Moj profil

Savjeti za ublažavanje alergija

Cvijeće, drveće, korov i trava, opet počinju cvjetati i rasti a mogu zagorčati proljeće svima koji su alergični na njihovu pelud i plijesan.

Proljeće je u zraku. Ovo inače lijepo doba godine kada cvijeće cvjeta, zeleni se trava i drveće nažalost i nije baš tako lijepo i ugodno za ljude koji pate od proljetne alergije ili astme.

Zato vam donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći i s kojima možete pokušati barem malo ublažiti simptome alergije.

Držite pelud (koliko-toliko) pod kontrolom

Perite posteljinu minimalno jednom tjedno u vrućoj vodi. Istuširajte se i operite kosu prije spavanja jer se pelud nakuplja i na koži i u kosi.

Zaštitite se dok čistite

Nosite zaštitnu masku i plastične rukavice dok čistite, usisavate i perete kako biste ograničili izlaganje prašini i kemijskim sredstvima. Usisavajte stan barem dva puta tjedno. Ako radite na otvorenom, koristite posebne maske koje filtriraju pelud.

Perite prekrivače i deke

Ako imate prekrivače i deke, perite ih češće tj. kupite one koji se mogu prati, a izbjegavajte tresenje prekrivača i deka koji podižu prašinu. Možete koristiti i one hipoalergene.

Održavajte zrak u prostoriji čistim

Držite prozore zatvorenima, pogotovo noću, kako biste smanjili ulazak peludi i spora plijesni u kuću. Ako u stanu imate klimu, očistite ili promijenite filtar.

Kupaonica

U kupaonici vlaga i plijesan mogu potaknuti napadaj alergije ili astme. Zastori oko tuša ili kade trebaju se redovito prati, a plijesan ukloniti otopinom pripremljenom od ¼ šalice varikine (tekućeg sredstva za dezinfekciju i bijeljenje) otopljene u 3, 5 - 4 l vode. U kupaonici izbjegavajte tepihe koji idu od zida do zida i koji se teško održavaju, poput tapisona. Sredstva za osobnu higijenu kao npr. parfemi i dezodoransi u spreju također mogu potaknuti alergiju pa kod njihove kupnje obratite pažnju na deklaraciju i sadržaj.

Ostanite u kući

Pratite vremensku prognozu i u doba dana kada je koncentracija peludi visoka (obično rano ujutro i navečer) ili kada je vrijeme izrazito vlažno i vjetrovito, radije ostanite u zatvorenom prostoru. Prema nekim studijama zrak u neadekvatno održavanim prostorijama može biti 2-5 puta više kontaminiran od onog vani i stoga je važno redovito i kvalitetno čišćenje unutrašnjeg prostora. Izbjegavajte mjesta na kojima je trava svježe pokošena jer košnja podiže zrnca peludi i spore plijesni u zrak.

Za lakše praćenje koncentracije peludi Zavod za javno zdravstvo na svojim stranicama objavljuje peludnu prognozu.

Kućni ljubimci

Ograničite boravak kućnih ljubimaca na jednu do dvije prostorije u stanu i ne puštajte ih u spavaću sobu.

Konzultirajte liječnika

Konzultirajte alergologa vezano uz proljetne alergije i to koji bi lijekovi eventualno mogli ublažiti simptome. Ne uzimajte lijekove na svoju ruku ili u većim količinama od one koju vam je liječnik propisao.

Izvor: Health.Aol.com

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.