar izvor vitamina, prisutnost antioksidansa i drugih korisnih sastojaka čini ih vrlo zdravim. Isprobajte frape od trešnje na slamčicu, kad ste umorni i vruće vam je. Kombinacija mlijeka i slatke voćke nadoknadit će vam energiju i zalihe kalija.

Jagoda – sočna voćkica iz obitelji ruža

Iako se tradicionalno smatra bobicom, botaničari jagode klasificiraju u jagodičasto voće iz obitelji ruža. Naime, bobičasto voće, poput borovnica i ribiza, ima sjemenke unutar ploda, dok jagode, kupine i maline sjemenke imaju s vanjske strane. Domaći sirup od jagode očuvat će najbolje od jagoda kroz cijelu godinu.

Kad su zrele, jagode bi trebale imati jak miris. Za trudnice važno je znati da osam jagoda sadrži 20 % količine folne kiseline koja vam je dnevno potrebna. U kombinaciji s mlijekom bogatim kalcijem jagode će se izvrsno uklopiti u mirisni frape ili shake od jagode.

Šest jagoda srednje veličine dnevno zadovoljava potrebu za vitaminom C, a 150 grama jagoda sadrži samo 45 kalorija. Budući da su bogate tvarima koje sprečavaju zamor mišića, olakšavaju i vježbanje. Dodajte ih u smoothie kao hranjivi tekući obrok koji također možete poslužiti na slamku.

U srednjem vijeku jagode su služene na važnim događajima, uglavnom bogatim ljudima. Iako je danas u sezoni dostupna gotovo svima, ako na ženskim druženjima poslužite pink limunadu ili bolu od jagoda, učinit će vas to domaćicom zabava u trendu.

Svakako probajte još i: Pink limunada, Sirup od jagode ili sirup od trešnje, Frape/milkshake od jagode ili frape od trešnje, Smoothie, Bola od jagoda, Liker od jagoda ili liker od trešanja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.